Annonce
Egtved

Mus sætter prop i kæmpeprojekt: Kan ende i ekstraregning på 600 millioner kroner

Birkemusen er fredet i Danmark, derfor er det vigtigt at passe godt på dens levesteder. Arkivfoto: Johan Gadegaard
En omkostningsfuld forsinkelse af gasledningsprojektet Baltic Pipe, som blandt andet passerer Husted Mose sydvest for Egtved, sker blandt andet for at passe på den totalfredede birkemus.

Egtved-egnen: Den er sjælden, sky og svær at finde. Samtidig er den blandt Danmarks mest truede pattedyr.

Der er tale om birkemusen. En særlig gnaver, der menes at leve ganske få steder i Danmark - herunder blandt andet ved Husted Mose sydvest for Egtved.

Den er med sine fem til otte centimeter fra snudespids til halerod - ikke særlig stor, men ikke desto mindre er den medvirkende til at sætte et midlertidigt stop for etablering af delstrækninger i det storstilede gasledningsprojekt Baltic Pipe, der strækker i et bælte tværs over Jylland, Fyn, Sjælland og ender i Nordsøen.

Annonce

Miljøtilladelse ophævet

Oprindeligt var det planlagt, at hele Baltic Pipe-projektet skulle være færdigetableret i løbet af 2021, men det kommer ikke til at ske.

I en pressemeddelelse skriver Energinet, at Miljø- og Fødevareklagenævnet 31. maj 2021 ophævede Miljøstyrelsens to år gamle miljøtilladelse til Baltic Pipe-projektet, og derfor kan der nu kun arbejdes på dele af den 210 kilometer lange strækning på tværs af Danmark.

De skriver også, at det forsinker og fordyrer projektet, og at Energinet forventer, at den samlede merpris bliver i størrelsesordenen op til cirka 600 millioner kroner. Det er med den nuværende viden bedste skøn, men der er stadig mange forhold om kontrakter, tidsplan med videre, der skal afklares, så beløbet er forbundet med stor usikkerhed.

En del af projektets gasrørledningen kommer til at gå fra Energinets eksisterende kompressorstation uden for Egtved, syd om Kolding og videre til Stenderup-halvøen, inden den krydser Lillebælt. Og på denne strækning findes flere habitatområder for birkemusen, herunder også Husted Mose, og derfor er gravearbejdet delvist sat på pause i det område.

Annonce

Mere udførlig dokumentation

Blandt andet skal Energinet dokumentere endnu mere detaljeret, end man allerede har gjort, hvordan de såkaldte bilag IV-arter, som er sårbare og truede dyr, der er beskyttet af EU’s habitatregler, beskyttes de steder, hvor der laves gravearbejde. Og der skal beskrives, hvilke tiltag der gøres for at genetablere deres leveområder efterfølgende.

Baltic Pipe er en gasrørledning, der forbinder gassystemerne i Norge, Danmark og Polen. I Danmark skal der lægges nye rør i dele af Jylland, i Lillebælt, på Fyn og hen over Sjælland. De mørkeblå linjer viser den nye linjeføring. De gule linjer er det eksisterende gasnet. Dele af disse strækninger er nu sat på hold for at man kan kan tage yderligere hensyn til de såkaldte bilag IV-arter, som er sårbare og truede dyr - herunder også birkemusen. Illustration: Energinet

- Vi troede faktisk, at alt var på plads. Det, som klagenævnet kræver, er også det, vi synes, vi havde gjort, men nu har vi foretaget flere detaljerede undersøgelser og gør det stadig, fortæller Marian Kaagh, der er vicedirektør hos Energinet.

Hun forklarer samtidig, at det betyder meget for virksomheden i det hele taget at kunne tage hensyn til både natur, miljø og de mennesker, der bor i områder, hvor der etableres gasledninger, men at denne her udskydelse af projektet samtidig har store økonomiske konsekvenser.

Tilbage er at vente og forberede sig til en ny tilladelse træder i kræft. Det forventes, at arbejdet på de strækninger, hvor etableringen af gasledningerne er sat på hold, kan genoptages i foråret 2022.

Annonce

Vigtig lille mus

Julie Dahl Møller er biolog og ekspert på birkemusens liv. Hun har også været ekstern konsulent i forhold til at undersøge birkemusens eventuelle levesteder i forhold til Baltic Pipe-projektet, hvor hun også har været forbi Husted Mose.


Birkemusen er et meget fascinerende dyr. Den hører jo til arten hoppemus, der ellers primært hører til i Asien og i Afrika. Og så er det en meget smuk mus, der blandt andet har en sort stribe der går fra hovedet ned til haleroden

Julie Dahl Møller, biolog


- Det er meget vigtigt, at der tages hensyn til birkemusens levesteder, og derfor er der netop gjort mange undersøgelser i de områder, hvor der skal graves ud til projektet, fortæller Julie Dahl Møller, der ligeledes har rådgivet omkring foranstaltninger, der bør gøres i forhold til det videre arbejde med Baltic Pipe-projektet.

Og hun tilføjer:

- Birkemusen er et meget fascinerende dyr. Den hører jo til arten hoppemus, der ellers primært hører til i Asien og i Afrika. Og så er det en meget smuk mus, der blandt andet har en sort stribe, der går fra hovedet ned til haleroden, akkurat ligesom fjordhestene. Den er meget svær at finde ude i naturen, hvilket også er med til at gøre den til en særlig spændende art for mange.

Annonce
Vejle For abonnenter

Sådan får man bugt med den: Giftig plante skal rives op og bekæmpes nu, inden den kaster frø

Danmark

Mandagens coronatal: 785 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Borgmester byder bemanding for fuldt blus velkommen: Men coronarelaterede løsninger kan fortsat hænge ved fremover

Erhverv For abonnenter

Vejlensers markedsføringsbureau får eftertragtet 'løve' ombord som investor: Bestod svendeprøven ved at hjælpe tøjvirksomhed fra Løvens Hule

Vejle

Drag-banko var et hit: Vestbyens Torv kommer nok igen

Debat

Burde have været bevaret

Vejle Boldklub For abonnenter

Derfor er det vigtigt, at VB fik sit første point

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Vejle For abonnenter

Kunne de da ikke vente: Kommunen lukker populær turistmagnet midt i højsæsonen

Erhverv

Byrådspolitiker foreslår ny uddannelse i Vejle: - Vi er blevet landets femtestørste kommune. Det forpligter.

Sport

Viktor Axelsen vinder OL-guld efter vanvittig finale

Navne For abonnenter

Søren havde det som bøffen i et lunt coinoffer hos McDonald's, så han ville kun på prøve i banken

Erhverv For abonnenter

Trin-for-trin: Sådan ser processen ud, hvis Vejle skal gøre alvor af at oprette en helt ny uddannelse

Billund

Travbanen bliver til en helt ny bydel: Sådan kan du bidrage med dine ideer

Annonce