Annonce
112

Lokal bankmand er havnet i toppen af dansk håndbold

Anker Nielsen fra Hedensted har fået Danmarks Håndbold Forbunds fineste hæderstegn, guldnålen. Til daglig er han erhvervsrådgiver i Hedensted Sparekasse. Foto Michael Svenningsen
65-årige Anker Nielsen fra Hedensted fik for ganske nylig tildelt Dansk Håndbold Forbunds fornemste hæder, Guldnålen. En rejse, der begyndte helt tilbage i 1982, da Anker Nielsen blev udpeget som kasserer i den daværende lokale håndboldklub, Østjysk KFUM.

Hedensted: Anker Nielsen fra Hedensted er én ud af kun 25 nulevende håndboldledere i Danmark, der kan bryste sig af at have fået tildelt Dansk Håndbold Forbunds højeste udmærkelse, Guldnålen. Den blev overrakt af DHF-formand Per Bertelsen på det seneste repræsentantskabsmøde, der foregik i Idrættens Hus i Brøndby.

Til daglig er Anker Nielsen privatrådgiver i Middelfart Sparekasses Hedensted-afdeling, men når han ikke rådgiver sparekassens privatkunder omkring deres økonomi, så handler rigtig mange af hans vågne timer om at varetage dansk håndbolds interesser. Han er nemlig medlem af Dansk Håndbold Forbunds bestyrelse, hvor han har været økonomiansvarlig siden 2012. Rejsen mod denne tunge tillidspost begyndte helt tilbage i 1982 i Hedensted.

- Som helt ung mand spillede jeg håndbold i Kolding, men jeg stoppede som ynglingespiller. Et ret beskedent tab for dansk håndbold, hvis jeg selv skal sige det. Men da vi så flyttede til Hedensted, begyndte jeg at spille håndbold igen, men bare for sjov. Det førte til en plads i bestyrelsen i Østjysk KFUM, hvor jeg var kasserer fra 1982 til 1987, fortæller Anker Nielsen.

Annonce

Anker Nielsen og Hedensted

Anker og Grethe Nielsen har boet i Hedensted siden 1978. Sammen har de to voksne sønner, en svigerdatter og – indtil videre – tre børnebørn. De er bosat i hhv. Bredballe og Hvidovre.

Han startede sin karriere i finanssektoren som bankelev i den daværende Landmandsbanken i Kolding i 1971.

Han var med til at åbne en Danske Bank-afdeling på Bytorvet i Hedensted i 1988.

Han var med til at åbne Jelling Sparekasse i Hedensted i 2003. Skiftede til Middelfart Sparekasse i 2015, hvor han fortsat er ansat som privatrådgiver.

Har desuden været kasserer i handelsstandsforeningen i Hedensted, ligesom han også har været medlem af Hedensted Centrets bestyrelse.

Et enkelt år uden håndbold

Herefter fulgte et år, hvor han på grund af arbejde i København lagde håndbolden helt på hylden. I 1988 var han imidlertid med til at åbne Danske Banks afdeling på Bytorvet i Hedensted, og dermed blev der igen luft i privatlivet til, at Anker Nielsen på ny kunne påtage sig frivilligt lederarbejde.

Det faldt sammen med en fusion mellem tre lokale klubber, Østjysk KFUM, Sole IF og Løsning KFUM. Fusionen kom til at hedde Østjysk HK, Anker Nielsen sad i bestyrelsen som skiftevis formand og kasserer frem til 1997. De næstfølgende 10 år var han kasserer i Jysk Håndbold Forbunds Kreds 6. Fra 2007 til 2012 var han kasserer i Jysk Håndbold Forbunds bestyrelse. Denne position førte til en plads i DHF’s økonomiudvalg, hvorfra han blev headhuntet til DHF’s bestyrelse, hvor han blandt andet har været økonomiansvarlig siden 2012.

Fra 2007 kom han endvidere med i DHF’s arrangements-udvalg, hvorfor han har været med til at arrangere følgende kæmpeturneringer på dansk grund: EM for damer i 2010, EM for herrer i 2014 og VM for damer i 2015.

- Det har været virkelig sjovt at være med til. Det har givet mig et helt utroligt netværk på kryds og tværs i både ind- og udland. Jeg har også deltaget som leder i mange DHF-delegationer ved EM og VM-stævner i udlandet. Der er ikke mange lande i Europa, jeg ikke har besøgt i håndboldmæssig regi. Udenfor Europa har jeg som håndboldleder besøgt lande som Rusland, Argentina og Qatar og håber da også på, at jeg får mulighed for at tage med til VM i Japan med damelandsholdet til december, siger Anker Nielsen.

Var med damerne i Schweiz

Senest var han med damelandsholdet i Schweiz, hvor det lykkedes holdet at kvalificere sig til netop det kommende VM i Japan.

- Jeg har brugt rigtig mange timer gennem årene på det ulønnede forbundsarbejde, og uden opbakning fra både familie og mit arbejde havde det ganske enkelt ikke været muligt. Jeg har nydt enormt stor opbakning fra såvel arbejdsgiver som kolleger, der har været ekstremt fleksible undervejs, for at jeg kunne komme afsted. Der er selvsagt blevet brugt rigtig meget ferie og afspadsering. Sådan en VM-turnering æder jo rask væk tre ugers ferie. I år har jeg faktisk for første gang i mange, mange år tre ugers ferie, som ikke bliver berørt af håndbolden, siger Anker Nielsen, der kalder sig selv en lille tand i et meget stort tandhjul.

- Vi er jo i stand til at mobilisere mellem 1100-1200 frivillige til en stor turnering på dansk grund. Af samme grund er vi i stand til at generere et stort overskud til breddearbejdet i dansk håndbold. VM for herrer på dansk grund for et halvt år siden gav således et overskud på 37 millioner kroner, som er øremærkede til netop bredden i dansk håndbold. Det, synes jeg, er en rigtig fin ting ved dansk håndbold, siger Anker Nielsen, der er ret stolt over at have fået DHF’s guldnål.

- Det er klart. Jeg er blot nummer 66 i rækken siden 1935, og vi er vel kun 25 nulevende, der har nålen, så det er ikke noget DHF kaster rundt til højre og venstre, siger Anker Nielsen, der blev indstillet af DHF’s bestyrelse.

Kun 25 nulevende danskere har Danmarks Håndbold Forbunds fineste hæderstegn, guldnålen. Foto Michael Svenningsen

Bliver 66 år om en måned

Anker Nielsen har ikke planer om at stoppe med forbundsarbejdet.

- Det giver virkelig nogle helt fantastiske oplevelser, som er det hele værd, siger han.

Derimod begynder han så småt at overveje at stoppe med at arbejde.

- Jeg bliver 66 år om en måneds tid, så det begynder at pege i den retning. Min kone, der har været børnehaveleder i Lykkebo her i Hedensted i mange år, er netop gået på pension, så vinden blæser den vej, selv om der ikke er sat dato på det endnu, slutter den lokale bankmand, der er havnet i toppen af dansk håndbold.

Hedensted: Anker Nielsen fra Hedensted har fået Danmarks Håndbold Forbunds fineste hæderstegn, guldnålen. Til daglig er han erhvervsrådgiver i Hedensted Sparekasse. Foto Michael Svenningsen
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce