Annonce
Give

Lokal minkavlers livsværk i ruiner: Beordret til at aflive 20.000 dyr

- Vi står som branche og familier involveret i de her bedrifter til at miste milliarder af kroner, og det her kommer til at koste arbejdspladser, siger minkavler Tommy Vemmelund. Foto: Jim Hoff
I weekenden blev to minkfarme i Sydjylland konstateret ramt af covid-19. Tommy Vemmelunds minkfarm på Canadavej mellem Farre og Gadbjerg er en af farmene, hvor fem dyr ud af 20.000 er konstateret positive for virusset.

Farre: Minkavler Tommy Vemmelund fra Farre er frustreret. Meget frustreret. Hans minkfarm på Canadavej i Farre er ramt af coronavirus, idet fem af hans cirka 20.000 mink blevet testet positive for coronavirus.

Og det får katastrofale følger for minkavleren, der kan se frem til, at det økonomiske grundlag under hans virksomhed smuldrer. Hans livsværk er simpelthen på spil.

- Og sådan er det jo for samtlige ramte minkavlere. Vi står som branche og familier involveret i de her bedrifter til at miste milliarder af kroner, og det her kommer til at koste arbejdspladser, siger Tommy Vemmelund.

Annonce

Ud over at være meget berørt af situationen har Tommy Vemmelund meget svært ved at acceptere, at hele besætningen på 20.000 mink skal aflives, når kun fem dyr er konstateret positive med coronavirus.

Ifølge Fødevarestyrelsen skal samtlige mink, også de raske, i en coronaramt bestand aflives "af hensyn til folkesundheden, da mink og mennesker kan smitte hinanden, og virusset spredes med lynets hast blandt dyrene."

Tommy Vemmelunds minkfarm på Canadavej mellem Farre og Gadbjerg er ramt af coronavirus, hvilket betyder, at samtlige cirka 20.000 mink må aflives. Foto: Google Maps

- Den her aflivningsstrategi er lavet af hensyn til folkesundheden, så virusset ikke spredes blandt mennesker, og så mutationer ikke sætter kommende vacciner ud af funktion, forklarer Flemming Kure Marker fra Fødevarestyrelsen.

Vemmelund lodret uenig i aflivningsstrategi

Men denne udlægning af sagen er Tommy Vemmelund langt fra enig i, og her læner han sig op af en udtalelse fra Jens Lundgreen, der er professor i infektionssygdomme på Rigshospitalet.

- Lundgreen afviste i TV Avisen den 15. oktober minkmutation som et særligt problem for vaccineudvikling og -effekt. Han forklarede, at denne her virus muterer ligesom andre virus, og at minkene ikke er det, der er problemet for coronavirus, i og med, at det er en pandemi, der muterer i hele verden, argumenterer Tommy Vemmelund og tilføjer:

Minkavler Tommy Vemmelund må aflive cirka 20.000 dyr - fordi fem er konstateret smittet med covid-19. - Billedet stammer fra en anden besætning. Arkivfoto: Lars Juul

-Ifølge Jens Lundgreen muterer virus også i os mennesker, fordi vi set fra virus’ synspunkt er en ny vært. Den kendte os ikke før november 2019, og derfor tilpasser den sig til os. Det der er det vigtige spørgsmål lige nu er, om de 10-11 vaccinekandidater, vi afprøver nu, virker eller ej. Hvis de virker, skal vi nok holde styr på det med mutationerne.

Jens Lundgreen slår ifølge Tommy Vemmelund i samme udsendelse til lyd for, at det ikke er danske mink, der er problemet. Han vurderer, at det er nogle helt andre udfordringer, verdenssamfundet står over for i øjeblikket.

Kompensation til minkavlere

  • Der gives 100 procent erstatning for aflivede dyr til alle minkavlere
  • Minkavlere, der skal have aflivet deres mink, får samme erstatning for det mistede tab på salg af minkskind. Det gælder, uanset om deres besætning er smittet med covid-19 eller ej.
  • Minkavlerne får også erstatning for det fremtidige tab som følge af aflivning af avlsdyrene.
  • Her får ikke smittede besætninger erstatning for det fulde beregnede driftstab (100 procent), mens de smittede besætninger får 20 procent erstatning for deres beregnede driftstab.
  • Baggrunden for forskellen er ønsket om at sikre et stærkt incitament for at holde smitte ude af besætninger.
  • Samlet set betyder det, at en typisk smittet besætning modtager en erstatning, som er cirka 18 procent lavere end erstatningen for en ikke-smittet besætning.
Annonce

Man skyder gråspurve med kanoner

- Ud fra Jens Lundgreens forklaringer, og ud fra, hvor hårdt sådan en total aflivning af hele min besætning vil ramme mig, min bedrift og familie, forstår jeg simpelthen ikke, hvorfor man skal aflive alle dyr i besætningen, fordi nogle enkelte dyr har virus, konstaterer Tommy Vemmelund.

- Jeg ved da godt, at der er en risiko for, at smitten vil sprede sig hurtigt rundt blandt alle de andre dyr. Men så lad os da tage nogle avlsdyr fra og beholde dem og holde dem isolerede. Så ville de, når virussen er væk fra bestanden, kunne indgå i avl til næste år, så ikke alt forsvinder mellem fingrene på os.

Tommy Vemmelund mener, at Fødevarestyrelsen skyder gråspurve med kanoner, når den hænger hele strategien omkring coronaramte mink op på argumentet om mutationer.

- Mange af de milliarder, som de her aflivninger koster, kunne bruges meget bedre andre steder, pointerer Vemmelund.

Han får mandag formiddag besøg af en taksator med henblik på at danne sig et overblik over omfanget af coronaskaderne i besætningen.


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce