Annonce
Erhverv

Lilly-bygningen forvandles til hotel: Læs beretningen om den smukke, slagfærdige og viljestærke kvinde, der lægger navn til huset midt i Vejle

Lilly Brændgaard Hansen i den nye forretning i Torvegade 2. maj 1974. Foto: Torben Glyum/Vejle Stadsarkiv

En af Vejles markante bygninger, Borgvold 12 - bedre kendt som Lilly-bygningen - skal nu være hotel for en del etagers vedkommende.

Bygningens historie begynder i 1907, hvor Fællesforeningen af Danmarks Brugsforeninger får opført en tre-etagers lagerbygning, tegnet af den kendte Vejle-arkitekt N. Christof Hansen.

Den nydelige bygning lå med gavlen ud mod Borgvold lige over for datidens godsbanegård. Tilsat forskellige senere tilbygninger klarede den behovet indtil lige før 2. verdenskrig.

Annonce

Her tegnede FDB’s eget arkitektkontor en ny bygning på matriklen, som i 1939-40 blev opført af entreprenør Bundgaard Hansen for FDB. Kilderne er lidt i tvivl om Christof Hansens bygning blev bygget ind i den nye eller revet ned.

Gamle dage

Vejle, verden og avisen: Vigand Rasmussen skriver om Gamle dage hver tirsdag.

En kilde fra 25. januar 1939 skriver, at den nye fem etages lager- og kontorbygning skulle opføres i forbindelse med den eksisterende bygning, men ser man på 1940-fotos af den nye bygning, synes der ikke at have været en bygning med gavlen ud mod Borgvold. Den nye bygning lå nemlig med facaden ud mod gaden.

I 1993 blev 1940-bygningen ombygget til ren kontorbygning, og i den forbindelse blev den forsynet med de meget synlige lyse og blå metalplader udvendigt. Forklaringen på den nye beklædning skulle have været, at den gav en lettere vedligeholdelse, samt at bygningen derved skulle få et præg af at være opført i nutiden.

I 1963 blev FDB’s afdeling i Vejle nedlagt, og så rykkede noget helt andet ind i den markante bygning.

Den historie begynder i København, nærmere betegnet på Vesterbro, hvor Lilly Brændgaard Hansen blev født i 1918. Som 14-årig kom hun i lære som syerske og tilskærer, og i 1946 flyttede til Vejle. Her åbnede hun den 1. september samme år sit eget kjoleatelier i Fredericiagade.

FDB's første lagerbygning på Borgvold. 1907. Foto: H.P. Jensen/Vejle Stadsarkiv

I denne efterkrigstid var der mangel på alt, men Lilly Brændgaard havde en evne til at få det mest utrolige ud af de materialer, der nu var til rådighed, ligesom hun var dygtig til at sy folks tøj om. Meget af arbejdet foregik på en rød symaskine, som hun købte på afbetaling i 1942, og som fulgte hende resten af livet. Hendes arbejde og kreationer fik hurtigt et godt ry i byen, og hun lyste selv op i bybilledet. Som Vibeke Kruse skrev i nekrologen i VAF, så var Lilly ”smuk, gnistrende temperamentsfuld, ambitiøs og viljestærk. Men også bramfri, kontant og altid slagfærdig.”

Som Vibeke Kruse skrev, så var Lilly ”smuk, gnistrende temperamentsfuld, ambitiøs og viljestærk. Men også bramfri, kontant og altid slagfærdig.”

Kort efter ankomsten til Vejle mødte hun på Røde Mølle sit livs Svend, der var murer- og tømrermester. Og så var han mester for virksomhedens geniale slogan.

Det blev skabt en søndag morgen, hvor ægteparret sad ved morgenkaffen, og Svend Brændgaard læste i Politiken en annonce for brudekjolefirmaet Eva. Her kunne man læse, at ”Det begyndte med Eva”, hvorefter Svend Brændgaard udbrød: ”Og det ender altid med en Lilly-model!”

Brudekjolerne var kommet ind i virksomheden efter en halv snes år med fortrinsvis hverdagstøj, og i 1963 købte hun så bygningen på Borgvold, hvor hun grundlagde Danmarks første konfektionssystue med brudekjoler som speciale.

