Annonce
Vejle

Må man bo i kolonihaven hele året? Politikere tager en blød mellemlanding

Kolonihaveforeningen Borchsminde og de øvrige foreninger i Engene vest for Boulevarden har tidligere været truet af byudviklingen. Lige nu handler diskussionen mere om størrelsen på de enkelte havelodder og huse. Arkivfoto: Mette Mørk

Repræsentanter for kommunens haveforeninger er inviteret til møde med teknisk udvalg for at diskutere problemerne.

Vejle: Kolonihavehuse så store som parcelhuse og helårsbeboelse.

Tirsdag var der lagt op til debat i Vejle Byråds tekniske udvalg. Politikerne skulle have en orientering om problematikken i forhold til kolonihaveloven og derefter træffe en beslutning om, hvad der videre skal ske:

- Vi fik en grundig historisk gennemgang, så vi blev klogere på, hvad der er op og ned i forbindelse med kolonihaverne. Beslutningen blev, at vi vil indbyde repræsentanter for kommunens kolonihaveforeninger til et møde, hvor vi kan tale om, hvordan vi kan løse problemerne, fortæller formanden for udvalget, Christoffer Melson (V).

Annonce

Der er en generel opfattelse af, at kolonihaven fortsat skal være mere simpel og beskeden end et sommerhus, men samtidigt en øget forventning om, at en kolonihave i dag indeholder toilet og bad.

Fra redegørelsen til teknisk udvalgs medlemmer

Redskabsskure

Ifølge formanden viste gennemgangen, at problemet med for store huse og helårsbrug er forskelligt fra forening til forening:

- Der er lidt udfordringer alle steder, men i nogle foreninger har man været bedre til at håndhæve reglerne. De største problemer har vi nok i Engene. Jeg har hørt om huse på helt op til 180 kvadratmeter, siger Christoffer Melson.

Et sådant hus vil fylde ganske meget på en havelod, der ifølge kolonihaveloven højst må være 400 kvadratmeter. Husenes størrelse er der ikke noget præcist mål for. Det understreges blot i lovgivningen, at der "må opføres bebyggelse på havelodderne til opbevaring af redskaber og eventuelt til dag- og natophold".

Social funktion

Kommunens dilemma er, at kolonihaveområderne samtidigt løser en social opgave som et fristed for borgere, der vil have svært ved at bo i en "almindelig" lejlighed. Som talsmand for kolonihaveforeningen Borchsminde og SF-byrådsmedlem Allan Hviid Pedersen sagde til Vejle Amts Folkeblad forleden:

- Her bor mennesker, der ikke ville overleve halvanden måned i en lejlighed.

Det er denne afvejning mellem kolonihavelov og sociale hensyn, politikerne skal foretage. Christoffer Melson forventer, at man kan holde mødet med kolonihaveforeningerne inden for de kommende måneder:

- Det er mit indtryk, at der er ønsker fra nogle foreninger om at tillade større haver. Det vil vi naturligvis lytte til, siger formanden.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Fra ondt til værre: Gammelhavn vil være lukket i månedsvis, forudser Trefor-direktør

Annonce