Annonce
Egtved

Malakitforurening: Tre lokale folketingsmedlemmer fik sig et nærmere indtryk

Natur- og Miljøudvalget, lokale folketingsmedlemmer, lokale dambrugsejere og rådgivere fra dambrugserhvervet var mandag samlet i Randbøldal for at blive klogere på, hvordan man i fællesskab løser malakitforurening. Fra venstre Kim Hesel (C) Natur- & Miljøudvalget (Vejle Byråd), Lars Schmidt (V) Natur- & Miljøudvalget (Vejle Byråd), Christoffer Melson (V) medlem af Folketinget, Karl Erik Lund (O) Natur- & Miljøudvalget (Vejle Byråd), Kristian Thulesen Dahl (O) medlem af Folketinget, Jens Grøn, dambrugsindehaver, de to rådgivere fra dambrugserhvervet og Håkon Jøker Trachsel, dambrugsindehaver. Fraværende på foto, men deltagende i dagens møde var også Niels Flemming Hansen (C) medlem af Folketinget. Privatfoto
Mandag mødtes lokale byrådspolitikere fra natur- og miljøudvalget, lokale dambrugere og repræsentanter fra dambrugserhvervet på Randbøldal Kro. De fik talt sig nærmere ind på problematikken omkring malakitgrønt-forurening og en nærtstående deadline.

Randbøldal: For lidt over en uge siden besøgte miljøminister Lea Wermelin (S) Randbøldal. Hun var blevet inviteret af Vejle Byråds natur- og miljøudvalg, så hun ved selvsyn kunne se og drøfte malakitgrønt-forureningen i Vejle Å, der stammer fra de opstemmede søer i Randbøldal.

I går var der atter besøg fra Folketinget. Denne gang var det de tre lokale folketingsmedlemmer Christoffer Melson (V), Kristian Thulesen Dahl (O) og Niels Flemming Hansen (C), der sammen med medlemmer af Natur- og Miljøudvalget, de to lokale dambrugsejere Håkon Jøker Trachsel og Jens Grøn samt to repræsentanter fra Dambrugserhvervet.

Formålet var blandt andet at klæde de lokale folketingspolitikere på til at kunne forholde sig til problematikkerne omkring denne miljøforurening, og de konsekvenser det kan have for både naturen, miljøet, lokale erhvervsdrivende og de lokale beboere.

Annonce

Malakit-forurening i Randbøldal

I september 2016 blev Vejle Kommune bekendt med malakitgrønt forureningen, da hollandske fødevaremyndigheder fandt malakitgrønt over grænseværdier i dambrugsfisk fra Vejle Å.

En lille mængde malakitgrønt afgives løbende fra de opstemmede søer i Randbøldal.

Malakitgrønt optages i både dambrugs- og vildtfisk, og der er målt så høje værdier i dambrugsfisk fra to nedstrøms liggende dambrug, at fisk derfra ikke må omsættes til konsum.

Fødevarestyrelsen og Styrelsen for Patientsikkerhed vurderer dog, at der ikke er nogen sundhedsmæssig risiko ved at spise fisk fra åen eller ved at drikke vand fra Randbøldal Vandværk.

Malakitgrønt bruges i flere forskellige sammenhænge, blandt andet til at farve tøj med. Engang blev det også brugt til at bekæmpe parasitter hos dambrugsfisk, frem til det blev forbudt i 1990.

Malakitgrønt og det afledte stof leucomalakitgrønt er mistænkt for at være kræftfremkaldende.

Finde en løsning snart

Tidsrammen for at finde frem til en løsning på, hvordan man får fjernet den omfattende malakitgrønt-forurening i Vejle Å, der stammer fra de to opstemmede søer i Randbøldal gør, at det for både Vejle Kommune, de lokale dambrugsindehavere og Lystfiskerforbundet er vigtigt hurtigst muligt at finde frem til en løsning.

Stoffet, der er mistænkt for at være kræftfremkaldende, optages i både dambrugs- og vildtfisk.

I ådalen har det i dag direkte betydning for to konkrete dambrug, der har fået forbud mod at sælge deres fisk som menneskeføde, fordi EU's grænseværdi for, hvornår fiskene ikke længere må sælges som fødevarer, er overskredet med op til fem gange.

Fra november 2022 skærper EU kravene til grænseværdien for malakitgrønt, og det kan få indflydelse på endnu flere dambrug i ådalen.

- Det er ret vigtigt for alle parter, at vi både har en god dialog og, at der gøres noget ved problemet. Derfor har vi også lovet dambrugerne, at prøve at lave et forprojekt med nogle såkaldte “water tubes” der dræner vandet og efterlader selve malakitgrønt-tørstoffet tilbage som en slags tørslam. Herefter skal man så finde ud af, om det skal brændes, deponeres eller lignende, og det skal naturligvis undersøges yderligere for eksempelvis tungmetaller og lignende, forklarer Lars Schmidt fra natur- og miljøudvalget.

Han fortæller videre, at der i det hele taget er mange hensyn at tage i denne her og lignende sager, og det derfor er vigtigt også at have folketingsmedlemmerne med, så de ved, hvad det hele faktisk handler om.

Fik bekræftet alvoren

Også folketingsmedlem Christoffer Melson kunne se en god mening med at deltage i dialogen omkring denne, ikke farlige, dog alvorlige problematik, der er omkring forureningen.

- Vi blev heldigvis overhalet af ministeren (miljøminister Lea Wermelin (S), red.), for det er længe siden, vi aftalte at skulle mødes her i Randbøldal, men det er da enormt skønt, at hun har kastet sig ind i sagen også, lyder det fra Christoffer Melson.

Han forklarer, hvor vigtigt, han synes, det er, at man i folketinget er klædt godt nok på til at kunne forstå alvoren i denne form for forurening.

- Nu har vi fået et faktuelt udgangspunkt, og vi har kunnet dykke ned i sagen, hvilket blandt andet gør, at vi også kan klæde vores egne folk på til eventuelt at gå videre med det, siger Christoffer Melson, der efter mødet i Randbøldal i dag har fået bekræftet alvoren i sagen.

Natur- og Miljøudvalget, lokale folketingsmedlemmer, lokale dambrugsejere og rådgivere fra dambrugserhvervet var mandag samlet i Randbøldal for at blive klogere på, hvordan man i fællesskab løser malakitforurening. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Ny vej er afgørende for Kvickly

Annonce