Annonce
Billund

Louis Bülow fortæller: Her er de politiske ikoner fra folkets dyb på Grindsted-egnen

Henrik Dam Kristensen (S) efter statsministerens åbningstale til Folketingets åbning, i Vandrehallen på Christiansborg i København tirsdag den 5. oktober 2021. Han er den eneste af de politiske ikoner, som Louis Bülow fortæller om, der stadig har gang i sit politiske virke. Han er formand for Folketinget. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
I anledning af det politiske efterår med kommunal- og regionalvalg skriver Louis Bülow her om de politikere fra Grindstedegnen, der har gjort sig mest bemærket landspolitisk.

Billund KommuneIgennem generationer har stolte sønner fra folkets dyb i vort lokalområde skrevet sig ind i landets historiske annaler og sikret deres barndoms land og hjemstavn berømmelse for eftertiden.

Rundet af stoute hedebønder og missionsfolk med bibelske traditioner og kristenkultur taler vi her om nationale sokkelhelte som besættelsestidens modstandshelte og om personligheder fra kulturens, musikkens og sportens univers.

Men også politiske ikoner med deres rødder i vestjysk bondemuld og helt ind i sjælen forankret i fattige landbosamfund og hedesogne ved Grindsted – helt ude på syvende kartoffelrække, derude hvor kragerne vender.

Annonce

Legenden fra Sdr. Omme

Blandt dem finder vi to jævnaldrende hyrdedrenge, der begge voksede op i fattige kår på Grindsted-egnen tilbage i 1860’erne.

En tidsalder, hvor landets folkekære konge, Frederik 7., sidder på tronen med Grevinde Danner ved sin side, den gamle overklasse af borgerskab, godsejere og storbønder sidder på regeringsmagten, og nymodens pjank og påhit som elektrisk lys, telefon og radio ligger lidt ude i fremtiden.

De to hyrdedrenge skal begge præstere det umulige at arbejde sig op til samfundets top, at blive betroet de højeste tillidsposter, rage op som foregangsmænd blandt århundredets førende politiske skikkelser og vise vej for husmænd og bønder over hele landet.

Af de to kan Sønder Omme byde ind med den mest berømte – den legendariske J. C. Christensen, der kommer til verden den 21. november 1856 i Påbøl ved Sønder Omme Hede som den ældste af ni søskende og søn af Mads Christian Christensen og Karen Jensdatter.

En af Danmarkshistoriens mest betydningsfulde statsmænd på linje med Stauning i det 20. århundrede og Estrup i det 19. århundrede.

Historiker Søren Mørchs bedømmelse af J. C. Christensen fra Sdr. Omme

De vidtstrakte hedesletter er hans barndoms land – hér har han rod, hér har han hjemme. Med en barndom og opvækst i små kår må Jens Christian allerede tidligt gå til hånde for at få tag over hovedet, tøj på kroppen og mad på bordet. Alle munde skal mættes, og som syvårig bliver den bette knejt sendt ud på heden for at vogte får.

Ad åre skal hyrdedrengen med det milde åsyn, røde kinder og de lysende blå øjne indtage pladsen som Danmarks største politiske begavelse og runde en forrygende karriere af som århundredets mest indflydelsesrige politiker. Landets egentlige politiske magthaver igennem flere årtier.

Historikeren Søren Mørch omtaler ham i sin bog, "25 statsministre", som "en af Danmarkshistoriens mest betydningsfulde statsmænd på linje med Stauning i det 20. århundrede og Estrup i det 19. århundrede".

En anden historiker, Kaare R. Skou, følger trop og kalder J. C. Christensen for Venstres politiske urfader med høvdingestatur: ”Partiets store statsminister og grundlæggeren af det Venstre, vi kender i dag … hører blandt de største politikere, Danmark har fostret.”

Annonce

Han gjorde Grindsted til knudepunkt

Kun få kilometer derfra finder vi hyrdedrengen Laust Rasmussen fra Grindsted, der vokser op på et husmandssted i Nollund og syv år gammel sendes ud på den øde hede for at vogte får – ikke alene familiens egne får, men også naboens.

Først som 10-årig får Bette Laust lov til at følge en nødtørftig undervisning i den lokale stråtækte kommuneskole. Men fra barnsben bliver han klædt godt på hjemmefra med klassiske dyder som flid, nøjsomhed og snusfornuft, som han tager med sig på sin klatretur mod magtens tinder.

Laurids (Laust) Rasmussen, født 21.11.1850 - død 14.12.1924. Han var meget engageret i egnens foreningsliv og andelsselskaber. Politiske emner bragte ham ofte på talerstolen, hvor han talte godt for sin sag. Han blev gentagne gange valgt til folketinget i Bække-kredsen fra 1890 til 1918. Foto: GrindstedArkivet

Som Rigsdagsmand for Grindsted fra 1890 til 1917 ses Laust Rasmussen i flere årtier som Rigsdagens ledende skikkelse i kampen for at forvandle sin hjemstavn til et jysk trafik- og jernbaneknudepunkt.

