Annonce
Erhverv

Lettere at være ledig: A-kasser tager over fra jobcentre

3F's a-kasse ser frem til at få murere og andre i job, når de fra 1. juli overtager en del af jobcentrenes ledige i de første tre måneder af deres ledighedsperiode. Arkivfoto

Hver fjerde ledig skal møde hos a-kassen fra sommer. A-kasser ser frem til at matche medlemmer med arbejdsgivere - 3F har fået 9000 i job. Brancheorganisation vil have løsning på proforma-ansøgninger.

Hver fjerde ledig skal fra sommer møde hos sin a-kasse i stedet for det lokale jobcenter, og en ny fireårig forsøgsordning skal skabe en lettere hverdag og mere smidig vej til en arbejdsplads med kolleger.

Forsøgsordningen begynder 1. juli for 37.500 ledige, og de skal fortsat søge mindst et konkret job om ugen og mindst seks om måneden alt efter kravene fra deres a-kasse. Avisen Danmark beskrev tidligere på ugen, hvordan arbejdsgivere som Lars Studstrup fra Aarhus Rengøring læser ansøgninger, hvor op imod hver anden ledig ikke er reelt interesseret i jobbet, og ifølge en undersøgelse fra Dansk Erhverv spilder især arbejdsgiverne i rengørings- og hotelbranchen tid på proforma-ansøgninger.

Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) fastsatte i sin tid et krav om fire ansøgninger om ugen, men reglen blev droppet i 2008 på grund af proforma-ansøgninger. I dag fastsætter a-kasserne kravene til de ledige og bliver målt på deres indsats af Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. Benchmarket med en grøn, gul eller rød smiley.

- Mantraet er skiftet, siden Claus Hjort Frederiksen sad i ministerstolen, og man skulle søge mindst fire job. Vi råder vores medlemmer til at søge to job om ugen og registrere det i deres joblog, men vi bliver også kigget efter i skoene af Beskæftigelsesministeriet og revisionen, om vores medlemmer søger det, de skal, fortæller forretningsfører Eva Obdrup fra 3F's a-kasse.

Proforma-ansøgninger er et emne, som arbejdsmarkedets parter ifølge Verner Sand Kirk fra Danske A-kasser burde finde en løsning på i Beskæftigelsesrådet. Arkivfoto

9000 job via 3F

I den fireårige forsøgsordning får a-kasserne ansvaret for den ledige i de første tre måneder, inden han eller hun fortsætter i et parallelt spor med a-kasse og jobcenter som i dag og flertallet af de 106.000 ledige.

Endnu har 3F og de andre a-kasser endnu ikke set kriterierne fra Beskæftigelsesministeriet, men ifølge Eva Obdrup er forsøget attraktivt for a-kasserne og de ledige.

- De ledige kan gå ind ad a-kassens dør i stedet for jobcenterets og skal kun forholde sig til deres lokale afdeling i de tre måneder, og forhåbentlig er de videre inden da. Vi vil rigtig gerne have god kontakt med vores medlemmer og har stor tilknytning til mange arbejdsgivere med vores 65 afdelinger. Vi har et stærkt kendskab til medlemmerne og lokalområdet og ved, hvornår arbejdsgiverne mangler arbejdskraft. Vi har formidlet 9000 job over de senere år og besætter 98 procent af de job, vi får ind fra arbejdsgiverne, siger Eva Obdrup.

Ud til murermesteren

En a-kasse som HK's forklarer på sin hjemmeside, at ledige skal søge et konkret job om ugen og mindst seks per måned, og det holder uanset, om man er ledig under forsøgsordningen eller ej. Også i 3F.

Eva Obdrup kender ikke til umotiverede ansøgninger eller ledige, som springer fra et muligt job som i Dansk Erhvervs undersøgelse.

- Men det kan være, at der ikke er job i en uge, men tre i den næste. De ledige skal søge relevante job, som de kan bestride og ikke forstyrre arbejdsgivere unødigt, og det lægger vi stor vægt på. De skal løbende have gang i en relevant jobsøgning, fastslår Eva Obdrup.

- Men hvad hvis de ikke søger tilstrækkeligt med job?

- Vi tager en snak med dem, hvis de ikke søger to job om ugen, og så er vi i dialog.

Og hvad, hvis de ikke gør det?

- I yderste konsekvens vurderer vi medlemmernes rådighed. Vi skal se på medlemmernes jobsøgning, og hvad de ellers foretager sig, siger Eva Obdrup

Men for håndværkere kan det mest fornuftige ifølge forretningsføreren være at opsøge forskellige virksomheder og søge job.

- Man kan med fordel gå ud og banke på i det lokale supermarked eller hos en murermester. Ikke mange murermestre får en skriftlig ansøgning i to eksemplarer, der går svenden ud på byggepladsen, forklarer Eva Obdrup.

Gå til ministeren!

Direktør Verner Sand Kirk fra Danske A-kasser har fulgt debatten om proforma-ansøgninger, og den dukker op med mellemrum som Dansk Erhvervs undersøgelse. Problemet med proforma-ansøgninger skal løses af arbejdsmarkedets parter og beskæftigelsesministeren.

- Det gode spørgsmål er, hvad vi skal gøre ved det. Det har vi efterlyst mange gange, og Dansk Erhverv burde bringe sagen op i Beskæftigelsesrådet, som rådgiver ministeren. Det vil være konstruktivt at få det undersøgt til bunds og så finde en løsning, konkluderer Verner Sand Kirk.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce