Annonce
Trekantområdet

Måske du kan se den på himlen? Ny metode taget i brug for at forebygge fejl i fjernvarmenettet

En drone flyver frem til 8. januar rundt og laver optegnelser over ledningsnettet ved Ejby og Nørre Aaby med et termisk kamera. Pr-foto: BL Termografi
Middelfart Fjernvarme er i øjeblikket i gang med at finde eventuelle begyndende utætheder og andre fejl i fjernvarmenettet i Ejby og Nørre Aaby.
Annonce

Nørre Aaby/Ejby: Hvis du går udenfor i nattetimerne og kigger mod himlen, er der lige nu en mulighed for, at du kan få øje på en tingest, der svæver rundt. I hvert fald hvis du bor i Ejby eller Nørre Aaby.

For Middelfart Fjernvarme har taget en ny metode i brug i arbejdet med at vedligeholde fjernvarmenettet. En drone.

Dronen har et termografisk kamera monteret, der måler forskelle i temperatur nede i jorden, og den har til formål at opdage eventuelle fejl i ledningsnettet, forklarer direktør i Middelfart Fjernvarme Jesper Skov.

Tidligere foretog man opmålingen ved at køre rundt og termofotografere fra en bil.

- Men på den vis kommer vi ikke ind i baggårde og andre sjove steder, hvor vi har vores ledningsnet liggende, siger Jesper Skov.

- Det, vi opnår ved at komme op i højden, er, at vi får det gyldne overblik. Man spænder simpelthen det her termografikamera fast på en drone. Og så flyver man i foruddefinerede firkanter – områder simpelthen. Indtil man har kortlagt og overfløjet hele ledningsnettet, siger direktøren.

Annonce

Afslører utætheder

Det er El:con, der flyver dronen for Middelfart Fjernvarme. I perioden fra den 8. december til den 8. januar er det ledningsnettet ved Ejby og Nørre Aaby, der skal termograferes. Derefter bliver det Middelfarts tur. Den tager kun termiske fotografier og altså ikke almindelige billeder af folks hjem og haver.


Man kan spotte, om der skulle være dårligdomme i ledningsnettet. Det kan være utætheder. Det kan være strækninger med dårlig isolering. Det kan også være vand, der er trængt ind i en muffe eller andet.

Jesper Skov, Middelfart Fjernvarme


De termiske billeder kan afsløre punkter i ledningsnettet, der kræver reparation, forklarer Jesper Skov.

- Man kan spotte, om der skulle være dårligdomme i ledningsnettet. Det kan være utætheder. Det kan være strækninger med dårlig isolering. Det kan også være vand, der er trængt ind i en muffe eller andet. Så får man simpelthen på den måde fat i de her mulige, fremtidige dårligdomme – alt der på sigt kan tære ledningsnettet op, siger han og fortæller Middelfart Fjernvarme derefter reparerer de punkter, der er kritiske.

Og det sker årligt.

- Når der er gået et år, er der gerne en ny dårligdom eller to eller tre, siger Jesper Skov.

Annonce

Kræver særlige forhold

Dronen flyver i 80 til 120 meters højde og kun om natten. Dels for ikke at forstyrre borgerne og dels, fordi solens stråler varmer asfalt og andet op og dermed kan mudre de termiske billeder.

Der skal i det hele taget være en række vejrmæssige forhold i orden, for at dronen med det termiske kamera kan gå i luften.

- Kort fortalt skal det være klart vejr og koldt. Og så skal der være lidt temperatur på vores ledningsnet, så man kan se ledningerne og dårligdommene, siger Jesper Skov, der også oplyser, at der indtil nu (14. december, red.) kun har været tilpas gunstige forhold til, at dronen har været i luften en enkelt gang.

Jesper Skov regner med, at der skal fire flyvninger til, før Nørre Aaby og Ejby er termograferet færdig.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Million-rokade ryster Vejles skoler:  Nogle skoler scorer kassen - specialeleverne er de store tabere

Billund For abonnenter

Hun røg ud af byrådet: Ruth vil stadig sidde for bordenden

Annonce