Med hans livsværk kan Grindsteds tid som et fattigt hedesogn betragtes som historisk fortid – og datidens hyrdedrenge en saga blot.

Ved skæbnens forunderlige tilskikkelse bliver de to drenge født på den samme dato, 21. november, med seks år imellem dem, de bliver begge valgt ind i Rigsdagen for første gang ved det samme valg i januar 1890, og de sover begge stille ind en råkold decemberdag som 74-årige.

Annonce

Landpostbuddet fra Vorbasse

Præcist 100 år efter deres valg til Folketinget i 1890 gjaldede det glade budskab – "Henrik er valgt" - ud over hustage, stier og markveje i Vorbasse en snes kilometer fra Grindsted, da arbejdere og småkårsfolk i december 1990 bar landsbyens folkekære landpostbud ind i Folketinget.

Vorbasse sydede af stolthed og begejstring, og det skulle da også snart vise sig, at den prunkløse Henrik Dam Kristensen havde ikke så lidt endda at byde ind med.

Med rødder i den danske arbejderklasse voksede smedesvendens opvakte knægt op i små kår i Vorbasse. Efter skoletiden bød han den virkelige verden op til dans og knoklede en vis legemsdel ud af bukserne som havnearbejder på Aarhus Havn.

Han solgte grøntsager i det vestjyske på torvet i Lemvig, arbejdede i otte år som landpostbud i Vorbasse, virkede som skoleleder ved AOF i Grindsted, ligesom mange husker ham for hans indsats inden for Dansk Flygtningehjælp med at få integreret flygtninge og indvandrere.

I dag med et fast håndtryk, jord under neglene og fire årtier i politik bag sig er Henrik blevet dus og på fornavn med nationen. Han har i mange år bestridt flere regeringsposter som folkekær minister, været formand for Socialdemokratiets folketingsgruppe, været partisekretær og medlem af Europa-Parlamentet.

Senest er han blevet betroet Folkestyrets mest ærefulde hverv som formand for Folketinget.

Annonce

Knud og Erhard

Det kan også nævnes, at også Danmarks statsminister fra 1945 - 47, Knud Kristensen, fra partiet Venstre havde aner på Grindsted-kanten og i øvrigt fælles forfædre med J. C. Christensen, der var hans grandfætter.

Knud Kristensen (V) var statsminister fra 1945-1947. Arkivfoto: Ritzau Scanpix

Med den næste historiske skikkelse på Grindsted-kanten skruer vi tid og sted godt 100 år tilbage til søndag den 25. februar 1917 til en lille landsbyflække Billund i Grene Sogn.

Netop dén søndag kommer Erhard Villiam Jakobsen til verden på et lille husmandssted ved Billund. Hans mor har taget midlertidigt og diskret ophold hos sine forældre, og her i et stærkt indremissionsk miljø har Erhard sin barndom og opvækst.

Erhard Jakobsen blev kendt som stifter af partiet CD. Arkivfoto: Steen Jacobsen/Ritzau Scanpix

Det tør godt siges, at der ikke dengang stod skrevet over bette Erhards vugge, at han årtier senere skulle blive dus med nationen som en legendarisk politisk ildsjæl og nærmest opnå status som dansk folkeeje.

Annonce
Vejle Boldklub For abonnenter

Karakterbogen: Stor VB-fremgang, men den rakte ikke i Brøndby - kun én faldt igennem, og det skyldtes et rødt kort

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Annonce
Annonce
Annonce
VEJLE

Jonas gik op og ned ad Kiddesvej fra klokken 9 til 21: Så mange ture og kilometer nåede han

Billund For abonnenter

Patrick er én af dem, der ikke passer ind i en kasse: Han flyder mellem det feminine og maskuline - og stiller nu op til kommunalvalget for Venstre

Kultur

Blæksprutten er blevet hjemløs: Uden et nyt hjem er fremtiden uvis

Vejle Boldklub

Dom gjorde comeback for VB; reserverne vandt med 4-0, da talentfuld offensiv-spiller scorede hattrick

Børkop

Efter årelangt og til tider gnidningsfyldt tilløb: Nyt idrætscenter skal indvies, og det vil samle området

Debat For abonnenter

I Flindts Fodspor: Jeg ved, hvem der bestemt ikke får min stemme ved valget

Billund

Sammenlægning af væresteder: Vi er er blevet klogere

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Tak for indsatsen: Jysk-ansatte bliver belønnet med million-bonus

Rejser For abonnenter

Rejsekunde ville ikke betale et restbeløb for 'corona-dødsdømt' krydstogt: Det endte med at blive en dyr beslutning

VEJLE

De graver på Posthusgrunden - og ups: Så var 12.000 husstande i Vejle uden vand. Trefor advarer mod misfarvet vand

Hedensted For abonnenter

Brokhovedet, der har en holdning til det hele: Uretfærdigheden over for den lille mand skubbede Jan ind i politik

Vejle For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Vejle Kommune: Hus på Strandvejen solgt for 4,2 mio.

Annonce