Annonce
Kultur

Måske er du selv med: Lokalhistorisk kalender sniger sig op mod vor tid

September-fotoet fra "Vejle 2020 - lokalhistoriske kalender". Det bedre borgerskab på vandretur med medbragt tennisketcher. Familien Blach-Bundegaard var blandt Vejles første landliggere med egen sommerbolig fra 1909 i Bredballe. Den hed "Villa Tårnhøj". På billedet ses Ejnar Flach-Bundegaard med to af husets gæster. Fotograf: Ukendt
Fredag eftermiddag blev årets lokalhistoriske kalender sat til salg.
Annonce

Vejle: Fredag eftermiddag blev "Vejle 2020 - lokalhistorisk kalender" præsenteret på Vejle Bibliotek. Den ligner sig selv fra tidligere år, og kalenderkonceptet ligner jo sig selv fra år til år.

En af aktørerne bag kalenderen er arkivar Karin Conradsen, som fortæller, at der er samlet billeder hele året.

- Det er ikke så nemt. Det skal både være et godt motiv, teknisk i orden, og så skal der være en historie at fortælle. Vi har jo tusindvis af fotos, men de færreste egner sig til kalenderen. Vi skal også huske at bruge nyere fotos, siger Karin Conradsen.

At hun har en pointe, bekræftes af, hvad enhver kan se i Den gamle By i Aarhus. Vi går stilfærdigt rundt og kigger på på bindingsværk og små rum, men liv i øjne og stemmer kommer der først, når vi kommer til 1974-gaden. "Sådan én havde jeg", og "Da jeg var dreng, ..." lyder det så, mens vi bytter erindringer fra vore børne- og ungdomsværelsers tid.

Selv når vi går på museum, er det for at se os selv og det, vi kan relatere os til.

Avisnoter fra 2020-kalenderen

  • Byrådet: Til behandling forelå en snes sager, men ingen af dem var af betydeligere interesse, og de besørgedes derfor alle på mindre end halvanden time. Efter at man havde nægtet at lade Ågades forlængelse opkalde efter den socialdemokrat Karl Marx og bevilget nogle mindre andragender, lukkedes dørene. (Vejle Amts Avis 13. april 1910).
  • En bager i nærheden af jernbanen er for tredje gang blevet anmeldt for at sælge undervægtigt brød. Politiet konfiskerede straks brødet. I gamle dage straffede man den slags fyre ved at dukke dem ned i gadekæret i hele befolkningens påsyn. Hvad om man nu gjorde noget lignende, det ville sikkert hjælpe. (Vejle Social-Demokrat 7. juni 1920).
  • Til trods for de ved alle indkørselsveje til Vejle anbragte opslag om, at motorkøretøjer i byen kun må køre 20 kilometer i timen, kniber det stadig med at efterkomme påbudet. Det gælder dog særlig udenbys automobilister, der ikke kender Vejle politis årvågenhed. Sidst har en motorcyklist fra Fredericia og en automobilejer fra Esbjerg hver måttet berige politikassen med 20 kroner for en fart på henholdsvis 29 og 24 km. (Vejle Social-Demokrat 15. juli 1920).
  • Dandy indvier i dag den ny fabriksbygning, der ligger til højre for Flegmade, men er forbundet med en bro til de tidligere fabriksbygninger, hvor der er indrettet pakkeri og administrationslokaler. Det nye kompleks er opført af glassten, der giver en udmærket belysning i lokalerne. Med nybygningen råder man i alt over 7000 kvadratmeter. Man fabrikerer tyggegummi til 114 og beskæftiger cirka 200, fortrinsvis damer. (Frit Folk 25. maj 1960).
  • Det er løgn, sagde en ikke helt appelsinfri restaurationsgæst for hjemadgående, da han søndag morgen klokken 3.30 så to elefanter gå lyslevende omkring på Kirketorvet i Vejle. Men det var rigtigt nok. Elefanterne travede fra banegården til Vejle Zoo i Trædballe og gjorde ophold undervejs for at fylde snablerne med vand fra springvandet på Kirketorvet. (Vejle Amts Folkeblad 8. juni 1970)
Annonce

Fra vor egen tid

Fire af næste års fotos er fra midten 1960'erne, og helt op til 1979 er der billeder fra. Og det er jo så også allerede 40 år siden, man kunne se OK-jollesejlernes stærke mand, Steen Kjølhede, på Vejle Fjord.

Nederst på hver side er nogle muntre smånotitser fra gamle dages aviser.

Der er trykt henved 1500 eksemplarer af kalenderen, der kan købes på Vejle Stadsarkiv eller hos boghandlerne for 125 kroner pr. styk.

I 1967 tog en tur med tog til København cirka tre timer og 20 minutter. Dette foto fra Vejlekalenderen viser det nye lyntog på et foto fra 1967. Foto: Allan SImonsen
Undskyld frue, hvad synes De om Vejle? Lød spørgsmålet, da redaktør Knud Borch fra Danmarks Radio og et tv-hold samlede meninger om byen. Billedet pryder den lokalhistoriske kalenders april-blad. Foto: Allan Simonsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Betina og Malene: Helt ok, at politiet holder ekstra øje med Albuen

Annonce