Annonce
Jelling

Må ikke flytte slam fra dam: Jelling-frivillige var ellers langt med planerne

Den lange, varme og tørre sommer tømte stort set Østerbydammen for vand. Det ville dammens venneforening udnytte til at få slammet i dambunden kørt væk. Men Vejle Kommune sagde stop, for man må ikke flytte med jord, uden at dets forureningsgrad kendes. Nu har prøver vist, at der er for høje værdier af olierestprodukter fra trafikken på Vejlevej. Foto: Leif Baun

Vejle Kommune har fået resultaterne af de analyser, der blev taget for nylig af slammet i Østerbydammen. Resultaterne torpederer frivilliges plan om en oprensning.

Jelling: Planen om at udnytte udtørringen af Østerbydammen til en oprensning af slam i dens bund er glippet.

Som Vejle Amts Folkeblad tidligere har omtalt, var Østerbydammens Venner nået langt med aftaler med både vognmand og landmand for at få slammet kørt væk. Men Vejle Kommune gjorde foreningen opmærksom på, at man ikke må flytte slam, før der er taget prøver, så eventuel forurening kan blive fastlagt.

En række prøver blev taget forskellige steder i den næsten udtørrede dam. Resultaterne foreligger nu, og det står fast, at slammet ikke uden videre kan flyttes.

Olierestprodukter

- Resultaterne viser, at der er for høje værdier af olierestprodukter i slammet. Det kommer fra vejen og bilerne, der kører forbi. Det betyder, at slammet fra dammen ikke bare kan smides ud på landbrugsjord. Det skal håndteres som forurenet materiale, siger afdelingsleder for Vejle Kommunes afdeling for Landbrug og Vand, Keld Andersen.

Det vil typisk sige, at det placeres under tag, så det kan afvandes, hvorefter der tages yderligere prøver, der kan fastlægge, hvad og hvor meget forurening slammet indeholder.

Annonce

Det kan blive for dyrt

Han konstaterer, at dammen absolut trænger til at blive renset op, for bunden ligger temmelig højt. Så umiddelbart vil han ikke blot anbefale, at man lader slammet ligge.

- Men det kan selvfølgelig blive for dyrt at få det væk. Vi er ved at undersøge præcis, hvordan det skal gøres. Vi har talt med nogle firmaer, og vi holder kontakt med foreningen om det, tilføjer Keld Andersen.

Undervej gik nogle af dammens naboer i gang med at fange fisk i de svindende småpytter i dammen under tørken. De blev sat ud i Fårup Sø.

Annonce
VEJLE For abonnenter

Bjarne fra Vejle har fulgt landsholdet i mere end 30 lande: Han har arrangeret kampe på Den Røde Plads i Moskva og bestilt 1000 fadøl i timen i Samara

Danmark

Lørdagens coronatal: Yderligere 25.034 coronatilfælde - antallet af indlagte falder

Annonce
Annonce
Annonce
VEJLE

Formand vil have hjælp fra staten til at løse et næsten umuligt problem, der risikerer at lamme Vejle

Vejle For abonnenter

Efter to år med sjælden sygdom får Tage mad gennem sonde og har svært ved at tale: Nu rumsterer tankerne om barndommen ved berygtet fabrik i Grindsted

Billund

Medbragte knojern med kniv: Udlænding stoppet i lufthavnen

Hedensted

Ægteparret Pedersen blev de første i nyt boligområde: - Her har vi fundet et sted, vi skal bæres fra

Dall: Derfor frygter de andre blå partier DF's næste formand

Give For abonnenter

Når musikken healer: Christine og Perry sender kærlighed til deres afdøde søn gennem musikken

VEJLE

Mig og Margrethe: Send os dine bedste fotos af dronningen på Vejle-egnen

VEJLE

Vi vil være med til at skabe folkefesten omkring Tour de France: Send os derfor dine forslag, idéer og arrangementer, så vil vi sammen gennemføre dem

Redaktørens stol: Så meget tid må en kommune simpelthen ikke have

Billund

Nyt sundhedshus er næsten fyldt op: - Vi håber at kunne sparke et godt fællesskab i gang

Navne For abonnenter

Manden, der bragte ægte crepes til Danmark, er død: Christian tændte millioner af stjerner gennem sit liv

KLUMME For abonnenter

Så har vi hørt det med: Grand Canyon ligger såmænd bare omme i Trædballe

Annonce