Annonce
Erhverv

Lodsejer drømmer om grusgrav tæt på Fårup Sø: Vil levere materialer til ny ringvej

På den store mark i midten af billedet bliver der måske en grusgrav. Til højre ses Fårupvej og Fårup Sø Camping. Foto: Mette Mørk
30 hektar jord på et par af markerne øst for Fårup Sø kan blive omdannet til grusgrav. Målet er at levere materialer til Vejles kommende ringvej, som kommer til at være knap fem kilometer derfra.
Annonce

Vester Hornstrup: Ved siden af Fårup Sø ligger en campingplads mellem søen og Fårupvej. Går man ud på vejen og over på den anden side af træerne, møder man en mark. Lige her er råstofferne i jorden så gode, at området i fremtiden kan blive til en grusgrav.

I hvert fald hvis det står til lodsejeren, som har sendt en ansøgning til Region Syddanmark om at bruge området som grusgrav. Håbet er indvinde råstoffer til Vejle Kommunes store anlægsprojekt til en halv milliard kroner: en ringvej fra ådalen ved Vardevej til Planetbyen på Uhrhøj.

- Sådan et stort projekt vil naturligvis kræve en masse materialer, og vi ved fra jordundersøgelserne, at råstofferne i vores jord er af usædvanlig høj kvalitet. Det er perfekte materialer, som sikrer, at vejene ikke bliver udsat for opfrysninger eller andre ujævnhedener, fortæller lodsejer Jørgen Olesen, der sammen med sønnen Peter står bag ansøgningen.

Han ser grusgravens placering tæt på den kommende ringvej som en stor fordel.

- Grusgraven vil komme til at være blot fem kilometer derfra. Fra entreprenørens side kan der være stor interesse, fordi fragt kan være en tung og dyr post, men hvis materialerne kan hentes så tæt på, kan det ikke gøres billigere. Lastbilerne kan hente materialerne uden at køre gennem byer og forbi skoler, siger Jørgen Olesen.

Regionens nye råstofplan

  • Regionsrådet i Region Syddanmark har besluttet, at en ny råstofplan skal udarbejdes.
  • Den handler kort fortalt om, hvordan man skaffer de råstoffer, der er behov for, samtidig med at man sikrer, at der også er råstoffer nok og i de rette kvaliteter til kommende generationer.
  • En lang række entreprenører, lodsejere, borgere og relevante myndigheder har budt ind med forslag til den kommende råstofplan.
  • I øjeblikket er man ved at tage stilling til de indkomne forslag, hvorefter de kommer i offentlig høring i mindst otte uger. Noget, som først vil ske i løbet af 2020.
Annonce

Gammel idé

Idéen om at skabe en grusgrav på markerne er ikke ny. Faktisk har den været omkring 15-16 år undervejs, fortæller Jørgen Olesen. Men hver gang han har ansøgt om tilladelse til projektet, er han blevet afvist af Region Syddanmark.

Det skyldes blandt andet, at området er vurderet som værdifuldt landskab og geologisk beskyttelsesområde. Dertil vil en grusgrav medføre tung trafik på de omkringliggende veje, der er smalle og kringlede.

Men denne gang er Jørgen Olesen mere optimistisk.

- Jeg tror, det kan lade sig gøre denne gang, fordi det skal bruges til et specielt projekt. Der er jo ikke meget trafik fra Rugballe til Høgsholt og videre til dér, hvor omfartsvejen skal være. Ud fra de meldinger, vi har fået, kan vejene godt holde til, at de benyttes af lastbilerne, som skal kan køre frem og tilbage, siger han.

Annonce

Bliver til naturområde

Lodsejeren understreger også, at grusgraven ikke er en permanent industri, der skal eksistere i flere årtier.

- Når gruset er fjernet, overtages jorden og bliver til et naturområde, så det er altså ikke en grusgrav, der vil komme til at køre kontinuerligt. Den kører kun primært til dette projekt. Dog ved vi, at Vejle Kommune også har planer om at byggemodne ved Anesminde i Jelling. Når det sker, skal der også bruges en masse sand, og så vil det naturligvis være nærliggende at hente det to-tre kilometer derfra. Men det er ikke noget, vi har været inde over endnu, siger Jørgen Olesen.

Han forventer ikke, at gæsterne på Fårup Sø Camping bliver plaget af støj fra grusgraven.

- Campingpladsen ligger vest for, og da vinden oftest blæser fra vest, bør det ikke være noget, der generer campisterne. Som sagt kommer graveriet ikke til at løbe over 10 år. Der arbejdes også kun i normal arbejdstid - ikke weekender og aftener, siger Jørgen Olesen.

Det er ikke første gang, lodsejeren ansøger om tilladelse til at omdanne dette område ved Fårup Sø til en grusgrav. Hver gang er ansøgningen blevet afvist, men denne gang er optimismen større på grund af et kommende vejprojekt uden for Vejle. Foto: Mette Mørk
Annonce

Grusgravens placering

Marken ligger ved Skovdallundvej tæt på Fårup Sø. Foto: Mette Mørk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce