Annonce
Vejle

Lokalråd gør oprør mod trimmede græsplæner

Grundet Lokalråd, som Birger Lilja Kristoffersen er formand for, blev skabt i protest over nyt boligbyggeri i Grundet. Det lykkedes rådet at rykke ved planerne. Nu har rådet kastet sig over et nyt projekt. Det vil gøre Grundets mange græsarealer mere attraktive for dyr og mennesker. Udvalget for Lokalsamfund og Nærdemokrati i Vejle Kommune har tildelt projektet "Grøn vision for Grundet" førstepræmien på 500.000 kr i konkurrencen "Den store Idé". Foto: Yilmaz Polat
For nylig fik Grundet Lokalråd tildelt en halv million kroner til at forvandle trimmede græsarealer til vilde haver. Formanden håber, at haverne i Grundet vil blive et eksempel, som breder sig.
Annonce

Vejle: Der er intet som nyslået græsplæne - eller hvad?

Grundet Lokalråd har i hvert fald sat sig for, at grønne områder i Grundet skal være mere end bare græsarealer.

Lokalrådets grønne vision om at forvandle græsområder til vandhuller, sommerfuglehaver og vilde blomsterenge har for nylig vundet en halv million kroner i Vejle Kommunes konkurrence “Den Store Idé”.

Vejle Amts Folkeblad har besøgt Grundet for at se, hvad det er nu for nogle kedelige plæner, som står for skud. Det er formanden for Grundet Lokalråd, Birger Lilja Kristoffersen, som viser rundt.

Foran hans hoveddør i Lille Grundet Bofællesskab er græsset lige blevet slået, og formanden siger, at det er hele den tankegang, rådet nu vil rokke ved.

- Vi skal allesammen til at tænke på en ny måde, for det er ikke godt for insekter med en ensartet plæne. Intet får lov til at gro. Græs er billigt og nemt at vedligeholde, og så er det ligesom den løsning, mange entreprenører er gået med. Men det behøver hverken være dyrt eller besværligt at gøre det anderledes, siger Birger Lilja Kristoffersen.

Vi skal allesammen til at tænke på en ny måde, for det er ikke godt for insekter med en ensartet plæne. Intet får lov til at gro. Det behøver hverken være dyrt eller besværligt at gøre det anderledes.

Birger Lilja Kristoffersen

Annonce

Vild med vilje

Grundet Lokalråd består af syv grundejerforeninger i Store og Lille Grundet. Sammenslutningen blev skabt, da en ny lokalplan for Grundet Ringvej blev præsenteret sidste år. Det skabte røre i Grundet. Mere end 800 borgere i området satte deres underskrifter på, at de blandt andet var imod antallet af boliger i støbeskeen.

Desuden ønskede borgerne at bevare en bred grøn kile fra Grundet Bygade til Grundet Skov. Politikerne lyttede til opråbet fra rådet, og antallet af boliger landede på 172, hvor 230 boliger før havde været på tale. Desuden bygges der ikke på et større græsareal mellem skoven og de kommende boliger.

Nu har borgerne sat sig nye mål. Og det er tætklippede plæner, som der skal gøres noget ved.

Birger Lilja Kristoffersen traver op på græsarealet på Grundet Bakke. Selvom størstedelen bliver til boliger, ønsker rådet, at blandt andet græsset mellem husene og skoven bliver til haver.

- Vi vil gerne skabe steder, hvor områdets børn kan lege i skjul. Et sted, hvor vilde bier og sommerfugle kan søge hen for at finde mad. Plante frugttræer og bygge vandhuller. Vi har mange idéer. Det skal skabe glæde blandt alle, siger formanden.

Lokalrådet vil gerne vide, hvad der er bedst og har derfor allieret sig med foreningen “Vild med Vilje” som samarbejdspartner. Foreningen arbejder med at få vild natur ind i byen og har en force mod tætklippede plæner. Konsulenter fra foreningen skal hjælpe lokalrådet med at vælge, hvor rådet får mest natur og værdi for pengene.

Annonce

Inspirere andre

Fra toppen af bakken er der en god udsigt ud over Grundet. Herfra peger Birger Lilja Kristoffersen på flere offentlige græsplæner både ved Kløvertoften, Lærketoften og Lertoften.

- Hvad skal du på en stor, åben græsplæne? Der er næsten ingen, som bruger dem. Jo, du kan spille fodbold, men det er næsten også det, siger han.

Grundejerforeningerne og beboerne skal snart mødes for at drøfte, hvordan den halve million skal give luft til de grønne visioner. Arbejdshandskerne skal også på, for formanden håber, at man kan begynde at plante i år.

- Vi løser ikke alle problemer ved at skabe vilde haver. Men det kan måske inspirerer andre til at gøre det samme. Det kunne være fantastisk, hvis man andre steder i kommunen, begynder at tænke på ikke at holde naturen nede, siger Birger Lilja Kristoffersen.

Grundet Lokalråd vil gøre op med idéen med, at grønne områder er lig med tætklippede plæner. I november diskede over 50 beboere i området op med foreslag til, hvordan Grundet kan give plads til mere vild natur. Det er nogle af de visioner, som pengene skal finansiere. Foto: Yilmaz Polat
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce