Annonce
Kultur

780 år gammel kirke har fået makeover i millionklassen: Lys, let og levende

Det er ikke nogen helt almindelig opgave, malerlærling Katrine Skau her er i gang med. Hun lægger bladguld på udskæringerne omkring orglet. Det er en lille del af restaureringen af Sct. Nicolai Kirke. Foto: Leif Baun
Vejles 780-årige kirke har fået en makeover til 20 millioner kroner. Det kommer til at bringe en masse liv ind i kirken.

Vejle: Vejlensernes gamle kirke står som forvandlet. Det er ikke lige så voldsomt som rejsen fra vand til vin, men dog markant. Det vil blive endnu tydeligere, når kirken genåbnes søndag 8. december med festgudstjeneste og efterfølgende reception.

Lys, let og levende vil blive det indtryk, gæsterne vil gå derfra med. Der er mere lys i rummet nu end før.

Det er der en treenighed af grunde til: Ny belysning i loftet, ny kalk på væggene og nye vinduer i koret.

Det sidste handler om, at de hidtidige glasmalerier nok er smukke, men når det handler om at slippe lyset ind, kommer de til kort. Og mere levende, fordi en del funktioner og møder flyttes ind i kirken.

- Den renovering trængte kirken hårdt til. Den har længe fremstået nedslidt. Vi har haft al kalk af væggene, og der dukkede ikke ukendte kalkmalerier fra fortiden frem. Væggene er derefter blevet kalket fem gange, så de står nærmest lysende, fortæller menighedsrådsformand Christian Møller.

Han er i kirken denne onsdag formiddag sammen med andre, fordi der lige er endnu en teknisk detalje at tage stilling til. Trappen til prædikestolen skal dreje på en helt bestemt måde, så den ikke rammer en rist i gulvet til varmeanlægget.

Den renovering trængte kirken hårdt til. Den har længe fremstået nedslidt. Vi har haft al kalk af væggene, og der dukkede ikke ukendte kalkmalerier fra fortiden frem. Væggene er derefter blevet kalket fem gange, så de står nærmest lysende.

Christian Møller

Maler med guld

Oppe på toppen af et stillads står Katrine Skau og Pia Helene Hansen fra Malermestrene Mørk. De er i gang med at lægge bladguld på udsmykningen omkring orgelpiberne. Et pillearbejde med særdeles synlige resultater og ikke nogen hverdagsopgave.

Mens malerne maler, er orgelpiberne flyttet ind på det kommende præstekontor på nordsiden af kirketårnet.

En stor forbedring af kirkens komfort er et nyt varmesystem, der fordeler varmen bedre. Det er en kombination af radiatorer under alle faste bænke og gulvvarme i midterskibet.

El- og lydsystemet er skiftet. Det siger en del, for kirken er visse steder spækket med teknik. Og, ja - der er også wifi.

Et lille toilet er afløst af tre større. Fortidens ikke-eksisterende adgangsforhold for handicappede er afløst af ramper, både ved hoveddøren og op til alteret. Det betyder, at handicappede kan deltage i nadveren i lighed med resten af menigheden. Tidligere måtte de vente neden for trapperne til koret.

Annonce

Kirken rummer det hele

En stor forandring er, at sognefaciliteterne rykker ind i kirken frem for at være spredt rundt i byen i diverse lejemål. Kirken kommer til at rumme det hele.

Møderummet til blandt andet menighedsrådets møder og konfirmandundervisning er i koret.

I vestenden af kirkeskibet er der et nu indrettet et ordentligt dåbsværelse i sydsiden og et ekstra samtalerum til præsten i nordsiden, da ikke alle kan forventes at kunne klare trappen op til præstens kontor.

De gråblå kirkebænke har fået ny maling i guld og en mørkegrå på kanten til det sorte. I midterskibet opstilles 126 nye stole, der kan spændes sammen. De kan fjernes, når der er behov for kirkens midtergang, for eksempel til vielser og begravelser. De er tegnet af arkitekt Christoffer Harlang, og møblet vil fremover have navnet Vejlestolen.

Det hidtidige alter, udført af Jens Hiernøe i 1791, har fået plads i en niche i sidebygningen Søndre Kapel.

- Hvis man er glad for det hidtidige alter, så kan man sætte sig i kirken, så man stadig kan se det, siger Christian Møller.

