Annonce
Jelling

Må ikke flytte slam fra dam: Jelling-frivillige var ellers langt med planerne

Den lange, varme og tørre sommer tømte stort set Østerbydammen for vand. Det ville dammens venneforening udnytte til at få slammet i dambunden kørt væk. Men Vejle Kommune sagde stop, for man må ikke flytte med jord, uden at dets forureningsgrad kendes. Nu har prøver vist, at der er for høje værdier af olierestprodukter fra trafikken på Vejlevej. Foto: Leif Baun

Vejle Kommune har fået resultaterne af de analyser, der blev taget for nylig af slammet i Østerbydammen. Resultaterne torpederer frivilliges plan om en oprensning.

Jelling: Planen om at udnytte udtørringen af Østerbydammen til en oprensning af slam i dens bund er glippet.

Som Vejle Amts Folkeblad tidligere har omtalt, var Østerbydammens Venner nået langt med aftaler med både vognmand og landmand for at få slammet kørt væk. Men Vejle Kommune gjorde foreningen opmærksom på, at man ikke må flytte slam, før der er taget prøver, så eventuel forurening kan blive fastlagt.

En række prøver blev taget forskellige steder i den næsten udtørrede dam. Resultaterne foreligger nu, og det står fast, at slammet ikke uden videre kan flyttes.

Olierestprodukter

- Resultaterne viser, at der er for høje værdier af olierestprodukter i slammet. Det kommer fra vejen og bilerne, der kører forbi. Det betyder, at slammet fra dammen ikke bare kan smides ud på landbrugsjord. Det skal håndteres som forurenet materiale, siger afdelingsleder for Vejle Kommunes afdeling for Landbrug og Vand, Keld Andersen.

Det vil typisk sige, at det placeres under tag, så det kan afvandes, hvorefter der tages yderligere prøver, der kan fastlægge, hvad og hvor meget forurening slammet indeholder.

Annonce

Det kan blive for dyrt

Han konstaterer, at dammen absolut trænger til at blive renset op, for bunden ligger temmelig højt. Så umiddelbart vil han ikke blot anbefale, at man lader slammet ligge.

- Men det kan selvfølgelig blive for dyrt at få det væk. Vi er ved at undersøge præcis, hvordan det skal gøres. Vi har talt med nogle firmaer, og vi holder kontakt med foreningen om det, tilføjer Keld Andersen.

Undervej gik nogle af dammens naboer i gang med at fange fisk i de svindende småpytter i dammen under tørken. De blev sat ud i Fårup Sø.

Annonce
Vejle Boldklub For abonnenter

Live: Lykkes det VB at tage sæsonens første point?

Danmark

Mandagens coronatal: 70 procent har fået det første stik

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle For abonnenter

Vejles gamle miljøskib kæmper for rent hav i Norge

Vejle For abonnenter

Sådan tjener du penge på Instagram: Influencere er blevet den nye reklamesøjle

Sport

Anders Grinderslev i dansk drama i Vejle

Erhverv

40 mand holder øje med dig: Hammeren falder, når lovgivningen ikke overholdes

Erhverv For abonnenter

Begyndte i en campingvogn på græsplænen: Telefoni-udvikler syvdoblede millionoverskud - og forventer mere

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Jelling For abonnenter

Den nordjyske journalistpraktikant takker af: Sådan har jeg oplevet Jelling-egnen udefra

Alarm 112

Folk på bredden så et tomt surfboad og frygtede drukneulykke: Helikopter, båd og biler rykkede ud

Erhverv

Planen for tiny houses i Vejle siger byggemodning og salg i 2023: Men en tidsramme på to år er "meget ambitiøs", lyder de seneste meldinger

Alarm 112

Beboer kørt til kontrol efter brand: Madlavning brændte på

Vejle For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Vejle

Debat

Sæt pris på naturen, også når vi bygger motorveje

Annonce