Annonce
Give

Lille skole indsamler tusindvis af batterier for miljøets skyld: - Én elev har samlet over 400 kilo

Glæden var stor, og de fleste gav et begejstret hop eller krammede den nærmeste skolekammerat, da eleverne på Øster Nykirke Skole fredag fik besked om, at de havde vundet Vejle Kommunes konkurrence om batteriindsamling for andet år i træk. Foto: Thomas Nedergaard Rasmussen
For andet år i træk løber Øster Nykirke Skole i Vonge med førstepladsen i Vejle Kommunes konkurrence, hvor det handler om at samle brugte batterier. Skolens cirka 120 elever har i alt samlet 1500 kilo. 400 af dem har en enkelt elev sørget for bliver bortskaffet korrekt.
Annonce

BatVonge: Rigtig mange batterier indeholder giftige stoffer som syrer, tungmetaller og lithium. Derfor skal de brugte af slagsen afleveres korrekt, så de ikke havner i naturen eller på anden måde bliver til unødig gene for miljøet.

Det har eleverne på Øster Nykirke Skole i Vonge formentlig bedre styr på end de fleste. I hvert fald har de for andet år i træk bevist, at de vedholdende har gjort en indsats for at indsamle brugte batterier, så de bliver bortskaffet helt efter forskrifterne.

Fredag var de samlet til den ugentlige, coronaforsvarlige fællessang i skolegården, men der var en overraskelse, kunne afdelingsleder Torben Spejlborg afsløre. Han bad derfor eleverne om i kor at kalde på julemanden.

Måske havde de fleste luret, at det ikke var julemanden, der ville aflægge skolen besøg denne fredag formiddag. Godt nok var det en mand iført hue, som pludselig dukkede op, men det var ikke en nissehue, der sad på hovedet. Det var heller ikke julemanden men derimod Torben K. Andersen fra Økolariet i Vejle, der kom frem.Det har været sjovt men også hårdt. Vi har kørt rundt og hentet batterier en hel dag.

Magnus Lerager Svendsen, elev Øster Nykirke SkoleHan havde hverken en sæk eller gaver med, men faktisk havde han en overraskelse i ærmet til eleverne. Han kunne nemlig afsløre, at de på Øster Nykirke Skole for andet år i træk kan kalde sig vindere af Vejle Kommunes skolekonkurrence om indsamling af batterier, Batterijagten.

Annonce

En elev samler over 400 kilo

1,5 ton batterier har eleverne samlet, og det er ny rekord i konkurrencen, der er blevet holdt siden 2015. Den skal sætte fokus på, hvor vigtigt det er, at batterier bliver bortskaffet forsvarligt.

Batterijagten

Siden 2015 har AffaldGenbrug og Økolariet sat fokus på, hvor vigtigt det er, at brugte batterier afleveres korrekt. I den forbindelse kan skoleklasser fra skolens kommune tilmelde sig Batterijagten.

Her får eleverne indsigt i, hvorfor batterier potentielt kan skade miljø og mennesker. Samtidig bliver de opfordret til at indsamle brugte batterier. Den skole, der indsamler flest batterier per elev, vinder konkurrencen.

Kilde: Økolariet

Særligt én elev har gjort sig særlig bemærket. Magnus Lerager Svendsen har nemlig samlet over 400 kilo batterier. Dermed har på egen hånd stået for en væsentlig del af den rekordstore indsamling.

- Vi har ringet og skrevet til mange for at spørge, om de havde nogle batterier, de skulle af med.

- Det har været sjovt men også hårdt. Vi har for eksempel kørt rundt og hentet batterier en hel dag, fortæller han.

Magnus Lerager Svendsen (i midten) fik en ekstra klapsalve af sine skolekammerater, da eleverne fredag fik beskeden om, at de havde vundet. Foto: Thomas Nedergaard Rasmussen
Annonce

Underholdende præmie

I år har omkring 1000 skoleelever fra seks forskellige skoler i Vejle Kommune deltaget i konkurrence. Eleverne har i alt indsamlet 2,2 ton batterier. Andenpladsen går til Karlskov Friskole, mens Petersmindeskolen runder podiet af, fortæller Torben K. Andersen fra Økolariet.

Det er ikke alle skoler, hvor samtlige klasser deltager. Derfor udregnes vinderne på baggrund af et gennemsnit er de deltagende elevers indsamling.

Sidste år vandt eleverne fra Øster Nykirke Skole en forestilling af Kemishow fra Aarhus Universitet, der formidler deres passion for kemi og kemiens evne til at ændre verden som en spændende opvisning. Hvad præmien bliver denne gang, er endnu ikke fastlagt. Det bliver dog med garanti noget underholdende - formentlig med et strejf af naturvidenskab, lovede Torben K. Andersen.

Underviser Torben K. Andersen fra Økolariet i Vejle var taget til Vonge for at overrække endnu et diplom til eleverne på Øster Nykirke Skole. Foto: Thomas Nedergaard Rasmussen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Lyntesterne finder flest smittede i Vejle: Derfor er de også glade for at pode til langt ind i foråret

Give For abonnenter

Tidligere nærradio-formand skal for retten: Tiltalt for at have raget knap en halv million kroner til sig

Coronavirus

Live: Partier afviser regeringens forslag om øget brug af mundbind

Annonce