Annonce
Vejle

Lokalt røgarbejde er ikke spildt efter tobaksaftale: - Vi er foran i Vejle og klør på

Alle ungdomsuddannelser i Vejle har givet grønt lys til røgfri skoletid, heriblandt klyngen af tilbud på Boulevarden som Campus Vejle og Rosborg Gymnasium & HF. Dermed er Vejle Kommune bannerfører i Region Syddanmark for arbejdet mod en ungdom med renere lunger. Arkivfoto: Mads Hansen
Et flertal på Christiansborg vil gøre alle ungdomsuddannelser røgfrie. Det arbejde tog man i Vejle hul på for flere måneder siden. "Måske har de skelet lidt til modellen i Vejle," siger byrådsmedlem Peder Hummelmose (V).

Vejle: Hov, hvad var nu det?

Byrådsmedlem Peder Hummelmose (V) måtte lige spærre øjnene op, da han den anden aften sad og så tv.

De seneste måneder har han som formand for sundheds- og forebyggelsesudvalget samarbejdet med Vejle Kommunes ungdomsuddannelser om at indføre røgfri skoletid til sommer.

Alle har givet grønt lys, heriblandt klyngen af tilbud på Boulevarden som Campus Vejle og Rosborg Gymnasium & HF. Dermed er Vejle Kommune bannerfører i Region Syddanmark for arbejdet mod en ungdom med renere lunger.

Onsdag landede et flertal i Folketinget en tobaksaftale, som udover mere neutral emballage til cigaretter også på sigt betyder røgfri skoletid på alle landets skoler.

Alt foregår lige nu frivilligt, og alle ønsker at være med. Det gør processen langt nemmere og bedre, end at nogen på et senere tidspunkt kommer og tvinger os.

Peder Hummelmose (V), byrådsmedlem og formand for sundheds- og forebyggelsesudvalget

Blev overrasket

- Jeg blev da lige lidt overrasket. Altså på den gode måde, siger Peder Hummelmose om nyheden, som hans eget parti samt regeringen, Radikale, SF, Enhedslisten, Konservative og Alternativet lancerede.

- Måske har de skelet lidt til modellen her i Vejle. Men lad dem da bare tage æren for det, for det vigtigste for mig er, at vores børn og unge kan gå en røgfri fremtid i møde, uddyber han med humor i stemmen.

I Vejle er alle ungdomsuddannelserne som nævnt med. Selv Syddansk Erhvervskole, som ifølge den statistiske indsigt i landets tekniske skoler har det største antal rygere.

Arbejdet de næste måneder frem til sommer kommer til at gå med at informere elever og medarbejdere og få alle med i processen.

Annonce

Vi klør på

Samtidig skal man have afklaret en lang række spørgsmål ude på skolerne - for eksempel:

Hvilke sociale fællesskaber skal stå i stedet for røgfællesskabet?

Hvem skal kontrollere, at alle overholder reglen om, at man hverken ryger cigaretter, pulser på edampere eller bruger snus? Hvad skal straffen være for dem, der ikke kan finde ud af at lade være?

Og arbejdet fortsætter lokalt trods meldingen fra Christiansborg.

- Vores arbejde er på ingen måde spildt. Alt foregår lige nu frivilligt, og alle ønsker at være med. Det gør processen langt nemmere og bedre, end at nogen på et senere tidspunkt kommer og tvinger os. Vi er foran og klør på, siger formand for sundheds- og forebyggelsesudvalget Peder Hummelmose.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Vejle For abonnenter

Stadsarkitekten afviser kritikken af vandkunsten ved Vejle Rådhus: 'Det fungerer både til hverdag og fest'

Annonce