Annonce
Vejle

Lodsejer fik fældet 15 træer ved en fejl: - Alle løber fra ansvaret

Anders Nørgaard, lodsejer, er klar til at få sin advokat til at kigge på sagen. Foto: Flemming Larsen
Vejle Kommune hyrede en entreprenør, der fældede de forkerte træer. Nu løber kommunen, entreprenøren og forsikringsselskabet fra ansvaret, mener lodsejer Anders Nørgaard.

Ådal: - Havde jeg fældet 15 af kommunens træer, var jeg kommet til at betale mange tusind kroner, Men fordi kommunen har hyret en entreprenør, fralægger man sig ansvaret. Det kan kommunen ikke være bekendt.

- Det kan  entreprenøren, Tolstrup Anlægsgartner, og entreprenørens forsikringsselskab, Topdanmark Forsikring, i øvrigt heller ikke.

Det siger en vred og frustreret lodsejer, Anders Nørgaard, der - som tidligere omtalt i Vejle Amts Folkeblad - ved en fejl har fået fældet de fleste af træerne på sin jordlod.

Annonce

Ekspert: Erstatning bør være 25.000 kroner

Robert Christensen, indehaver af Brændestakken ved Jelling, giver Anders Nørgaard ret i, at erstatningen er for lille:

- Herlighedsværdien er den største, og derfor er forsikringsselskabets erstatning alt for lille, da man, hvis man fælder et af kommunens træer, får lov at betale ved kasse et. Mit bud er cirka 15.000 kroner plus en genplantning af 15 nye træer, der er cirka fem år, svarende til 200 til 300 kroner per styk plus det, som det koster at plante træerne igen, siger han.

- Det giver efter min bedste overbevisning en erstatning på cirka 25.000 kroner, lyder hans vurdering.

Brændestakken, der har eksisteret i 30 år, har specialiseret sig i træfældning og have-design og arbejder professionelt i Trekantområdet med alle former for træfældning, beskæring, topkapning, liftservice og følgeopgaver som flisning, stubfræsning, rodfræsning samt bortkørsel af grenaffald.

Siden før sommerferien har lodsejeren sammen med Vejle Kommune forsøgt at finde en løsning på, at en entreprenør, der var hyret af kommunen, fældede 15 af hans 30 år gamle træer på et mindre skovareal, som han ejer.

Entreprenøren var i færd med at fælde træer langs vejen over en længere strækning for Vejle Kommune og troede fejlagtigt, at træerne på Vongevej 64 i Ådalhørte med.

Tog det fulde ansvar

Det, der gør lodsejeren mest vred, er, at entreprenøren har påtaget sig det fulde ansvar for fejlen - når hans forsikringselsskab alligevel ikke vil dække tabet.

Anders Nørgaard har nemlig hørt fra entreprenørens forsikringsselskab, Topdanmark Forsikring, der mener, at Anders Nørgaards 15 træer vil svare til mellem 10 og 15 kubikmeter træ til brænde til en værdi på mellem 6250 og 9375 kroner - vel at mærke, hvis træet var solgt som opskåret brænde.

Men i skrivelsen til lodsejeren påpeger forsikringsselskabet, at det anser træet for at være "sankebrænde" - og "at prisen på sankebrænde i ask ligger på 228 kroner per rummeter".

Sankebrænde er træ, der ligger løst i skovbunden, som både kan være hele stammer, afskårne grene eller toppe.

Det er disse nyfældede træer, som Topdanmark Forsikring kalder for sankebrænde. Privatfoto

Det betyder, at lodsejeren ifølge forsikringsselskabet nu kun har krav på mellem 2280 og 3420 kroner.

Tilbuddet fra Topdanmark Forsikring finder Anders Nørgaard helt uacceptabelt.

- Jeg vil på ingen måde acceptere, at forsikringsselskabet sammenligner de 15 styk 30 år gamle træer med sankebrænde. Det er helt uacceptabelt. Og jeg vil nu gå videre med sagen sammen med min advokat, siger Anders Nørgaard.


