Annonce
Give

Lokal håndværksmester: Vigtigt vi tager lærlinge ind!

Team Torben Bruun: Et ungt hold også med plads til lærlinge. Fra venstre er det Christian, Torben, Lasse og Kenneth. Foto: Jim Hoff

Riget fattes uddannede håndværkere i en tid med opsving i byggebranchen. Derfor opfordrer murer- og tømrermester Torben Bruun sine kolleger både lokalt og nationalt til at blive bedre til at tage lærlinge ind

GIVE: Dansk industri og håndværk står i disse dage med en paradoksal udfordring: Der er mangel på kvalificeret arbejdskraft, og samtidig er det svært for de unge at finde en læreplads i håndværkerbranchen.

Det fortæller den lokale håndværksmester Torben Bruun, der er indehaver af sit eget murer- og tømrerfirma med adresse på Dyrskuevej.

- Det er da lidt pudsigt, at vi på den ene side skriger efter folk i branchen. fordi vi har rigeligt at lave. Men på den anden side, er mange håndværksmestre noget forbeholdne i forhold til at tage lærlinge ind. Hvordan hænger det lige sammen? Hvis vi ikke tager lærlinge ind og på den måde er med til at uddanne nye svende, hvordan skal vi så få flere kvalificerede folk ind i firmaerne? Alternativet er at bruge østeuropæisk arbejdskraft, men det er vel ikke det vi skal basere vores virksomheder på, lyder det bekymret fra Torben Bruun.

Annonce

Vi er som håndværksmestre er nødt til at tænke langsigtet for branchens skyld generelt. Jeg ved godt, det koster penge, men det er bare synd, man ikke prioriterer det højere.

-Torben Bruun, murer- og tømrermester

Snupper ikke folk fra lokale kolleger

Hans virksomhed beskæftiger ud over mester selv tre ansatte, hvoraf den ene er lærlingen Lasse Brandt Thomsen fra Give. Torben Bruun har også just ansat endnu en tømrersvend, Kenneth Skov Iversen, der som Lasse bor i Give.

- Kenneth kommer fra et andet udenbys tømrerfirma, ikke her fra Give, for jeg vil ikke stjæle folk fra mine lokale kolleger. Han henvendte sig selv til mig, og så slog jeg naturligvis til, for jeg havde grundet stor travlhed i den grad brug for forstærkninger på mandskabssiden, siger Torben Bruun, der har været med til at sætte andre lærlinge end Lasse i gang i sit firma via skoleordningen.

En ordning, hvor man har en lærling i sammenlagt et halvt år, hvor de 10 uger er praktik ved en håndværker og resten af tiden tilbringes på skolebænken.

- Det er vigtigt, at vi som håndværkere også går ind i de her ordninger. Sådan et indledende lærlingeophold kan være med til at sende lærlingen videre i systemet og give dem noget på cv'et, når de skal søge nye lærepladser, siger Torben Bruun.

"Løntungt og bøvlet"

Han kender godt argumentationen i branchen, når snakken falder på lærlinge-problematikken. Mange mener, at det er alt for dyrt i dag at have en lærling, og samtidig er der efterhånden blevet koblet så meget administration op på det at have en lærling, at mange takker nej. Det er simpelthen for ulønsomt og for bøvlet, mener nogle.

- Og det er også rigtigt, at en lærling især det første år, hvor han måske ikke selv kan lave så mange ting, koster en del. En lærling får i dag over dobbelt så meget i timen, som da jeg blev udlært, så det er da blevet mere løntungt. Men jeg mener bare, at vi som håndværksmestre er nødt til at tænke langsigtet for branchens skyld generelt. Jeg ved godt det koster penge, men det er bare synd, man ikke prioriterer det højere, mener Torben Bruun.

Risikerer at miste en hel håndværkergeneration

Han kender til 12 unge, der siden sommer har ansøgt om lærepladser i Giveområdet, og som har fået afslag. De lokale elektrikere er dog gode til at tage lærlinge ind, og den tendens ser Torben Bruun gerne overført til de andre håndværksbrancher, ikke bar i lokalområdet men generelt over hele landet.

Og her kan Bruun hente statistisk bevis i den kendsgerning, at der ved udgangen af 2017 var lidt over 12.000 lærlinge, der manglede en praktikplads (Kilde:3F)

- Vi skal altså passe på, at vi ikke mister en hel generation af potentielle nye håndværkere. Og her tænker jeg også på, at man fra politisk side godt kunne gøre det mere attraktivt for håndværksmestrene at tage lærlinge ind. Man kunne også belønne de håndværkere, der har lærlinge ved at give dem et mærke i stil med øko-mærket. Et mærke eksempelvis på siden af bilen, der signalerer, at firmaet har lærlinge. Jeg synes jo personligt, at det er god reklame for mit firma, at vi har en lærling, siger Torben Bruun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Tøjbutik i Vestergade lukkes

Annonce