Lager- og kontorbygningen fra 1940. Foto: Johs. Rønvig/Vejle Stadsarkiv

Det blev også en stor succes, fordi Lilly nærede respekt for enhver kvinde, der lagde udformningen af brudekjolen i hendes hænder. Hendes mål var, at hver brud skulle ligne ”en million” og se ud som et drømmesyn.

At det gik så godt for virksomheden, lå også i, at Lilly gik ind for, at man selv skulle klare både produktions- og salgsled. Dertil kom, at personalet blev specielt uddannet, så man kunne leve op til forretningens retningslinjer.

I mange år satsede man udelukkende på brude- og selskabskjoler, men fra slutningen af 1970’erne kom andet festtøj også på paletten, for eksempel konfirmationstøj, og fra 1995 udvidede man med dåbskjoler. Og så begyndte man at eksportere med stor succes, blandt andet til Tyskland.

Når man ikke var helt så fokuseret på brudekjoler længere, skyldtes det, at i 1970’erne blev antallet af traditionelle bryllupper, hvor bruden skulle være i det store skrud, halveret. Og det skyldtes nok ungdomsoprørets og hippiebevægelsens lidt anderledes opfattelser af kvindens tøjstil.

Da firmaet kunne fejre 50-års jubilæum i 1997, havde man ni forretninger i Danmark og 13 i Tyskland.

I 1989 flyttede Lilly Brudekjoler fra Borgvold til Bugattivej 2, hvor man tog en markant ny bygning i brug.

Med tiden overlod Lilly mere og mere af forretningen til de næste generationer, som dygtigt har ført virksomheden videre.

Vejle har gennem tiden af haft rigtig mange iværksættere, som er blevet kendt langt uden for byens grænser. Lilly Brændgaard Hansen er så afgjort en af dem. Hun døde i 2009 i hjemmet på Rønshovedvej i Mølholm.

Kilder: VejleWiki. - Med Lilly gennem tiden. Virksomhedens hjemmeside. - Nekrolog i VAF 22.5.2009, skrevet af Vibeke Kruse. - Vejle Stadsarkiv.


Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Kvinde dømt for vanrøgt af 25 heste: Dyrene var indsmurt i gødning og havde øjnene fulde af udflåd

Danmark

Fredagens coronatal: 324 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Husk det nu: Lørdag og søndag aften og nat er Fredericiavej spærret - lastbiler dirigeres helt udenom

VEJLE For abonnenter

Heidis bryllupsgave var en rød knallert: Mød sko-sælgeren, der elsker at få Vejle til at 'smage dansk'

Vejle

De ældres formand går af efter valgballade: 'Det er noget skrammelværk, og jeg er rigtig ked af, at det har udviklet sig på den måde'

Navne For abonnenter

Louis Bülow fortæller om sine minder: Fra en svunden tid - og dem, jeg savner

Alarm 112

15-årig provokerede politiet ved Eskes Bier Bar, hvor han henviste til drabet på fire betjente i 1965: - Det er imponerende, han kender sin politihistorie

Vejle For abonnenter

Så faldt hammeren: Ekskluderede medlemmer af Vejle Motorbådklub har fået deres dom - 'nu er de værste smidt ud'

Erhverv For abonnenter

Hva' siger manden, Misse? To kvinder har forladt deres chefstillinger i stor kæde - nu vil de bygge deres egne forretninger op

Vejle

Se video fra Vejles pressede morgentrafik - så laaaang tid tager det at komme til midtbyen ad populær indfaldsvej

Danmark

Løvkvist: Thulesen vil trække en streg i sandet - men vil Pia K. dele vandene?

Vejle Boldklub

Lyt til podcasten om VB: Intet i statistikkerne peger på en sejr over Viborg, men derfor tror Banke og Møllenberg på det

LEDER For abonnenter

Havnefoged-chikane, eksklusion af medlemmer og en kommende retssag i Vejle Motorbådklub er dybt tragisk: Forlig jer nu, I skabhalse - vi behøver ikke mere underholdning

Navne

To Vejle-kokke kæmper om samme titel: Felix går fra at være tv-vært til at bedømme gourmet-retter med østers

Annonce