Jeg vil på ingen måde acceptere, at forsikringsselskabet sammenligner de 15 styk 30 år gamle træer med sankebrænde. Det er helt uacceptabelt. Og jeg vil nu gå videre med sagen sammen med min advokat.

Anders Nørgaard, lodsejer


Han er også forundret over, at entreprenøren, efter man havde opdaget fejlen, stjal træerne og omdannede dem til flis. Og at kommunen, der havde hyret entreprenøren, ikke vil tage ansvar.

Annonce

Ingen kommentar

Avisen ville gerne have haft Topdanmark Forsikring til at svare på følgende spørgsmål:

Hvordan man kan sammenligne nyfældede træer med sankebrænde?

Hvordan man er kommet frem til erstatningen på de få tusind kroner, man har tilbudt lodsejeren?

Er det rimeligt at tilbyde lodsejeren at genplante nogle langt yngre træer?

Martin Olsen, presseansvarlig hos Topdanmark Forsikring, siger:

- Vi kan ikke kommentere enkelte igangværende sager, men i den her type sager - helt generelt - tilbyder man en erstatning i form af en genplantning af rimelige træer eller en erstatning af de fældede træers værdi, hvilket værdiansættes via en ekstern vurderingssagkyndig.

- Hvis den skadelidte mener, at værdien er højere end vores vurdering, så må den skadelidte fremsende noget konkret dokumentation på værdifastsættelsen, siger Martin Olsen.

Annonce

Løber ikke fra ansvaret

Vejles borgmester, Jens Ejner Christensen (V), forstår godt, hvad lodsejeren siger, men kommunen kan ikke uden videre overtage erstatningssagen, siger han.

- Det er vanskeligt for kommunen at overtage sagen fra entreprenørens og dennes forsikringsselskab. Det må vi juridisk ikke. Entreprenøren har jo påtaget sig ansvaret, siger Jens Ejner Christensen.

Bogmesteren peger her på, at teknisk udvalg havde givet entreprenøren et kort at arbejde ud fra, og at lodsejerens areal ikke var en del af dette kort.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Historisk Vejle-gods til salg: Her får du 600 kvadratmeter bolig, skov, marker og egen voldgrav

Danmark

Tirsdagens coronatal sætter rekord med yderligere 33.493 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Hun blev headhuntet til stillingen i 2020:  Nu fratræder direktør 'efter gensidig aftale'

Alarm 112 For abonnenter

'Jasmin' og 'Josefine' solgte nøgenbilleder til hundredvis af mænd: 22-årig vejlenser er fængslet i stor sex-afpresningssag

Billund

Lalandia i Billund er til salg: Derfor er din ferie ikke i fare

Vejle

Smittetallene stiger eksplosivt: For to måneder siden var der 3700 smittede i hele landet - tirsdag var der samme antal i Vejle alene

Hvad gør andre lande? De bekæmper høje energipriser med hjælpepakker for milliarder

Erhverv For abonnenter

Michael og Mette bevarede Michelin-stjernen i september: Nu præsenterer ægteparret et eventyrligt regnskab, der har nået helt nye højder

Alarm 112

Politiet blev kimet ned: Der kørte en ung mand over Vejlefjordbroen på et elløbehjul

Egtved

Skoleleder siger, han ikke kender årsag til elevflugt på lille skole, men forældre er uenige: 'Skolelederen vil ikke høre på vores begrundelser'

Se, om du er en af dem: Elselskab vil forbyde varmepumper for visse forbrugere

Livsstil

Marianne og Gunnar har skiftet gammel kæmpevilla ud med nybygget rækkehus: Ingen skal stå med rodet efter os, når vi engang skal herfra

Give For abonnenter

På denne skole er det okay, hvis eleverne laver fejl: 'Det vigtigste er at give børnene en god skoledag'

GAMLE DAGE

Købmanden lokkede med 'gode Varer til uhørt billige Priser': Der kom en købmandsgård, men ingen by

Annonce