Flere års arbejde

  • Arkitektfirmaet EplusN, der er Exners efterfølgere, har forestået projektet. Arkitekt Anders Glavind Jensen bistået af Eva Holdgaard Jensen har haft ansvaret for at føre sagen igennem.
  • Menighedsrådets byggeudvalg har bestået af arkitekt Mette Holm Pedersen, pensioneret tømrer, Svend Simonsen som kirkeværge for Sct. Nicolai Kirke og menighedsrådsformand Christian Møller.
  • Mens ombygningen har stået på, har lejede lokaler i det tidligere Sct. Maria Hospital fungeret som kirkerum.
  • Ved licitationen for halvandet år siden valgtes som håndværkere Malermestrene Mørk, Vejle, til malerentreprisen, AC El-installation, Vejle, til El-entreprisen, AC VVS-installation, Vejle, til VVS- og blikkenslagerentreprisen, Raunstrup Tømrer Vejle til snedkerentreprisen og Palle Jensen, Faaborg til murerentreprisen.
  • Det hele har kostet godt 20 millioner kroner.
Annonce

Glasmalerier fjernet

Noget, man ikke kan se længere, er de fire store glasmalerier i koret. De er signeret "C. N. Overgaard, Kiøbenhavn 1900". De blev skænket af fabrikanterne I.C. Christiansen og C.M. Hess, direktør J. Thisted og mølleejer H. Hansen-Møller.

- Vi har fået lov til at tage dem ned og opbevare dem. Vi må så finde en måde at gøre dem synlige på, tilføjer han.

Den oprindelige sammenhæng for de fire glasmalerier under alle omstændigheder brudt, fordi kirkens ret lange kor er delt på tværs af en ny mur, bag hvilken det nye mødelokale er indrettet.

-

Ud over festgudstjenesten 8. december under ledelse af biskop Marianne Christiansen, Haderslev Stift, er der lørdag 14. december rundvisninger i den genåbnede kirke klokken 10, 12 og 14.

Menighedsrådsformand Christian Møller kan se enden på det store renoveringsprojekt i Sct. Nicolai Kirke i Vejle - et projekt, der har kostet på den øvre side af 20 millioner kroner. Foto: Leif Baun
Kirkens midterskib har fået gulvvarme, nye fliser - fordi de hidtidige var lagt i cement og dermed ikke kunne hugges fri uden skader. Nye stole indgår også i renoveringen. Foto: Leif Baun
Her ses det nordlige sideskib, hvor belysningen er suppleret, og der er indrettet et samtalerum i vestenden. Afskærmningen af lokalet er skabt af væverne Beck & Kinch fra Aarhus. Foto: Leif Baun
Jens Hiernøes alter fra 1791 er flyttet til Søndre Kapel og placeres i en formodet tidligere alterniche. Det kan ses fra en del af siddepladserne i kirken. Foto: Leif Baun
I 1938 blev kirkeskibet i Sct. Nicolai hængt op. Det er en 138 centimeter lang model af fuldriggeren Dorthea Marie. Foto: Leif Baun
En del af orglets piber står i øjeblikket på præstens kontor, mens malerarbejdet foregår. Foto: Leif Baun
Udsnit af blyindfattet rude mod vest i Sct. Nicolai Kirke. Foto: Leif Baun
Dørniche i kirkens tårn. Foto: Leif Baun
Fredag formiddag var den nederste halvdel af den midlertidige altertavle monteret. Et billede i tilsvarende format skal placeres over den. De er udlånt af kunstneren Anders Kirkegaard i den tid der går, før han er færdig med den nye altertavle til kirken om et år til halvandet. Foto: Leif Baun
Annonce
Vejle Boldklub For abonnenter

Live: VB møder ude Brøndby; bliver den onde stime brudt?

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Søndagens coronatal: 591 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Grillkyllinger og citronmåner er altid et hit: Se hele listen med Vejle-virksomheder, der er blandt de 1000 største i Danmark

Vejle For abonnenter

Arnløv kan stå som sejrherre, men ende som taber, hvis Sikær og borgmesteren rotter sig sammen

Podcast

Lyt: Far til tre døde bag rattet i sin nye bil

Kultur

Ung filminstruktør med rødder i Ølsted laver en krigsfilm

Hedensted

Hedensted oplever kæmpe babyboom: Nu skal børnene passes i busser

Vejle For abonnenter

Lones kræftknude blev dobbelt så stor, mens flere af hendes venner svigtede: - Det kom som et lyn fra en klar himmel og slog mig fuldstændig ud

Kultur For abonnenter

Anbefaling: Fem krimier til uhyggelig efterårs-læsning

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Vejle For abonnenter

Den store guide til Vejles offentlige toiletter: Her kan du lade vandet på strøgturen

Kultur For abonnenter

- Min fars sygdom har lært mig at være til stede med det besværlige i stedet for at flygte

Erhverv For abonnenter

De brølende 70'ere: Brandmænd blev syge, mens de reddede 150 grise ud fra lynramt gård

Debat For abonnenter

Skal du i bil fra den ene ende af Vejle til den anden? Så husk lige madpakken

Vejle Boldklub

Træner Peter Sørensen er uden betænkelighed: Derfor ligner det lyndebut til VB’s nyeste mand

Annonce