Annonce
Fredericia

Lyt til podcast: Har kandidater uden partibog en chance?

Om seks uger bliver kommunalvalget ringet ind på kommunens otte valgsteder. Stemmesedlen er klar til at gå i trykken med 87 navne fordelt på 14 lister. Nogle af listerne står uden for partierne, og deres vej mod et mandat kan være svær.

Fredericia: Mandag stod det klart, at fredericianerne får hele 14 lister at sætte deres kryds ved. De 14 lister er på stemmesedlen, selv om en af de opstillede lister - Frihedslisten - har oplyst, at den eneste kandidat ikke ønsker at kandidere alligevel af personlige årsager.

Men listen kan ikke tages af stemmesedlen, fordi den allerede er offentliggjort, og afstemningen er i gang. Allerede nu kan der brevstemmes til kommunalvalget, og listerne er lagt frem på rådhuset og på kommunens hjemmeside.

Det er historisk mange. Tre af listerne er såkaldte lokallister, hvor især Borgerligt Fællesskab gør sig bemærket.

Annonce

Listen omfatter tre kandidater - alle tidligere medlemmer af Det Konservative Folkeparti. Søren Stampe og Kirstine Holst stod på partiets kandidatliste, men blev under dramatik valgt fra, hvorefter næstformand i partiet Toke Kieler fulgte trop. De tre har sikret sig et bagland med en organisation, der kan hjælpe dem, når valgkampen for alvor sætter ind.

Dermed har de opfyldt nogle af de betingelser, som kan være med til at sikre, at de kan opnå de 1200 stemmer, der skal til for at få adgang til en af de 21 stole i byrådssalen.

Tror på et - håber på to

Spidskandidat og dermed borgmesterkandidat Kirstine Holst er optimistisk. Hun tror på, at listen kan trække et mandat.

- Det har jeg en forhåbning om. Vi har ingenting på spil i forhold til den ballade, der har været i den seneste byrådsperiode. Vi tror på et mandat, men håber på to, siger hun i Fredericia Dagblads podcast Kryds-tjek.

Det har jeg en forhåbning om. Vi har ingenting på spil i forhold til den ballade, der har været i den seneste byrådsperiode. Vi tror på et mandat, men håber på to.

Kirstine Holst, spidskandidat for Borgerligt Fællesskab

Men listen er ude på vanskelig mission, som du kan høre i podcasten. Her deler kommunalforsker fra Danmarks Journalisthøjskole ud af sin viden om lokal-listernes udvikling, mens tidligere viceborgmester og stifter af den tidligere lokalliste Borgergruppen Mads Lund fortæller om sin erfaring med at drive politik uden partibog.

Mads Lund og Borgergruppen var bevis på, at det er muligt at tilkæmpe sig indflydelse på en lokalliste. Det viste andre før ham, når tiden skrues tilbage til 50'ernes enkeltsagsliste - Vandværkspartiet.

Fredericia Dagblads nye podcast Kryds-tjek sætter i denne uge fokus på lokallisters chancer. Find den på frdb.dk/kryds-tjek.dk.

Annonce
Vejle For abonnenter

Nyvalgt byrådsmedlem flyttede til Vejle på grund af en mand: Ægteskabet holdt ikke, men det gjorde kærligheden til Danmark

Danmark

Tirsdagens coronatal: Der er 6324 nye smittetilfælde med coronavirus

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

'Det er da træls': Skoleleder er klar, hvis regeringen beslutter at sende skolebørnene hjem på tidlig juleferie

Vejle For abonnenter

Se dronevideoen: Vejle midtby fik i al ubemærkethed en ny bro hejst på plads - derfor vil langt over 1000 biler dagligt køre over åen

Alarm 112

Kastede med borde og smadrede julepynt: Fuld mand gik amok i Byens Hus

Vejle Boldklub For abonnenter

Status efter VB's skuffende efterår: De middelmådige og dårlige præstationer var i klart overtal

Regeringen holder pressemøde om restriktioner onsdag aften

Billund For abonnenter

60-årig rystede sin penis foran dagplejebørn

Fredericia

Nu sker det: Endnu et kviktestcenter åbner på fredag

VEJLE

Borgmesteren fik kæden om halsen - men noget var helt anderledes ved gårsdagens ceremoni

Medie: Epidemikommission vil sende skoleelever hjem

VEJLE

Nu bliver det lige pludselig alvor: Tour de France skal bruge over 1000 frivillige - og Vejle bliver fordoblet

Sport For abonnenter

Sådan præsterede de danske VM-spillere i den indledende gruppe: Fire spillere skiller sig ud - her er karaktererne

Sport

Speciel landskamp i Vejle: Danmark møder Bulgarien og Belgien i samme landskamp - BK Wedala har to boksere med i det danske ringhjørne

Annonce