Annonce
Læserbrev

Litterære affærer. Shakespeare kunne mere end blot skrive skuespil

Jennett var vittig og intelligent, og hun var dygtig til at konversere og skal have været meget smuk.

Læserbrev: Om ingen er der skrevet så meget om en person, hvis liv man reelt kender så lidt til, som om William Shakespeare (1564-1616).

Vi danskere har såmænd også været med. I 1912 udkom Georg Brandes' biografi om Shakespeare. Den var bygget på den hypotese, at man kunne lære mennesket Shakespeare at kende ved at studere hans dramaer. I dag kan den kun læses for underholdningens skyld

Den biografi, jeg her holder mig til, er Park Honan: William Shakespeare. A life. Den udkom på Oxford University Press i 1998 og er altså - forholdsvis - ny.

Det nye (for mig) i Honans biografi er, at den store poet tilsyneladende havde en udenomsægteskabelig affære med en vis Jennett Davenant, hustru til en vin-købmand og taverna-ejer ved navn John Davenant i Oxford. Hertil var parret flyttet fra London, hvor Shakespeare lærte dem at kende.

Jennett var vittig og intelligent, og hun var dygtig til at konversere og skal have været meget smuk.

Ved et held kom det rum, hvor Shakespeare formodentlig havde sine hyrdetimer med Jennett, for dagen i 1927, da man restaurerede addressen Cornmarket 6. Det var et lille bemalet rum.

John Davenant og Jennett fik (overlevende) søn nummer to i 1606, og ikke alene siger rygterne (der sikkert er sande) at Shakespeare stod fadder til ham, men at han selv senere i livet pralede at at være en søn af Wiliam Shakespeare.

Der har været mange fantasterier om Shakespeares lovmæssige hustru, Ann Hathaway, der måtte blive i parrets lille hjemby Stratford upon Avon, mens Shakespeare skrev og opførte sine dramaer i London. Ikke mindst, fordi Shakespeare i sit testamente skriver, at han (kun) testamenterer Ann Hathaway sin "næstbedste seng".

Disse forblommede ord har forskere grundet meget over. Vi kan ikke overføre moderne, danske kønsroller på disse fjerne tider. Den må læseren selv tænke over.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Lyt her: Erling Fjeldsted kaster op to gange hver nat - du må ikke begå samme fejl som mig

Annonce