Annonce
Hedensted

Lokale kilder kan komme med i kanon

Gudenåens og Skjernåens Udspring, der ligger få 100 meter derfra syner ikke af meget, men området omkring er alligevel så specielt, at det nu har mulighed for at blive en del af Danmarks kommende naturkanon. Arkivfoto

Gudenåens og Skjernåens kilder er blandt 30 nominerede til Danmarks Naturkanon. Lokale fortællinger kan sende kilderne med blandt de endelige 15 naturområder i den færdige kanon.

Annonce

Tørring: - De troldeagtige rester af Jyllands oprindelige egeskov, et rigt planteliv, masser af småfugle, måske en fiskeørn - i vandskellet på den jyske højderyg, hvor Danmarks to største vandløb pibler frem, kan man opleve en mosaik af rene kilder, småsøer, kærområder og krat.

Sådan lyder en del af juryformand Susanne Sayers begrundelse for, at området ved Gudenåens og Skjernåens kilder er blandt de 30 naturperler fra hele landet, der er nomineret til at blive en del af Danmarks kommende naturkanon.

En nominering, der varmer Hedensted Kommunes turistchef Rikke Friis-Nielsens hjerte.

- Med alt den smukke natur, vi har i Hedensted Kommune, vil det faktisk være mærkeligt, hvis vi ikke havde et område med i kanonen. Selvfølgelig håber vi på at kunne gå hele vejen og være blandt de endelige 15 naturperler, men vi tror også på, at alene det at være blandt de nominerede har en stor værdi. Det kan få folk både nationalt og internationalt til at blive opmærksomme på et fantastisk område, de måske ikke har besøgt eller hørt om før, lyder det fra Rikke Friis-Nielsen.

Her er kanon-kriterierne

Ved den endelige udvælgelse af Danmarks Naturkanon vil juryen lægge vægt på de forslag, som bedst opfylder følgende kriterier:


  • Den enkelte lokalitet skal have en smuk natur og noget særligt, der er værd at besøge.
  • Lokaliteten skal have en væsentlig biologisk, geologisk eller landskabelig værdi.
  • Der skal være offentlig adgang til hele lokaliteten eller til væsentlige steder inden for den.
  • Der skal være mindst én specifik geografisk lokalitet, som nemt kan formidles og være en naturlig indgang for dem, der vil besøge naturområdet.
  • Det er vigtigt, at uanset hvor man er i Danmark, skal man nemt kunne besøge et sted, der er med i naturkanonen. Derfor vil juryen sikre, at stederne til Danmarks Naturkanon bliver ligeligt fordelt på alle landets fem regioner.
Naturvejleder Torben Bøgeskov har tidligere udtalt om området ved Gudenåens Kilder, at man skal tage dertil for at få en fredfyldt oplevelse af landskabet.- Oplev den særegne vekselvirkning mellem krat og overdrev et sted næsten uden tegn på civilisation. Vi er i udkanten af en kommune i udkanten af et sogn og på den gamle amtsgrænse. Helt ude hvor kragerne vender, men meget andet spændende hører til, lyder det fra Torben Bøgeskov. Arkivfoto: Mads Hansen
Annonce

Fortæl om din oplevelse

Selvom udspringene retteligt befinder sig lige ovre på den anden side af kommunegrænsen til Vejle Kommune, har Hedensted Kommune taget ejerskabet for området, der også tæller Danmarks største egekrat, Tinnet Krat, herunder resterne af et af danmarks første badelande.

Derfor opfordrer Rikke Friis-Nielsen områdets borgere til at gøre deres for at få den lokale naturperle til at være blandt de 15, der i sidste ende kommer til at udgøre Danmarks Naturkanon.

Det kan man gøre ved inden 4. november på hjemmesiden naturkanon.dk at dele sine naturoplevelser fra Gudenåens og Skjernåens kilder. Der trækkes lod om en ballontur blandt de borgere, der har indsendt fotos og beskrivelser af deres naturoplevelser via portalen.

Og det har flere allerede gjort. F.eks. beskriver Erna Storgaard, at stedet er et oplagt udflugtsmål både om vinteren, når der skal kælkes, eller når skolebørnene skal løbe motionsløb eller bare på en søndagstur med familien.

- Her ved Gudenåens og Skjernåens kilder er der uendeligt mange muligheder for oplevelser i det fri. Stilheden er unik, du hører kun dit eget åndedrag, når du vandrer op over bakkerne, til udsigten, eller langs Gudenåen, hvor en sti snor sig gennem landskabet, lyder det blandt andet fra Erna Storgaard.

I området findes også resterne af nogle af Danmarks første offentlige badebassiner, der stammer fra 1920'erne. Arkivfoto
Annonce

1671 forslag

Den endelige naturkanon vil blive offentliggjort i slutningen af november, men processen dertil har været lang. Frem til den 23. september var det muligt at foreslå steder til Danmarks Naturkanon. Miljøstyrelsen modtog 1671 forslag, herunder flere fra Hedensted Kommune f.eks. Uldum Kær, Træskohage Fyr, Staksrode Skov og Rosenvold.En jury, bestående af otte natur-kendere bl.a. Sebastian Klein, "Bonderøven" Frank Erichsen og biologen og forsanger i Magtens Korridor Johan Olsen, har nu barberet det store felt ned til 30 nominerede steder, og det bliver den samme jury, der på baggrund af de indsendte naturoplevelser skal udvælge de 15 steder, der i sidste ende bliver en del af kanonen.

Seks natursteder fra Region Midtjylland er blandt de nominerede og lige så mange er med fra Region Syddanmark. Det drejer sig bl.a. om Vejle Ådal, Treldeskovene ved Fredericia og Silkeborgsøerne.

Annonce

Se de nominerede naturperler i Region Midt- og Sydjylland her:

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Midt i oprykningsfest: Minde om VB's storhedstid - og Brøndbys bratte fald - rykkes ned

Hedensted For abonnenter

Triax med stort underskud i årsregnskabet: - Det er vi ikke tilfredse med

Annonce