Annonce
Vejle

Lokale landmænd rækker hånden frem til klima-samarbejde

Omkring 100 medlemmer var mødt op til generalforsamlingen i Vejle-Fredericia Landboforening mandag aften. Der blev diskuteret flittigt over bordene på Hotel Munkebjerg. Privatfoto
Generalforsamlingen i Vejle-Fredericia Landboforening afspejlede, at mange planteavlere stadig kæmper med eftervirkningen af sidste års tørke og strammere miljøkrav.

Munkebjerg: Debatten på Vejle-Fredericia Landboforenings generalforsamling forleden, viste ifølge formand Nis Hjort, at mange lokale landmænd stadig kæmper med at komme sig økonomisk ovenpå sidste års tørke. Samtidig har landmændene fokus på at få reduceret udledningen, så de kan leve op til kravene i regeringens landbrugspakke, som også indebærer oprettelse af flere vådområder.

- Klimaet er selvfølgelig også på vores dagsorden, og vi vil gerne indgå i et partnerskab med danskerne om at tage hånd om den klimaudfordring, som vi alle står overfor. Udledningen af CO2 er ikke landbrugets ansvar, men et ansvar, som ligger på alle danskeres skuldre, fordi vi har valgt den levevis, vi nu har. Landbruget kan og vil gerne være med til at løse en del af problemerne, eksempelvis ved at binde CO2 i planter og via skovdrift, men det kræver altså nogle investeringer i vores erhverv, som landmændene ikke selv har penge til, opsummerede Nis Hjort efter generalforsamlingen.

Genvalg og applaus

Generalforsamlingen i Vejle-Fredericia Landboforening omfattede selvfølgelig også valg til bestyrelsen, og dette punkt var hurtigt overstået. Der var nemlig genvalg med applaus til de fire bestyrelsesmedlemmer, som var på valg og alle stillede op til genvalg.

De genvalgte er:

Peter Buhl, Hvilested.

Niel Buhl, Juelsminde.

Morten Mikkelsen, Lindved.

Christian Arild Madsen, Andkær.

Landboforeningen omfatter, som navnet antyder Fredericia Kommune og det meste af Vejle Kommune, samt den sydlige del af Hedensted Kommune.

Formanden er kun på valg hverandet år, så Nis Hjort, der er 58 år, var ikke på valg i år.

Stort fremmøde

Vejle-Fredericia Landboforening hører med sine 235 medlemmer ikke til blandt landets største. Til gengæld nyder foreningen stor opbakning, således deltog over 40 procent af medlemmerne i mødet på Hotel Munkebjerg mandag aften, og snakken gik livligt på kryds og tværs af bordene, så snart der var en pause.

Programmet omfattede også et formøde med EU-kandidat Søren Gade fra Venstre, og efter generalforsamlingen var der der uddeling af diverse hædersbevisninger.

Debatlysten var stor og flere kom ind på det dilemma, at dele af befolkningen forlanger klimavenlighed og miljøtiltag, men ingen vil have for eksempel biogasanlæg placeret nær deres by eller landsby.

- Vi skal stå sammen

Både Nis Hjort og Landbrug & Fødevarers direktør Morten Høyer, som deltog for at tale om L & F's tanker om klima, påpegede i deres svar, at det netop er derfor, at hele klimastrategien er nødt til at være en samfundsopgave, som skal - og kun kan - løses i fællesskab.

- Landbruget skal tage teten og gå foran, så må borgerne komme med ind og være med til at træffe beslutningerne, sagde Nis Hjort.

- Hvis man vil den grønne omstilling, skal man også ville have anlæggene. Det er her vi skal være dygtige, tilføjede han.

Annonce
Forsiden netop nu
VB

VB vandt igen - og den bedste var på midten

Annonce