Annonce
Vejle

Lille Manhattan midt i Vejle: Her er den nye plan for Posthusgrunden

Et byrådsflertal besluttede sidste år, at NPV skulle arbejde med arkitekturen på hjørnet ud mod Søndertorv. Her planlægger selskabet nu en bygning med et afrundet hjørne, som det kendes fra den kendte "Flatiron Building" i New York. Illustration: NPV/Årstiderne Arkitekter
NPV har arbejdet med arkitekturen på karrébyggeriet på Posthusgrunden. Byrådet bliver præsenteret for de nye tegninger i dag.

Vejle: Udviklingsselskabet NPV har endnu engang slået nye streger til det planlagte karrébyggeri på den store Posthusgrund midt i Vejle.

Selskabet har sammen med projektets arkitekter arbejdet med facaderne og har især haft fokus på tre af karréens hjørner, som har fået helt nye udtryk.

De mange ændringer bliver fremlagt for Vejle Byråd på et orienteringsmøde, borgmester Jens Ejner Christensen (V) har indkaldt til torsdag eftermiddag.

Annonce

Det er i princippet byrådet selv, der har bestilt ændringerne. På det meget omtalte byrådsmøde i DGI Huset i maj sidste år vedtog et spinkelt byrådsflertal en stribe ændringer, som det planlagte byggeri skal overholde.

Hjørne skal bearbejdes

En af ændringerne, der snarest skal tinglyses som en deklaration på matriklen, lyder:

"Projektets hjørne mod Sønderbrogade og Gammelhavn rykkes tilbage og bearbejdes arkitektonisk, så der skabes visuel forbindelse mellem Søndertorv og det nye grønne byrum i gårdrummet til bebyggelsen."


Mod Søndertorv har vi ”Strygejernet”, som med sin afrundede form og højde indgår i en dialog med omgivelserne og skaber en helt særlig karakter.

NPV's facadepræsentation


Den politiske beslutning har gjort, at NPV ikke blot har arbejdet med hjørnet ud mod Søndertorv, men nu præsenterer ny arkitektur og nye facader på tre af karréens fire hjørner.

Mest markant bliver den bygning, der kommer til at ligge på en del af det areal, som i dag optages af Sønderbrogade. Gaden nedlægges som en konsekvens af byggeriet og en forestående jordbyttehandel med Vejle Kommune.

Annonce

Skal hamle op med naboer

På hjørnet af Sønderbrogade og Gammelhavn planlægger NPV nu at opføre en otte etagers bygning, hvis arkitektur er inspireret af den ikoniske og knap 120 år gamle bygning "Flatiron Building" på Manhattan i New York.

NPV har arbejdet med byggeriet ved Gammelhavn, hvor inspirationen til arkitekturen på det planlagte parkeringshus på hjørnet af Fredericiavej og den planlagte forbindelsesve, er hentet fra det kommunale parkeringshus "Albert" i midtbyen. Illustration: NPV/Årstiderne Arkitekter

"Mod Søndertorv har vi ”Strygejernet”, som med sin afrundede form og højde indgår i en dialog med omgivelserne og skaber en helt særlig karakter, der kan stå distancen over for sine naboer,  Lido Biograferne, som også har et rundet hjørne, Hotel Cabinn, som er et 12 etagers højhus og Bryggen, der har et stort volumen," skriver NPV i præsentationen af de nye facadekoncepter.

Annonce

Albert inspirerer P-hus

NPV har arbejdet med bebyggelsen, så den mere opleves som en karré af forskellige teglbygninger, hvor bygningerne forskyder sig i forhold til hinanden - både i facadelinjerne og i højden.

Her er den ægte "Flatiron Building" (Strygejernet) i New York. Millionbyen er kendt for sine vinkelrette gader og avenuer, men lige præcis Broadway skærer sig gennem Manhattan på skrå og krydser her Fifth Avenue - så der dannes en trekantet grund. Foto: Jens Nørgaard Larsen

Dette er gjort for at nedskalere bebyggelsen og skabe et varieret udtryk og derved modvirke, at karréen fremstår for massivt, som en stor del af den lokale kritik er gået på.

Samtidig har flere af bebyggelsens hjørner som nævnt fået en særlig arkitektonisk bearbejdning, og mens "Strygejernet" opføres i lyse teglsten, bliver hjørnet over for Bryggen opført i mørke teglsten. Det også gælder kontorbygningen i den modsatte ende af Posthusgrunden, der i stueetagen skal rumme en Kvickly.

Bebyggelsens sydligste hjørne, der vender ud imod Fredericiavej og den planlagte forbindelsesvej over Posthusgrunden, vil rumme både en kontorbygning og et parkeringshus.

Parkeringshusets facade er skulpturelt bearbejdet med inspiration, arkitekterne har hentet fra parkeringshuset ”Albert” i midtbyen.

Undervejs i processen har NPV tilknyttet endnu et arkitektteam for at sikre variation i projektet. Det betyder, at Årstiderne Arkitekter, Henning Larsen Arkitekter og Rambøll Arkitekter har tegnet forskellige dele af projektet, mens Årstiderne Arkitekter har stået for det overordnede arkitektoniske greb og for at sikre sammenhængen i projektet.

Annonce
Børkop For abonnenter

Kæmpe solcelleanlæg er måske på vej til kommunen: Vil fylde mere end 300 fodboldbaner

Danmark

Tirsdagens coronatal: Yderligere 46.590 coronatilfælde - tallet for indlagte når 918

Annonce
Annonce
Annonce
Livsstil

Fitnesscentrene over hele landet styrtbløder: Et center klarer sig ekstra godt, og det ligger i Vejle

LEDER For abonnenter

Du tog fejl, Martin: Selvfølgelig kommer en fagforeningsboss' privatliv medlemmerne ved. Det hedder demokrati, kammerater!

Vejle

Charlotte kastede sig ind i betændt debat på Facebook: Det er vigtigt at tale med dem, vi er uenige med

Gamle dage

Maja og Reinholdt skabte et fantastisk sted: De gamle diske kom ned fra loftet, og i Skibet fandt de den helt rigtige kaffemølle

Hanne blev overfuset af chefen og fik hjertesvigt: - Det er et grufuldt eksempel på et ødelæggende psykisk arbejdsmiljø

Vejle For abonnenter

3F-formand til krisemøde, byråd trækkes ind i kommunaldirektørens fald, corona-smitten stikker fuldstændig af, stor rabat på kendt ejendom - og kritik af altmuligmand: Læs de seneste nyheder fra Vejle på blot fem minutter

Freebee vil investere sig til grøn omstilling: Jeg vil gerne gøre tingene bedst muligt for dem, der kommer efter os

Billund

Forskere ønsker tre nye undersøgelser af sundheden i Grindsted: Fortæl om symptomer og bekymringer på sygehuset

3F-formand stopper efter afsløringer om dobbeltliv: Her er det, du skal vide om sagen

Egtved

Smitten er steget eksplosivt i lille bysamfund: Gader ligger nærmest øde hen

Vejle Boldklub For abonnenter

VB-truppen har stadig mangler: Her er tre steder, VB skal forstærke sig

VEJLE

Alice lader dine drømme gå op i guld: Ny guldsmed i byen skaber personlige vielsesringe og mere til

Annonce