Hele tre udgivelser samme dag gjorde fredagen til en festdag for de lokalhistorisk interesserede i Vejle og omegn. Over 200 var med ved præsentationen fredag eftermiddag.
Vejle: - Jeg kan se på mange af jer, at det her nærmest er juleaften.
Det havde viceborgmester Dan Arnløv Jørgensen ret i. Der var julelys i øjnene på mange af de over 200 fremmødte, da Byhistorisk Selskab for Vejle fredag eftermiddag præsenterede Vejlebogen årgang 2018. Den første udkom i 1991. To andre udgivelser med lokalhistorisk tema blev også præsenteret denne dag: Vejle Stadsarkivs kalender og bogen "Musikhistoriske Byvandringer i Vejle."
Formanden for foreningen, Søren Brunbech, var nærmest lidt forundret over tilstrømningen af gæster til arrangementet.
- I år har vi droppet den tidligere café-opstilling af borde og stole. Folk har stået langs væggene og ude på gangene. Det duede ikke, konstaterede han.
Dan Arnløv JørgensenMan siger, det er en succes, når man skal bære flere stole ind. Her er succes'en så stor, at man har smidt bordene ud.
En musikalsk Vejlestjerne
En af de 25 Vejleadresser, der omtales i den netop udkomne bog "Musikhistoriske Byvandringer i Vejle" er Langelinje 37, Ørstedhus. Her boede kapelmester, pianist og dirigent Elmo Petersen i mange år.Kigger man i gamle aviser, støder man konstant på Elmo P. og hans orkester, som musikleverandør til foreningsballer med mere. Det er der en god grund til. I bogen beskrives Elmo Petersen sådan:"Elmo. P. var kendt af enhver vejlenser fra tredverne og op gennem tresserne. Og det skyldes nok hans store musikalske bredde. Han kunne stå i spidsen for et symfoniorkester og dirigere de store klassikere. Han kunne spille på Røde Mølle, og han kunne gå på gaden i spidsen for kor og orkestre."
Den vigtige lokalhistorie
Dan Arnløv Jørgensen talte i sin indledning om, at lokalhistorien er vigtig som en modreaktion imod, at vi styres af algoritmer og sociale medier.
- Vi skal kære os om, hvad der var her før os. Det er vigtigt for sjælen og samfundets sammenhængskraft. Det er især vigtigt her, hvor vi har tilflytning og stor vækst. Vi skal huske fortiden, ikke for dum nostalgi men for at vide, hvad vi kommer fra, sagde han blandt andet.
De fleste af dagens deltagere kom for at få deres eksemplar af Vejlebogen. Den trykkes i et for den slags bøger ret flot oplag på hele 1600 eksemplarer. Den indbundne bog på 128 sider koster blot 95 kroner, takket være en række sponsorer.
Omslaget på årbogen er med Søren Brunbechs ord "Vejles nye vartegn" Fjordenhus. Bogens indhold er 12 artikler, som især er bygningshistorier (Toldkammeret, Uhrskovhus og Lidogarnisionen) samt erindringer fra forskellige dele af Vejle, blandt andet Østerbo, Staldgårdsgade og Søndermarken. Sikke mange små butikker, der har været rundt omkring, at indehaverne kunne leve af det.
Bogen slutter, som den plejer, med Vigand Rasmussens håndholdte gennemgang af nogle af årets Vejlebegivenheder.
Stadsarkivets kalender med 13 store billeder af Vejles fortid blev præsenteret for nogle dage siden.
Musikalske adresser
Dagens tredje udgivelse har titlen "Musikhistoriske Byvandringer i Vejle". Den er forfattet af Jørgen Gram Christensen og Flemming Hundevad Meng. Sidstnævnte samlede billeder af steder og bygninger i Vejle, der havde betydet noget for musikken i Vejle i årene fra 1790 og frem til 1970. Musikbibliotekar Jørgen Gram Christensen gjorde materialet til en udstilling på biblioteket. Listen af adresser blev til en byvandring. Den gav stor trafik på nettet, og mange ønskede, at samlingen måtte blive til en bog. Det er nu sket. A4 bogen på 44 sider er spækket med billeder og trykt med små typer, så der er til adskillige timers læsning og siden forhåbentlig gåture i byen. Der er 25 musikalske adresser i Vejle. Nummer 26 er fra Jelling, nemlig komponisten Oluf Rings barndomshjem, der står til nedrivning.
Udgivelserne kan købes hos boghandlerne og på Vejle Stadsarkiv.