Annonce
Debat

Lokalpolitik er for amatører!

Hvis du er fyldt 18 år, så er du kvalificeret til at stille op til lokalpolitik, mener Coco Kjærgaard (Lokalpolitisk Forum). Privatfoto.

Læserbrev: Hvis du er lige på nippet til at blive 18 eller bare derover, så kan du komme med i lokalpolitik.

Billund Kommune inviterer imidlertid unge mennesker mellem 13 og 25 år til at komme "I Politisk Mesterlære". Det er et forløb, hvor du kommer til at få en intro til det kommunale systems opbygning og deltager i nogle workshops, som hedder "Kend dig selv og træn din pitch" samt "FNs børnekonvention - om din ret til indflydelse". Du får også en politisk mentor blandt byrådspolitikerne og inviteres til at deltage i et byrådsmøde.

Det lyder måske alt sammen som et dejligt tilbud. Og det er da absolut også givet med de aller bedste intentioner.

MEN tilbuddet vidner måske også om, at der er en generel holdning til, at unge mennesker IKKE automatisk er kvalificerede til at indgå i lokalpolitik. Og derfor skal unge under 25 nu oplæres - og det til trods for, at de har været opstillingsberettiget i op til 7 år allerede. Der er meget langt fra kommunen med Børnenes Hovedstad til Holbæk Kommune, hvor den nuværende borgmester var 24 år, da hun overtog borgmesterstolen.

Jeg synes, projektet "I Politisk Mesterlære" er en trist bekræftelse af nogle ærgerlige forestillinger om lokalpolitik: For det første at lokalpolitik er en profession. Det er det ikke. Det er en fritidsbeskæftigelse - noget du gør som amatør (i modsætning til din profession som studerende, arbejdstager, selvstændig mv.). Du skal ikke oplæres til det og have nogle særlige færdigheder. Lokalpolitik handler om holdninger - og ikke mindst løsninger på problemstillinger, der gælder alle kommunens borgere. For at løse disse problemstillinger skal du bruge dine livserfaringer. Uanset din alder, køn, baggrund osv. er dine livserfaringer nyttige i lokalpolitik.

En anden sørgelig forestilling om politik er, at man for at deltage skal være 'rigtig voksen' ... i hvert fald mere end 25. For det er jo der, aldersbegrænsningen er for projektet. For inden man bliver 'rigtig voksen', så er man ung. Og ifølge dette projekt er man så ung, at man skal sidde med ved børnebordet og lære lidt om sine rettigheder som barn først.

Hensigten med denne mesterlære var naturligvis også at få flere unge ind i politik. Men projektets tilblivelse er måske aller mest i sig selv et vink med en vognstang; at en ung alder netop er den styrke, som den politiske mangfoldighed i det nuværende byråd mangler.

Hvis du er myndig, så ER du allerede kvalificeret til det lokalpolitiske arbejde. Du skal blot stille op. Lad det hermed være en opfordring: Bare gør det!

Jeg har selv valgt Lokalpolitisk Forum - og jeg vil meget gerne have flere engagerede sidekammerater på stemmesedlen, når der til november er kommunalvalg.


ifølge dette projekt er man så ung, at man skal sidde med ved børnebordet og lære lidt om sine rettigheder som barn først.

Coco Kjærgaard, kandidat for Lokalpolitisk Forum
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Hedensted

Se Knuds første stik: 766 fik med nålen på den store vaccinationsdag - og der er plads til endnu flere

Sport

Give starter ligaen i København

Annonce