Annonce
Hedensted

Bidt af blåt blod: Lise har fulgt de royales liv i 55 år

Lise Simonsen er royalist med et hus fyldt til randen med aviser, ugeblade, udklip og scrapbøger om og med kongehuset. Foto: Morten Pape
Det siges, at alle har lov til at være lidt royale. 76-årige Lise Simonsen fra Bjerre samler på genstande om de kongelige, og hun har en stærk passion for alt, hvad der har med kongehusene i Europa at gøre. Faktisk i en sådan grad, at man nemt kan tro, at hun har blåt blod i årene.
Annonce

Bjerre: På loftet sidder som bekendt nissen. Men i 76-årige Lise Simonsens hus i Bjerre, som hun har boet i siden 1964, er det nærmere Dronning Ingrid og Kong Christian X og en masse andre royale skikkelser.

Lise Simonsen samler nemlig på genstande, der har bare det mindste med kongehusene i ind- og udland at gøre, men der er dog uden tvivl det danske kongehus, som fylder mest på loftet.

- Der er jo nogle, som ikke er så glade for kongehuset, men man kan ikke sige, at jeg er en af dem. Både de royale kjoler og fester og de kongelige personligheder er grundene til, at jeg holder af kongehusene og samler på dem, siger Lise Simonsen.

Lise Simonsen husker tydeligt den dag, hun begyndte at samle på alt mellem himmel og jord om de kongelige. Det var dagen, da prinsesse Anne-Marie og Grækenlands unge konge Konstantin blev gift i Athen i 1964.

- Fra den dag begyndte jeg at samle på billeder om de royale ægtepar og skikkelser, fortæller Lise Simonsen.

Mange år senere blev Lise Simonsen enke, og i 1990 fløj det sidste barn fra reden. Det gav en masse plads på børneværelserne på loftet, og det så hun straks muligheder i.

Det samme år indrettede hun et af værelserne med sin monarkistiske samling, der havde vokset sig stor og nu indeholdt påklædningsdukker med prinsessemotiver af Dronning Margrethe 2., kongerækken i glas og guldramme og scrapbøger med udklip fra ugebladene om de royale fester.

Hun døbte det tidligere børneværelse til dét, det havde udviklet sig til - kongeværelset.

- Jeg klipper kun de bedste billeder og tekster ud af ugebladene. Det har jeg gjort i rigtig mange år, og det kan jeg slet ikke lade være med, siger Lise Simonsen.

Annonce

Brev til dronningen

Lise Simonsen vurderede, at kongeværelset var så tilpas storslået, at det kunne deles med det konstitutionelle monarki.

Derfor skrev hun et brev til Dronning Margrethe 2. for at gøre majestæten opmærksom på den enorme samling af royale effekter på loftet i Bjerre.

- Henvendelsen blev godt modtaget, og Dronning Margrethe 2.s hofdame vendte tilbage med et takkebrev, siger Lise Simonsen med et smil.

I baggangen i stueetagen har Lise Simonsen de fleste af sine scrapbøger på reoler fra gulv til loft. De er sat i system og noteret med årstal, begivenhed og navn, så man nemt kan gribe fat i en masse udklip om livet i de kongehuse, man gerne vil grave i.

- Jeg klipper kun de bedste billeder og tekster ud af ugebladene. Det har jeg gjort i rigtig mange år, og det kan jeg slet ikke lade være med, siger Lise Simonsen.

Annonce

Modtager af ridderkorset

Lise Simonsen har købt flere af sine royale genstande på loppemarkeder, men har også fundet vej til dem gennem sin nabokone og sin bror, der henholdsvis arbejder i og er indehaver af en genbrugsbutik.

Noget af det kongelige kram har Lise Simonsen også fået i gave. Det skete fx, da hun til sin 50-års fødselsdagsfest blev tildelt et blåt ridderkors med en lille elefant hængende i en kæde.

Det var dog ikke fra kongehuset.

- Jeg fik ridderkorset af mine børn og børnebørn, fordi de synes, at jeg havde fortjent den, siger Lise Simonsen.

