x
Annonce
Hedensted

Mårhunde ude af kontrol: Lokale jægere klar med natsigte

Mårhundegruppen har oprettet 40 foderpladser, hvor mårhunde lokkes frem, registreres på kameraer og forsøges skudt. Natsigte bliver en hjælp fremover. Her ses en af de frivillige jægere i aktion ved Gammel Sole. Arkivfoto: Michael Svenningsen
I mårhundegruppen i Hedensted Kommune har koordinatoren været hurtig på aftrækkeren og indhentet dispensation til brug af natsigte umiddelbart efter, det er blevet muligt.

Rårup: Jægere kan nu anvende natsigte på riflen i jagt på mårhunde.

Miljøstyrelsen har netop åbnet for muligheden, og i mårhundegruppen i Hedensted Kommune har man gjort brug af den.

- Vi skal have tilladelse af politiet til at eje et natsigte og tilladelse hos Miljøstyrelsen til at bruge det. Jeg ansøgte i morges, og tilladelsen er allerede dumpet ind på mail. De handler hurtigt på det her i Miljøstyrelsen. Nu skal jeg ud og erhverve mig et, siger Peder Jensen, formand for Rårup Jagtforening og koordinator i mårhundegruppen, tirsdag til Folkebladet.

Annonce
Det er svært nok at skyde mårhunde i dagslys. Det er bestemt ikke nemmere om natten. Natsigte er en stor hjælp.

Peder Jensen, koordinator, mårhundegruppen

En stor hjælp

Andre af de omtrent 15 frivillige jægere i mårhundegruppen vil også anskaffe sig natsigte, fortæller Peder Jensen.

De skal købe det for egne penge. Hidtil har de måttet bruge en håndholdt lampe, hvis de skulle lokalisere en mårhund i mørke. Lyset har ofte fået dyret til at stikke af eller blive urolig.

- Med natsigtet kan vi pege på dem uden, at de opdager, vi er der. Det er meget bedre at skyde dyr i ro. Etisk og moralsk så handler det altid om at sikre sig, at man sender et forsvarlig og dræbende skud, så det her er bestemt en rigtig god ting, siger Peder Jensen.

Før foråret sætter ind

Natsigte på jagtvåben er normalt ikke tilladt i Danmark. Det er et nyt regelsæt, der efter ønske fra jægere og med opbakning fra Vildtforvaltningsrådet tillader det som et værktøj til at bekæmpe mårhunde.

En bekendtgørelse er på vej, men Miljøstyrelsen giver dispensationer med det samme, fordi natsigtet kan gøre en stor forskel inden forårets parringssæson.

- Det er vigtigt at få fat på dem nu, så vi ikke skal tumle rundt med par og deres 11 unger senere på året, siger Peder Jensen.

Mårhund

  • Stammer oprindelig fra Østasien, men blev indført til Østeuropa fra 1922-1955 som jagtobjekt.
  • Mårhunden kan både svømme op til fem kilometer og lever af blandt andet fugleæg, padder, insekter, snegle og planter. Der kan bo 100 mårhunde pr. 1000 ha, mod 20 ræve pr. 1000 ha.
  • Mårhunden er kønsmoden efter ni måneder og får et kuld unger om året, der kan være på seks til 10 hvalpe.
  • Mårhunden kan være bærer af parasitter blandt andet dværgbændelorm, der kan overføres til mennesker. Det er tilladt at regulere mårhunde hele året og hele døgnet.

Ikke under kontrol

Natsigte må også bruges til bekæmpelse af vaskebjørne. Ligesom mårhunde er de invasive og truer biodiversiteten.

- Dem har vi også, om end i meget lille antal endnu. Men der er ikke tvivl om, at de kommer, siger Peder Jensen.

I 2019 nedlagde mårhundegruppen i Hedensted Kommune 237 mårhunde. I 2020 er det blevet til 10 styk.

- I 2019 skulle vi frem til april, før vi havde skudt 10. Og seks tæver, som vi har nu, havde vi først helt henne i maj. Det her er ikke under kontrol, siger Peder Jensen om den aktuelle situation.

Mårhundegruppen har oprettet 40 foderpladser, hvor mårhunde lokkes frem, registreres på kameraer og forsøges skudt. Natsigte bliver en hjælp fremover. Her ses to af de frivillige jægere, Peder Jensen og John Ravn, ved Gammel Sole. Arkivfoto: Michael Svenningsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Det tegner foreløbigt godt: Vejle Sygehus bidrager til dansk corona-lyntest

Danmark

Liveblog: 5071 danskere testet positiv for corona - men smittetallet kan være op til 80 gange højere

Annonce