Annonce
Danmark

Lyt og læs: Henning finder menneskeknogler i klinten

Her har Henning Kristensen fundet resterne af en egetræskiste, og det betyder, at der også er menneskeknogler fra kirkegården inde i klinten. I podcasten Gangbar er vi med på hans gåtur for at finde skeletrester, inden turister finder dem.
Skeletdele fra en gammel kirkegård skal ikke ende som souvenirs for turister eller som kødben til hunde på stranden ved Nr. Lyngby. Det mener Henning Kristensen. Derfor samler han dem og sørger for, at de bliver genbegravet længere inde i landet. Podcasten Gangbar går tur med en usædvanlig mand på en usædvanlig mission.

Genopstået: Henning Kristensen bliver snart 80 år, men han går sikkert i sine grønne gummistøvler på den stejle klint ved Nr. Lyngby Strand.

- Her kan du se. Det her er fra en planke som har siddet i en egetræskiste, siger han og samler et stykke træ op og holder det frem.

Scenen er fra dagens afsnit af podcasten Gangbar, hvor vi går tur med Henning Kristensen, der leder efter knogler og kranier fra forfædre, der har fået forstyrret gravfreden af naturens kræfter. De er begravet på den gamle kirkegård ved Nørre Lyngby Strand, og den skrider lige så  langsomt ud i Vesterhavet bid for bid. Og i den proces kommer knogler af og til til syne i klinten, når den lerede jord skrider.

Annonce

Vil du høre hele interviewet med Henning Kristensen i podcasten Gangbar, så klik her:

 

Kranie som askebæger

Henning har taget opgaven på sig med at samle knogler op, og bringe dem til den nye kirkegård lidt længere inde i landet, hvor de kan få en mere værdig hvile under jorden.

- Jeg kunne ikke have, at man ikke havde mere respekt for døde menneskers sidste efterladenskaber. Nogen yngre mennesker tog kranier med hjem og lavede askebægere af dem, har jeg hørt, siger Henning Kristensen i podcasten Gangbar, som du nu kan høre ved at gå ind på Nyhedskiosken og trykke på podcast, eller ved at gå ind på avisendanmark.dk/gangbar.


Skal man bare lade knoglerne ligge, så turister og børn og alle mulige andre lege med dem?

Henning Kristensen, pensionist


Henning Kristensen ved godt, at der måske er nogen, der ikke helt forstår meningen med at trave rundt på en klint og kigge efter skeletdele, men han føler sig lidt forpligtet til at fortsætte. For som han siger:

- Skal man bare lade knoglerne ligge, så turister og børn og alle mulige andre lege med dem? Jeg er i hvert fald kommet til den konklusion, at nogen skal gøre noget, siger han.

Det snakker vi også om i Gangbar:

I podcasten Gangbar går journalist Tommy Byrne tur med Henning Kristensen på Lyngby Strand tæt ved Løkken. Snakken kommer vidt omkring, og her er 10 eksempler på, hvad snakken også handler om: 

  1. Om at stikke til søs som teenager og være væk i over to år.
  2. Om pludselig at blive sendt afsted til Vietnam Krigen.
  3. Om en pen & blækarbejders dumheder.
  4. Om at ønske man var lidt yngre så man kunne kitesurfe i Løkken.
  5. Om at helbegrave en skipper, som døde til søs.
  6. Om at holde sig i gang.
  7. Om at sidde i en gummibåd midt på Stillehavet i to døgn og håbe på at blive fundet.
  8. Om - på samme gummibåd - at bevidne et ungt par, der ville have det sidste knald.
  9. Om at spotte resterne af en kiste i en klint et par hundrede år efter, den blev sat i jorden.
  10. Om at finde ud af, hvad det er, man skal tro på.

Og det gør han så. Selvom han nu er flyttet fra Nr. Lyngby til Løkken starter han stadig med jævne mellemrum for at køre til Nr. Lyngby, så han kan holde øje med, om jorden er skredet og har blotlagt knogler. Omvendt ved han også, at det ikke er en opgave, han kan blive ved med at løfte:

- Jeg kunne egentlig godt tænke mig, at der var nogen, der ville overtage, siger han.

Annonce

50 år på søen

I dagens afsnit af Gangbar løfter Henning Kristensen også mere af sløret for, hvorfor hans indsats på klinten på en måde er en naturlig følge af et liv, hvor han selv har været meget tæt på at dø på ret dramatiske måder flere gange, og hvor han har skullet have med døde at gøre. For eksempel i Vietnamkrigen.

-Når man går her på klinten og kigger, så kan man godt blive lidt filosofisk, siger Henning Kristensen.

Genopstået i 3 afsnit

Genopstået er en lille podcastserie på tre afsnit i påskeferien om noget, der genopstår.

I dag er det andet afsnit, som handler det om skeletdele, der er på vej i Vesterhavet, men som Henning Kristensen samler op, så de bliver stedt værdigt til hvile i stedet for at være souvenirs eller hundekødben på stranden.

Tredje og sidste afsnit kommer dem 3. april. Her er Gangbar ude og gå med Thyge, der gik på pension efter et arbejdsliv med masser af ansvar. Det fortrød han. Nu er han genopstået på arbejdsmarkedet og vasker op i Legoland, hvor han er herligt befriet for personaleansvar. Tilgængelig på podcast langfredag.

Første afsnit var historien om, hvordan cirkuselefanterne er "Genopstået" til et nyt værdigt liv i Knuthenborg er den første af tre episoder af podcasten Gangbar, som handler om noget, som genopstår på en ny måde. Den podcast kan du også finde i Nyhedskiosken.

Der er nok at filosofere over, når man har været i hele verden som sømand i 50 år, har boet i USA og har deltaget i en krig. Og meget andet. Du kan komme med på hele gåturen ved Nr. Lyngby Strand ved at lytte til podcasten Gangbar.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

NPV satser på byggestart inden nytår: Posthusgrunden skal bebygges fra 'den billige ende'

Annonce