Annonce
Jelling

Må ikke flytte slam fra dam: Jelling-frivillige var ellers langt med planerne

Den lange, varme og tørre sommer tømte stort set Østerbydammen for vand. Det ville dammens venneforening udnytte til at få slammet i dambunden kørt væk. Men Vejle Kommune sagde stop, for man må ikke flytte med jord, uden at dets forureningsgrad kendes. Nu har prøver vist, at der er for høje værdier af olierestprodukter fra trafikken på Vejlevej. Foto: Leif Baun

Vejle Kommune har fået resultaterne af de analyser, der blev taget for nylig af slammet i Østerbydammen. Resultaterne torpederer frivilliges plan om en oprensning.

Jelling: Planen om at udnytte udtørringen af Østerbydammen til en oprensning af slam i dens bund er glippet.

Som Vejle Amts Folkeblad tidligere har omtalt, var Østerbydammens Venner nået langt med aftaler med både vognmand og landmand for at få slammet kørt væk. Men Vejle Kommune gjorde foreningen opmærksom på, at man ikke må flytte slam, før der er taget prøver, så eventuel forurening kan blive fastlagt.

En række prøver blev taget forskellige steder i den næsten udtørrede dam. Resultaterne foreligger nu, og det står fast, at slammet ikke uden videre kan flyttes.

Olierestprodukter

- Resultaterne viser, at der er for høje værdier af olierestprodukter i slammet. Det kommer fra vejen og bilerne, der kører forbi. Det betyder, at slammet fra dammen ikke bare kan smides ud på landbrugsjord. Det skal håndteres som forurenet materiale, siger afdelingsleder for Vejle Kommunes afdeling for Landbrug og Vand, Keld Andersen.

Det vil typisk sige, at det placeres under tag, så det kan afvandes, hvorefter der tages yderligere prøver, der kan fastlægge, hvad og hvor meget forurening slammet indeholder.

Annonce

Det kan blive for dyrt

Han konstaterer, at dammen absolut trænger til at blive renset op, for bunden ligger temmelig højt. Så umiddelbart vil han ikke blot anbefale, at man lader slammet ligge.

- Men det kan selvfølgelig blive for dyrt at få det væk. Vi er ved at undersøge præcis, hvordan det skal gøres. Vi har talt med nogle firmaer, og vi holder kontakt med foreningen om det, tilføjer Keld Andersen.

Undervej gik nogle af dammens naboer i gang med at fange fisk i de svindende småpytter i dammen under tørken. De blev sat ud i Fårup Sø.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Grillkyllinger og citronmåner er altid et hit: Se hele listen med Vejle-virksomheder, der er blandt de 1000 største i Danmark

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Søndagens coronatal: 591 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle Boldklub

Videoanalyse: VB spillede en god kamp i Brøndby, og det lignede længe point; blev fældet af to sene mål

Vejle For abonnenter

Arnløv kan stå som sejrherre, men ende som taber, hvis Sikær og borgmesteren rotter sig sammen

Podcast

Lyt: Far til tre døde bag rattet i sin nye bil

Vejle Boldklub For abonnenter

Læs livebloggen: Sådan forløb VB's kamp mod Brøndby

Kultur

Ung filminstruktør med rødder i Ølsted laver en krigsfilm

Vejle For abonnenter

Lones kræftknude blev dobbelt så stor, mens flere af hendes venner svigtede: - Det kom som et lyn fra en klar himmel og slog mig fuldstændig ud

KLUMME

Charlie stiller skarpt på vores mobil-mani: I telefonboksen var der kontant afregning - tre minutter, så var der ikke mere for den 25-øre

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Vejle For abonnenter

Den store guide til Vejles offentlige toiletter: Her kan du lade vandet på strøgturen

Kultur For abonnenter

- Min fars sygdom har lært mig at være til stede med det besværlige i stedet for at flygte

Kultur For abonnenter

Anbefaling: Fem krimier til uhyggelig efterårs-læsning

Erhverv For abonnenter

De brølende 70'ere: Brandmænd blev syge, mens de reddede 150 grise ud fra lynramt gård

Hedensted

Hedensted oplever kæmpe babyboom: Nu skal børnene passes i busser

Annonce