Annonce
Børkop

Kommunen vil bygge tre udsigtspunkter: Lokalråd frygter, at Hvidbjerg skæmmes

Henrik Juhl Kristensen er formand for Gårslev Lokalråd, og han, og lokalrådet, opfordrer til, at Hvidbjerg forbliver det unikke sted, det i forvejen er. Her behøver kommunen ikke at lave arkitektur, der skal understrege stedet unikhed. Foto: Mette Mørk
Hvidbjerg er udpeget som et sted, hvor der skal laves et arkitektonisk udsigtspunkt. Idéen bag er som sådan god, lyder det fra lokalrådet, men maner til eftertænksomhed. Et udsigtstårn på den hvide klit vil skade mere, end det gavner.
Annonce

Hvidbjerg: Hvidbjerg er i sig selv så unik og enestående, at den ikke behøver et udsigtstårn på toppen af den.

Det mener Gårslev Lokalråd, som er bekymret for, at udvælgelsen af Hvidbjerg som et af tre udsigtspunkter i Vejle Kommune, vil ødelægge mere end det gavner. For med udvælgelsen følger arkitekters bud på, hvordan udsigtspunktet kan fremhæves.

- Hvidbjerg har i sig selv en udsigt, så hvis ordet udsigtspunkt tages bogstaveligt, har naturen allerede lavet arbejdet på smukkeste vis. Men hvis der tænkes i et tårn på selve det hvide bjerg, vil det kunne ødelægge stedets unikhed. Vi håber, at der tages en skyldig hensynstagen til naturen i sig selv, siger Henrik Juhl Kristensen, den er formand for Gårslev Lokalråd.

De tre første udsigtspunkter

Vejle Kommune har lige sat gang i en arkitektkonkurrence, der skal skabe nye attraktioner i kommunen. Det gælder bud på tre udsigtspunkter, som skal etableres på de første tre udpegede lokationer:

Hvidbjerg er kendt for sin store klit, der knejser sig 27 meter over Vejle Fjord, og som blev dannet for 22 millioner år siden. Klitten er ret beset ikke en klit, men i stedet en særlig geologisk formation, der er sjælden på den østjyske kyst.

På den nordlige side af Vejle Fjord ligger Nørreskoven, som har de ældste skovbevoksninger i kommunen. Skoven, der stammer fra begyndelsen af 1700-tallet, er en del af de karakteristiske bøgeskove langs Vejle Fjord og er en væsentlig del af Vejle bys identitet.

Den tidligere grusgrav i Tørskind er i dag berømt for sin landskabskunst af kunstnerne Jean Clareboudt og Robert Jacobsen. På kanten af grusgraven åbner sig en fantastisk udsigt over Vejle Ådal.

For at de tre udsigtspunkter i sidste ende kan realiseres, forudsættes det, at der er opbakning blandt kommunens borgere og organisationer, samt at projektet kan godkendes af en række myndigheder. Endelig afhænger realiseringen af, at der kan rejses fondsmidler til at finansiere anlæg af de enkelte udsigtspunkter.

Annonce

Bedre på Gimlegrunden

Det er Vejle Kommune, som har udset sig tre steder i kommunen, hvor der skal skabes et eller andet med fokus på, at det er et udsigtsted. Og her er Hvidbjerg blandt de udvalgte steder.

Hvad der skal ske, er op til tre forskellige arkitektfirmaer at komme med bud på.

- Det er bestemt godt for hele Hvidbjergområdet, hvis der bliver sat ekstra fokus på de smukke udsigtsteder, vi har. Den tanke har vores klare opbakning. Men skulle det ende med et udsigtstårn, er det vores helt klare opfordring, at sådan et tårn ikke placeres direkte på den store, hvide klit. Det vil kunne ødelægge meget mere end det vil gavne. For Hvidbjergs skyld så hellere et af de andre steder i området. Det kan eksempelvis være på Gimlegrunden, hvor der også en en fantastisk udsigt, men som ikke på samme måde, som Hvidbjerg, er et helt unikt sted, siger lokalrådsformanden.

Fra lokalrådets side håber man, at man bliver inviteret med ind over projektet ved Hvidbjerg.

- Vi, som lokalråd, kender ikke til nogle konkrete planer. Ikke endnu. Og vi er altid åbne for en dialog om placering og andre ting, siger Henrik Juhl Kristensen.

Annonce

Må ikke larme

Vejle Kommune har bedt tre arkitektfirmaer komme med deres bud på de tre udsigtspunkter.

- Landskaberne omkring Vejle Fjord og Vejle Ådal har virkelig format, og de tre steder, vi har valgt, er attraktioner i sig selv. Det er derfor utrolig vigtigt, at vi får skabt nogle udsigtspunkter, der falder naturligt ind i omgivelserne og understreger den særlige oplevelse på det enkelte sted. Kravet til arkitekterne er, at de får skabt noget af høj kvalitet, der ikke larmer i landskabet, har Vejle Kommunes stadsarkitekt, Lisbet Wolters, tidligere udtalt omkring projektet.

Hvidbjerg er et helt unikt sted, og Henrik Juhl Kristensen, som ses lidt under midten af billedet, vil gerne slå et slag for, at det forbliver et unikt sted, hvor natur forbliver natur. Foto: Mette Mørk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Efter stort corona-udbrud i Aarhus: Nu sender Sygehus Lillebælt også medarbejdere hjem

Annonce