I Lise Sørensens køkken hænger en 2019-kalender med fotos af det danske kongehus, som er det eneste royale tilstede i rummet. I stuen er der ingen spor af blåt blod.

- Den royale samling ikke skal tage overhånd i hele huset, når jeg har mit kongeværelse, fotæller Lise Simonsen.

Min passion

Hjerteblod, lidenskab, fortabelse. Passion har mange navne.

De fleste lægger også mærke til dem, der har den – passionen. De er nemme at få øje på.

Det er typerne, der bruger usædvanlige mængder af knofedt, lommepenge, nabohjælp og ikke mindst tid at fordybe sig i noget, som andre rent overser. Kendetegnet ved den passionerede er en stærk hengivenhed.

Begrebet passion udspringer fra latin og betyder ‘jeg lider’. Den passionerede vil dog selv mene, at vedkommende ikke lider af noget som helst.

I dette tema kommer Folkebladet/ugeavisen tæt på en samler, en hønseudstiller, en royalist, en ung triatlet og en velgører for få et indblik i det, de alle har til fælles – en brusende passion.

Annonce

Udklip i udestuen

Hver torsdag køber Lise Simonsen troligt en dugfrisk udgave af Billedbladet, som giver nyt stof til scrapbøgerne.

- I min udestue ligger en bunke ugeblade, som jeg stadig mangler at klippe og sortere i. Det vil jeg begynde på i dag eller i morgen, siger Lise Simonsen.

Der er uden tvivl materiale nok til, at samlingen på kongeværelset fortsat kan vokse. Men hvis kongeværelset på et tidspunkt ikke kan være i huset i Bjerre, så har Lise Simonsen et ønske om at få sin royale samling opført som en offentlig udstilling.

- Jeg har forhørt mig rundt omkring for at finde ud af, om min samling en dag kan komme til Bjerre Arrest. Hvis den bliver for uoverskueligt, og jeg pludselig ikke kan have den længere, så kan andre måske få glæde af den, på samme måde som jeg selv har, fortæller Lise Simonsen.

Lise Simonsens passion for det royale begyndte i 1964, da kong Konstantin og prinsesse Anne-Marie blev gift i Athen. I dag fylder det danske kronprinsepar dog mest i kongeværelset på første salen. Foto: Morten Pape
Til sin 50-års fødselsdagsfest modtog Lise Simonsen et ridderkors. Dog ikke af kongehuset, men af sine børn og børnebørn. Foto: Morten Pape
Lise Simonsens forkærlighed og passion for det royale har gjort hende til indehaver af mange forskellige ting fra det danske og de udenlandske kongehuse. Foto: Morten Pape
En flaske Château de Cayx årgang 1989 står uåbnet hen og udvider Lise Simonsens royale samling på kongeværelset. Foto: Morten Pape
Lise Simonsen har både købt og fået sine effekter om de adelige. Her ses et hæfte fra 1800-tallet om det svenske konghus, som hun har købt på et kræmmermarked. Foto: Morten Pape
Efter at alle Lise Simonsens børn var rejst hjemmefra i 1990, blev der plads til at udvide den royale samling på kongeværelset i Bjerre. Foto: Morten Pape
Lise Simonsen er skrap til at holde sine scrapbøger opdaterede. Hver torsdag får hun troligt Billedbladet, som hun klipper i for at gemme de bedste billeder og tekster i plastiklommer. Hun udøver ofte en frivillig indsats på Bjerre Lokalarkiv, så hun er efterhånden vant til at gemme på fortiden. Foto: Morten Pape
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Se de nyeste corona-tal: Her er flest vejlensere smittede lige nu

Vejle For abonnenter

Billund Lufthavn vil have direkte togforbindelse til Aarhus

Danmark

Mails afslører: Planer om at samle behandling af børn med kræft i hovedstaden har været undervejs i tre år

Coronavirus

Pfizer reducerer vaccineleveringer: Fabrik skal opgraderes

Annonce