Annonce
Vejle

Lige midt i Vejle: En god og en dårlig nyhed til trafikanterne

Arbejdet på Rådhustorvet har været i gang i nogle uger. Foreløbig er den gamle brostensbelægning fjernet lige foran toiletterne i kælderen under rådhuset. Foto: Mette Mørk
Alt tyder på, at Enghavevej åbnes efter planen - men i samme øjeblik lukker anden vigtig færdselsåre i Vejle.

Vejle: Den gode nyhed først: Alt tyder på, at trafikanterne i Vejles midtby snart kan køre gennem krydset Enghavevej/Damhaven.

I sidste uge blev fjernvarmerørene svejset sammen. Nu skal de sidste detaljer på plads, og udgravningen skal dækkes til med jord og asfalt. Når asfalten er hærdet, kan trafikken glide igen.

Men så til den årlige nyhed: I samme øjeblik kommunen får melding om, at krydset er genåbnet, lukkes en anden vigtig færdselsåre i midtbyen - vejen langs Rådhustorvet.

Den besværlige passage

  • Det er langt fra første gang, den smalle og snoede passage langs Rådhustorvet er i fokus i kommunens trafikplanlægning.
  • For et par årtier siden var der seriøse planer om at lukke passagen på tværs af gågaden permanent - men der var hverken politisk eller folkelig opbakning til planen.
  • De senere år har vejstrækningen mellem Grønnegade og Fjellegade været lukket i mange omgange i forbindelse med større arrangementer på torvet - blandt andet Vejles Folkemøde, halloween og juletræs-tænding.
  • I maj 2016 eksperimenterede kommunen med lyssignaler, der ensrettede trafikken fra henholdsvis øst og vest på skift. Ideen var at skabe bedre plads til cyklisterne i forbindelse med anlægget af supercykelstien. Eksperimentet fik bilisterne på barrikaderne, og ideen blev droppet. I dag er strækningen en slags cykelgade, hvor bilisterne skal tage særligt hensyn til deres to-hjulede medtrafikanter.

Arbejde forsinket

Egentlig skulle forbindelsen mellem Blegbanken og Kirkegade være skåret over allerede for tre uger siden. Men detaljer i renoveringsprojektet på torvet og total-spærringen af Enghavevej udsatte lukningen.

Kommunens vejfolk indså, at det ikke gik at lukke to vigtige ruter gennem midtbyen på én gang. Men når krydset ved Enghavevej åbner, lukker Rådhustorvet.

Mens lukningen på Enghavevej "kun" strakte sig over cirka tre uger, er det en helt anden sag med passagen langs Rådhustorvet på tværs af gågaden.

Ifølge tidsplanen kommer der først til at køre biler på strækningen mellem Sydbank ved Kirketorvet og Blegbanken ved Fjellegade efter jul.

Det vil dog fortsat være muligt at køre ind på Kirketorvet til de nye parkeringspladser på vestsiden af kirken.

Ved Rådhustorvet spærres Klostergade også. Det betyder, at bilister ikke længere kan køre ind på pladsen.

Annonce

Træer og skulpturer væk

Arbejdet med at renovere torvet er så småt gået i gang. De seneste uger har entreprenørvirksomheden Østergaard lavet forberedende arbejde - blandt andet foran Vejle Rådhus, hvor de nuværende magnolietræer er fjernet. De skal erstattes af nye i forbindelse med renoveringen.

Også den islandske billedhugger Sigurjón Olafssons skulpturer er pillet ned og kørt i depot, og foran toiletterne i rådhusbygningen er belægningen fjernet.

De kommende mange uger gælder det arbejdet med det nuværende vejareal langs torvet. Efter nytår flytter arbejdet så ind på selve pladsen.

I hele forløbet skal entreprenøren samtidigt respektere, at pladsen skal kunne bruges - blandt andet, når Vejles juletræ i slutningen af november traditionen tro stilles op på torvet. Til næste jul skal den nye plads så være helt færdig.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Helena blev kun 20 år: 'Mor, jeg har glemt mit træningstøj, jeg vender lige om nu og henter det', og så blev der helt stille

Annonce