Annonce
112

Møgelkær bød velkommen til 44 kommende fængselsbetjente: Vi så rigtigt ved at åbne i Vestdanmark

Lidt over halvdelen af de 44 kommende fængselsbetjente er kvinder. Efter 10 uger på Uddannelsescenter Møgelkær skal de ud i deres første praktik. Foto: Michael Svenningsen
Den nye fængselsbetjentuddannelse på Møgelkær er allerede før åbningen en succes. Kriminalforsorgen havde håbet på 25 til studiestart, men 44 havde første skoledag mandag.

Møgelkær: I nystrøgne lyseblå skjorter, sorte slips og bukser blev 44 kommende fængselsbetjente mandag middag budt velkommen i fængselskirken på Møgelkær. De næste tre år skal de uddannes til at arbejde i danske fængsler, en uddannelse, som hidtil kun har været mulig i Birkerød.

Nu er det tidligere statsfængsel mellem Horsens og Rårup blevet omdannet til et uddannelsescenter, der har fået en begyndelse langt over forventning.

- Vores optag er langt over, hvad vi havde regnet med. Vi har fået mange meget kvalificerede ansøgere, så vi har set rigtig ved at åbne et uddannelsescenter i Vestdanmark, siger Anne Bunimowicz, der er uddanneseschef i Kriminalforsorgen.

Kun én ud af fem ansøgere bliver optaget på uddannelsen, og der er ikke tale om, at man har slækket på kravene i forbindelse med, at der skulle åbne en uddannelse på Møgelkær.

- Den nye uddannelsesmulighed har uden tvivl haft en positiv effekt på interessen for at blive uddannet til fængselsbetjent, siger Anne Bunimowicz, der bød de studerende velkommen med en tale.

I skal nyde, at I kan træne i et rigtig fængsel og ikke noget, vi har bygget til lejligheden.

Anne Bunimowich, uddannelseschef, Kriminalforsorgen

Chok og glæde i Hedensted

Med til den officielle åbning af Uddannelsescenter Møgelkær, som det nu hedder, var også justitsminister Nick Hækkerup (S) og borgmester Kasper Glyngø (S).

- Det kom som et chok for os i Hedensted Kommune, da man besluttede at lægge Møgelkær i dvale, fordi det betød tab af 130 arbejdspladser og fik indflydelse på lokalområdet. Helt kompensere for det kan I ikke, men vi ser åbningen som et klart plaster på såret, sagde Kasper Glyngø.

I år er det præcis 80 år siden, staten opkøbte Møgelkær, som både har været ungdomslejr og ungdomsfængsel, og som de unge - vel at mærke den lovlydige af slagsen - nu vender tilbage til.

- I kommer til at opleve et rigtigt fængselsmiljø, og vi håber, I vil føle jer hjemme her blandt sø, skov og marker, sagde Kasper Glyngø.

Justitsministeren lagde i sin tale vægt på, at de studerende kommer til at være en vigtig del af det danske retssamfund.

- Hvis vi ikke straffer, er det svært at kalde det et samfund, fordi folk vil tage loven i egen hånd. Omvendt skal der også være et liv på den anden side af straffen, så derfor får I en dobbeltrolle, som den, der sørger for, at straffen bliver gennemført og sikrer, at der er et liv at vende tilbage til, understregede Nick Hækkerup.

Annonce

Nye bygninger på vej

Ud af de 44 studerende tager seks en såkaldt værkmesteruddannelse. Det er håndværkere, der skal vedligeholde bygningerne og beskæftige indsatte. Lidt over halvdelen af de 44 elever er kvinder, og gennemsnitsalderen er omkring 29 år med et stort spænd.

- Billedet af de nye studerende svarer til det, vi har set på vores andet center i Birkerød, forklarer Anne Bunimowicz.

I løbet af sommeren er der blevet bygget klasselokaler i hovedbygningen, mens der er indrettet 35 elevværelser i en af længerne. Otte ansatte skal stå for at drive skolen, der skal have et nyt hold studerende til 1. oktober.

- På sigt er det meningen, at vi vil bygge en helt ny skole ved siden af fængselskirken, men vi havde fokus på at komme hurtigt i gang, siger Anne Bunimowicz.

Kriminalforsorgen arbejder i øvrigt på at invitere lokalområdet til et åbent hus i løbet af september.

Statsfængslet Møgelkær

Kriminalforsorgen meddelte 1. juni 2018, at Statsfængslet Møgelkær ville blive lagt i dvale inden årets udgang.
Fængslet er udpeget, fordi det bestod af åbne pladser, som der er for mange af, og fordi det ikke er fleksibelt i forhold til anden brug.
De sidste fanger forlod Møgelkær i løbet af efteråret 2018.
I slutningen af februar i år meddelte regeringen og DF, at en ny skole for fængselsbetjente skulle åbne på Møgelkær.
Der er bevilget 49 mio. kr. til at bygge det tidligere statsfængsel om til uddannelsessted for ca. 50 fængselsbetjente.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

NPV satser på byggestart inden nytår: Posthusgrunden skal bebygges fra 'den billige ende'

Kultur

Kæmpe overraskelse: Se Danmarks bedste pressefotos

Annonce