Annonce
Jelling

Leder om lukning: Trist at lukke to velfungerende asylcentre - 135 mennesker skal flytte

Med lukningen af asylcentrene i Sandvad og Thyregod, er der nu kun asylcentret i Jelling tilbage i Vejle Kommune. Arkivfoto: Torben Glyum
Asylcentrene i Thyegod og Sandvad skal lukkes. Det har Udlændinge- og Integrationsministeriet besluttet på grund af det stærkt faldende antal asylansøgere.
Annonce

Thyregod/Sandvad: Omkring 135 beboere på asylcentrene i Sandvad og Thyregod får brug for et nyt sted at bo.

Udlændinge- og Integrationsministeriet har nemlig besluttet at lukke de to asylcentre samt et beredskabscenter i Brovst. Det skriver ministeriet i en pressemeddelelse.

- Vi har historisk lave asyltal for tiden. Det betyder, at vi nu kan lukke et par asylcentre. De lave tal betyder også, at vi kan bruge penge på at hjælpe flere flygtninge tættere på konflikterne, udtaler udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) ifølge pressemeddelelsen.

Annonce

Ikke hensigtsmæssigt

Røde Kors driver de to asylcentre i Thyregod og Sandvad. Her fik ledelsen beskeden om nedlukningen fredag, inden medarbejderne blev orienteret mandag.

Det fortæller regionsleder Tina Lundgaard fra Røde Kors til Vejle Amts Folkeblad.

Hun er ikke overrasket over beslutningen, men ærgrer sig.

- De lave indrejsetal har vi alle fulgt med i, men vi havde håbet, at man havde valgt en anden løsning. Det vanskeliggør driften af vores asyl, at vi får skåret to centre fra. Det er trist, at vi skal lukke to velfungerende centre med mange børnefamilier. Det betyder en ekstra flytning for vores beboere, hvilket ikke er hensigtsmæssigt, siger Tina Lundgaard.

Rekordlave tal

  • Sidste år søgte 2716 personer om asyl, hvilket er det laveste antal på ét år siden 2008.
  • I de første otte måneder af 2020 er der registreret cirka 1000 asylansøgninger, hvilket er det laveste antal, der er registreret i samme periode, siden 1998, da man begyndte at opgøre tallene, som man gør i dag.
  • I 2015 fik 10.849 personer asyl i Danmark. I 2019 var tallet 1783, og i år til og med august har 395 personer fået asyl.
  • Efter lukningen af centrene i Thyregod og Sandvad vil der være 12 asylcentre i drift. I 2016 var 98 centre i drift.
  • Der er i dag 2300 personer indkvarteret i asylsystemet, hvoraf 1100 er på ophold.

Der er ifølge hende en kapacitet på 84 pladser i Sandvad og 100 pladser i Thyregod, og i øjeblikket bor omkring 60 personer i Sandvad og 75 Thyregod.

Hvor de nu skal flytte hen, er endnu uvist.

- Vi vil prøve at kigge på, om der er plads til, at nogle af dem kan flytte til Jelling, men det er helt sikkert ikke alle, der er plads til i Jelling. Vi har 210 pladser i Jelling, men der er jævnligt udflytninger, så der bliver nogle ledige pladser, inden centrene lukker, så jeg tænker, at vi vil prøve at se, om vi kan tilgodese nogle af familierne fra Sandvad og Thyregod, siger regionslederen.


Det er trist, at vi skal lukke to velfungerende centre med mange børnefamilier.

Tina Lundgaard, regionsleder i Røde Kors


På begge centre er der et par medarbejdere tilknyttet.

- Jeg har endnu ikke et overblik over, hvad det får af betydning for medarbejdere. Vi skal i gang med at kigge på økonomien i dialog med Udlændingestyrelsen, siger Tina Lundgaard.

Annonce

Skal stå til rådighed

Udlændinge- og Integrationsministeriet vil sætte gang i nedlukningen med det samme.

Dog vil centrene i Sandvad og Thyregod det første år efter lukningen fungere som beredskabscentre.

Det betyder, at centrene vil stå tomme, men kan åbnes og tages i brug, hvis der opstår en situation, hvor der er brug for pladsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce