Annonce
Vejle

Lufthavnsbusser skæres væk: Der er for få passagerer

Der bliver skåret i antallet af busser mellem Billund Lufthavn og Vejle - men først fra sommerferien. Arkivfoto: John Freddy
Sydtrafiks beslutning har intet med corona at gøre og træder først i kraft efter sommerferien sammen med andre ændringer af køreplanen.

Vejle: Antallet af afgange på rute 43 mellem Vejle og Billund bliver beskåret på grund af for få passagerer.

Beslutningen har dog intet med den nuværende corona-situation at gøre - så skulle Sydtrafik stort set lukke alle busruter. Nedskæringen hænger sammen med en generel sanering af busruter, som det regionale busselskab har arbejdet med igennem længere tid.

Derfor er det heller ikke nu, at en række afgange forsvinder. Det sker først i forbindelse med køreplansskiftet i slutningen af juni.

Helt præcist er det hverdags-afgange på ydertidspunkter, der skæres væk - blandt andet de busser, der i dag forlader Vejles trafikterminal klokken 3.30, 4.33 og 5.12 om morgenen. Det betyder samtidig, at busser fra Billund klokken 4.12 og 5.12 også skæres væk.

Annonce

Nedskæringer rammer også Tørring og Jelling

  • Det er ikke kun busserne til og fra Billund, der bliver beskåret. Der er lagt op til andre beskæringer - blandt andet af buslinje 119 Tørring-Give-Billund.
  • Her fjernes afgangene på hverdage klokken 17.55 og 19.31 fra Tørring og 18.25 fra Billund. Om lørdagen ryger afgangen fra Bilund klokken 17.33 og fra Tørring 18.51. Ifølge Sydtrafiks tal vil det berøre mellem 2,6 og 0,6 passagerer i gennemsnit.
  • Passagerne mellem Tørring og Jelling kommer også til at kigge langt efter en morgenbus, der på hverdage forlader Tørring klokken 8.18 og kører retur fra Jelling klokken 8.58.
  • Ifølge oplægget til "sanering" har man først og fremmest fokus på tynde ture - det er i Sydtrafiks definition ture, der har mindre end fem passagerer i gennemsnit.

Frygter næste "justering"

Også et par afgange omkring midnatstid forsvinder plus tidlige lørdagsafgange - alt sammen, fordi der er for få passagerer. Eksempelvis har Sydtrafik talt sig frem til, at der i gennemsnit er 3,7 passagerer med den tidligste morgenafgang fra Vejle mod Billund og 1,6 på den bus, der kører retur.

Nedskæringerne i ruterne hænger sammen med en to år gammel beslutning, der blev truffet af Region Syddanmark og Sydtrafik i fællesskab i forbindelse med trafikselskabets trafikplan 2018 til 2022. Sydtrafik fik besked på at analysere de regionale ruter, så man kunne "finjustere" køreplanerne.

Det er den finjustering, Sydtrafik nu tager hul på. I 2020 er der ikke voldsomme ændringer i servicen. Men formanden for teknisk udvalg, Gerda Haastrup Jørgensen (V), skæver mere bekymret til køreplansskiftet i 2021. Her forudser hun mere voldsomme ændringer efter den orientering, politikerne i udvalget fik på det seneste møde.

SF'er: Hvorfor blev vi ikke spurgt?

Sagen fik SF's Morten Kristensen til at spørge, hvorfor udvalget ikke var blevet hørt i forbindelse med de nedskæringer, der er på vej allerede i 2020. Forvaltningen blev orienteret i midten af december - men politikerne blev ikke spurgt.

Morten Kristensen har bemærket, at der er kommet indsigelser til nedskæringerne fra Kolding Kommune i forhold til lufthavnsbusserne fra Kolding mod Billund. Det fremgår af referaterne fra Sydtrafiks seneste bestyrelsesmøde:

- Derfor spurgte jeg forvaltningen, om vi ikke havde haft lejlighed til også at komme med bemærkninger, siger Morten Kristensen.

Det har han siden fået svar på. Og ifølge forvaltningen var vurderingen, at der ikke var grundlag for at komme med bemærkninger til Sydtrafiks beskæring af blandt andet busafgangene til og fra Billund.

Protest fra Kolding

I Kolding har man som nævnt protesteret mod planerne om at skære i rute 166, der kører fra Kolding til lufthavnen i Billund. Som nabokommunen konstaterer ifølge referatet fra det seneste bestyrelsesmøde i Sydtrafik:

Ruten er den eneste direkte kollektive trafikforbindelse mellem Kolding og Danmarks næststørste lufthavn.

Beskæringerne i forhold til rute 166 er mere omfattende end planerne for at skære i rute 43 mellem Vejle og Billund. Men Sydtrafik har over for bestyrelsen argumenteret med, at Kolding trods fjernelsen af ganske mange afgange både på hverdage og i weekenden fortsat er forbundet med Billund Lufthavn med 12 ture i hver retning på hverdage og seks i hver retning i weekenden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Politiet kom først og slukkede kælderbrand

Annonce