Annonce
Trekantområdet

Fisk dør i ruserne: Lillebælt puster efter luft

Lars Hast er blandt de meget få erhvervsfiskere tilbage i Lillebælt. Han fanger i øjeblikket stort set ingen fisk i sine garn. Fanger han lidt, oplever han, at de er døde, inden han får tømt garnet. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
En vindstille august har gjort iltsituationen i Lillebælt slem. Det kan både miljøstyrelsen og fiskere skrive under på. Der er blandt andet konstateret kraftigt iltsvind nord for Fyn. Fiskerne har klappladsen ved Trelde Næs under mistanke for at have haft indflydelse på fiskeriets tilstand.
Annonce

Fredericia: Tusindvis af kubikmeter jord og ler er gennem sommeren blevet dumpet på klappladsen ved Trelde Næs. Både fra uddybningen af Vejle Havn og fra Energinets store gasprojekt syd for Middelfart er store mængder materiale sejlet til klappladsen.

Samtidig er der opstået kraftigt iltsvind nord for Fyn, ligesom iltsvindsalarmen blinker mørkerødt i det sydlige Lillebælt.

- Det ser rigtig skidt ud i øjeblikket. Der er stort set ingen fisk, og dem. der går i nettet, går til, før vi kan tømme det, siger fisker Lars Hast, Skærbæk.

Hvorvidt klapplads og iltsvind har sammenhæng er der ingen beviser for, men formand for Bæltfiskerne Allan Buch får bekymrede meldinger fra sine medlemmer.

- Flere fiskere mener, der er kommet gener fra klappladsen og udgravningen til Baltic Pipe, siger han.

Indtil videre har Miljøstyrelsen afvist, at der skulle være sammenhæng mellem klapning og iltsvind. Det afviste man så sent, som da Energinet søgte og fik tilladelse at dumpe materiale fra udgravningen af Baltic Pipe.

I Miljøstyrelsen ser man iltsvindet nord for Fyn som et tilbagevendende problem.

- Generelt er iltsvindet lige nu omfattende, og det omfatter også den dybere del af området nord for Fyn. Det er ikke første gang der er iltsvind i dette område, det er forekommet tidligere, konstaterer havbiolog Michael Hjort Jensen fra Miljøstyrelsen og henviser i øvrigt til den seneste iltsvindsrapport for de indre danske farvande.


Iltforholdene i rapporteringsperioden var kritisk for bundlevende dyr, planter og fisk i en del områder, og iltsvindssituationen kan forværres yderligere i den kommende tid.

Den nationale iltsvindsrapport


Det er seniorrådgiver ved Aarhus Universitet Jens Würgler Hansen,  som ud fra materiale fra Miljøstyrelsen udfærdiger tilstandsrapporten.

- Miljøstyrelsen står for overvågningen af iltforholdene. På baggrund af de data og beretninger Miljøstyrelsen leverer sammenskriver jeg de nationale iltsvindsrapporter, oplyser Jens Würgler Hansen til Fredericia Dagblad.

Annonce

Fjorde klarer frisag

I rapporten fremgår det, at iltsvindet er markant i det sydlige Lillebælt, mens der er moderat iltsvind i Lillebælt syd for Fænø. Der er konstateret et kraftigt iltsvind nord nord for Æbelø.

Blandt de hårdest ramte områder er det sydlige Lillebælt, mens der ikke er konstateret iltsvind i hverken Vejle eller Kolding fjorde. Men situationen er kritisk, og der skal perioder med kraftig blæst eller storm til at forbedre iltforholdene, selv om det også kan betyde at situationen forværres i andre områder, konkluderer Jens Würgler Hansen i rapporten.

"Iltforholdene i rapporteringsperioden var kritisk for bundlevende dyr, planter og fisk i en del områder, og iltsvindssituationen kan forværres yderligere i den kommende tid", fremgår det af konklusionen i rapporten.

Årets iltsvind startede allerede i maj, hvor efter det har ændret sig til både det værre og bedre i løbet af sommeren. Det stille varme vejr i august betød, at iltsvindet blev forstærket både i udbredelse og styrke.

De hårdest ramte områder var Limfjorden, Mariager Fjord, Haderslev Fjord, det sydlige Lillebælt og tilhørende sydøstjyske fjorde samt Det Sydfynske Øhav. Det samlede iltsvindsareal i 2020 var en del mindre i juli og meget større i august sammenlignet med 2019. Iltsvindssituationen midt i august var meget alvorlig i de ovennævnte områder, konstateres det i rapporten. Kort: Den nationale iltsvindsrapport


Annonce

Tre torsk på ni timer

Den dårlige tilstand kan talsmand for gruppen "Hjælp Lillebælt" John Thomsen skrive under på.

- Vi afviklede Als Småbåds Cup i sidste weekend, og vi har aldrig oplevet så svært fiskeri som i år. Der var 38 både tilmeldt, de fleste kendte situationen med iltsvind, så vi sejlede fra udgangshavnen Fynshav sydpå, omkring 40 km. Der blev indvejet tre torsk af de 38 både, der fiskede i ni timer. Så ringe har det aldrig været før, der blev heldigvis fanget lidt fladfisk, fortæller John Thomsen.

John Thomsen skrev i foråret et åbent brev til miljøminister Lea Wermelin om at have fokus på Lillebælts tilstand. Hun har siden besøgt Lillebælt og har vist forståelse for den uro, borgere og politikere udviser for bæltets tilstand.

Miljøstyrelsen har installeret målestationer over alt i de danske farvand, og i Lillebælt måler man på stationerne med to-tre ugers mellemrum.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Smittetrykket er fortsat bekymrende højt: Se de nyeste coronatal for Vejle her

Annonce