Annonce
Egtved

Line og Silas gør klar til vinterudstilling

Lamper pustet i glas med organiske former i et helt særligt farvesystem. Line Stenled er lige nu i fuld gang med at forberede udstillingen af sit afgangsprojekt på Engelsholm Højskole. Foto: Christina Møgelvang Mosegaard

I denne weekend kan man opleve den traditionsrige vinterudstilling på Engelsholm Højskole. Mød blandt andet Line Stenled og Silas Pedersen, der arbejder med glas.

Engelsholm: I værkstederne på Engelsholm Højskole har der de seneste fire uger været en meget koncentreret atmosfære. Dette semesters 76 afgangselever har, for nogles vedkommende, endda arbejdet på deres afgangsopgaver både dag og nat. Kulminationen på deres kunstneriske virke og alt, hvad de i løbet af et halvt år har lært på højskolen, kan man opleve i weekenden 15. og 16. december.

Udtrykkene på udstillingen spænder vidt fra glas, keramik, smykker, skulptur, maleri, fotografi, film og grafik. Man vil også kunne opleve koncerter med musikeleverne fra den elektroniske musiklinje og sangskriverlinjen.

Det har været fire uger, hvor jeg udelukkende har kunnet fokusere på opgaven. Fra morgen til aften er det, det eneste jeg har behøvet at tænke på.

Line Stenled, afgangselev på Engelsholm Højskole
Lamper af pustet glas i rosa, brune og blå nuancer med organiske former. Dette er en del af Line Stenleds afgangsprojekt. I weekenden kan man se dem hængende og stående med lys i. Foto: Christina Møgelvang Mosegaard

Med glas i centrum

I afdelingen Formlab, der er et formlaboratorium, hvor man primært arbejder med materialerne glas og keramik, har avisens udsendte været forbi for at besøge de to elever 21-årige Line Stenled og 20-årige Silas Pedersen. Begge er blevet betaget af især glaskunsten.

- Det har været fire uger, hvor jeg udelukkende har kunnet fokusere på opgaven. Fra morgen til aften er det det eneste jeg har behøvet at tænke på, udover at skulle få tøj på og få noget at spise, siger Line Stenled.

Hun giver udtryk for, at tiden på Engelsholm Højskole har givet hende rig mulighed for at kunne udforske både kunsten og håndværket.

Nu, i dagene lige før udstillingen, er hun, ligesom alle skolens andre elever, i fuld gang med at klargøre sin udstilling, så hendes værker præsenterer sig lige præcist, som de skal.

- Jeg har lavet lamper af glas. Nogle skal hænge og andre er beregnet til at ligge eller stå, forklarer Line Stenled, alt imens hun viser en af lamperne frem.

Farven er en fin nuance af brun, og i den sidder en en pære, en fatning og en sort stofledning - alt sammen nøje udvalgt, så det passer i udtrykket, som gerne skal være lækkert og afbalanceret. Ikke alene har hun skulle mestre glaspusterteknikken inklusiv former og farver, men hun har også nøje gennemtænkt, hvordan lamperne udtrykker sig i rummet, når der kommer lys i.

Når Line Stenled ikke er bosat på Engelsholm Slot som elev, så hører hun til i Jerlev. Hun har dog et håb om at kunne drage til Sverige i det nye år, hvor hun har søgt ind på Rigsglasskolen i Sverige.

Silas Pedersen er blevet en ren mester i at puste glas og sætte stilke og fødder på. Hans mange vinglas kan opleves på Engelsholm Højskole i denne weekend. Foto: Christina Møgelvang Mosegaard
Annonce

Rødder i Grønland og en helt særlig teknik

Silas Pedersen er fra Hundested, og han er meget gerne rejst den lidt lange vej til Engelsholm, for her er lige præcist dét, han har ledt efter, nemlig undervisning i glaspusteri, hvor man gennem længere tid har mulighed for at fordybe sig.

Silas Pedersen har rødder i Grønland, hvilket også giver sig til udtryk i nogle af hans glasfigurer, hvor han har brugt den helt specielle teknik, graal, hvor flere lag af glas, farver og teksturer skaber en helt speciel rummelighed.

Det er lærer på glaspusterholdet, Amalie Larsen, der har bragt graal-teknikken med sig. Selv har hun været elev på Engelsholm Højskole i 2013. Siden er hun blevet uddannet på Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering på Bornholm.

Silas Pedersens afgangsopgave handler dog ikke om graal-teknikken, men derimod om at kunne blive god til at fremstille flotte fødder og stilke til vinglas.

- Det er ikke meningen, at jeg skal producere en speciel serie af glas, men jeg koncentrerer mig udelukkende om at kunne lave en produktion, hvor stilke og fødder er i fokus, fortæller en engageret Silas Pedersen, der til næste år faktisk kommer tilbage til Engelsholm, hvor han mod at vaske op og lave arbejde i værkstedet kan få lov til at blive ved med at lave glaskunst på Engelsholm og samtidig kan få kost og logi.

Vinterudstillingen på Engelsholm Højskole er åben 15. og 16. december, begge dage klokken 11-16. Caféen er også åben, og der vil være foredrag om slottets historie.

Silas Pedersen har rødder i Grønland, hvilket også giver sig tydeligt til udtryk i hans glasværker, der er lavet på den specielle graal-teknik. Foto: Christina Møgelvang Mosegaard
Det er ikke bare lige noget, man gør. Selvom det kan se let ud, er der mange faser i det at puste glas. Foto: Christina Møgelvang Mosegaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Få overblikket her: Politikerne blev enige i nat - Danmark genåbner næsten 21. maj

Annonce