Annonce
Jelling

Malerier er Peers mentale ubåd: - Jeg søger det ukendte i det dybeste hav

Peer René Larsen har skabt et hav af malerier siden 1993. Han prøver med sin kunst at finde vej til det ukendte. Foto: Peter Branderup Mathiasen
Det var ikke meningen, Peer René Larsen skulle bruge tid på malerkunst. Men hans collager med dyremotiver havde interesse, og lysten til at male voksede. Han har derfor ikke givet slip på penslen siden 1993.
Annonce

Jelling: På den anden side af vejen nord for Brandbjerg Højskole ligger Peer René Larsens hjem og atelier i en ældre staldbygning, hvor malerier med abstrakt kunst og dyremotiver står på staffelier og på gulv.

Han er kunstmaler med rødder i København, men har boet på ejendommen i Jelling med sin partner Lotte i 14 år.

Spørger man den 64-årige kunstner, hvad kunst i hans verden helst skal være, så kredser svaret om det gådefulde.

- Jeg prøver med mine malerier at finde det ukendte. Processen i at male er min mentale ubåd, der dykker ned i det dybeste hav for at finde noget ukendt, der kan bringes med op til overfladen. Deri ligger sandheden jo ofte, siger Peer René Larsen, mens han peger på enkelte af sine malerier i sit atelier.

Det var egentlig ikke planen, at Peer René Larsen skulle bruge så meget af sit voksne liv på at male kunst.

Hans far var arkitekt i København og prøvede kræfter med malerkunsten, men havde ikke fritiden til det. Faren var gode venner med flere malere, og kunstmiljøet åbnede sig langsomt op for sønnen.

Senere begyndte Peer René Larsen i sine midt 30'ere at tegne dyremotiver på collager, og da en af hans venner, som var kunstmaler, solgte ud af sine malerier, fandt en køber interesse i Peers collager.

- Køberen investerede i mine collager, og det var jo originale udgaver, så jeg fik en ganske fin pris for dem. Fra deraf tænkte jeg, at det måske var en god idé at bruge tid på malerkunsten, for måske kunne jeg noget, fortæller Peer René Larsen.

Annonce

Dyr har symbolværdi

Akrylmalingen har danset sig vej rundt på de mange lærreder i Peer René Larsens atelier, og særligt elefanter, løver, koalaer og pingviner går igen.


Jeg maler for min egen skyld, fordi jeg får noget gavnligt ud af det og kommer tættere på det ukendte. Så er jeg blot heldig, at nogle af malerierne kan sælges.

Peer René Larsen


- Farverne kommer altid først. Derefter kommer tegnene, symbolerne og skikkelserne efterfølgende, som ofte er en skjult kvindekrop eller et dyr, siger Peer René Larsen.

Kunstmaleren holder meget af dyr og maler kun de dyr, han selv kunne finde på at have gående rundt om sine ben eller på græsset bag sit stuehus.

- For mig har dyrene en stor symbolværdi. Jeg benytter ofte en elefant, der direkte konfronterer beskueren med stødtænderne pegende udad. Det har en helt særlig effekt, som publikum skal forholde sig til, siger Peer René Larsen.

Peer René Larsen har sit Galleri Aparte med 20-30 af sine egne malerier på Mølvangvej i Jelling. Galleriet fremviser han og udlejer som lejlighed - eller rettere sagt som penthouselejlighed, hvilket han ynder at kalde den. Foto: Peter Branderup Mathiasen

En psykiater og en psykolog fra Vejle købte for år tilbage et par af Peer René Henriks malerier til deres fælles praksis i byen. Det havde stor betydning for kunstmaleren.

- Man gør ekstra brug af sindet, når man maler. Jeg kommer ud med en del vrede og bitterhed undervejs i processen med at opbygge et maleri. Beskueren bruger sit sind til at aflæse, når maleriet er færdigt. Og hvis der kan komme gode resultater ud af det, så får jeg altså blod på tanden til at male, siger Peer René Larsen.

Annonce

Galleri i penthouselejlighed

På Mølvangvej har Peer René Larsen sit Galleri Aparte. Det består af en lejlighed, hvor mere end 20 af hans egne malerier hænger.

På gangen før døren til lejligheden hænger et maleri af Harald Blåtand, en løve fra Givskud Zoo og gravhøjene i Jelling.

Han fremviser sit galleri og udlejer lejligheden til dem, der skulle have lyst til at dele stue, køkken og soveværelse med hans malerkunst.

- Det er Jellings eneste penthouselejlighed, siger Peer René Larsen og ler.

Han har haft held med at sælge nogle af sine malerier til udlandet, hvilket han gør online. Særligt den konfronterende elefant vil tyskerne gerne have fingrene i.

Men Peer René Larsen har aldrig været i tvivl om, hvorfor han maler, og hvad han vil med sin kunst.

- Jeg maler for min egen skyld, fordi jeg får noget gavnligt ud af det og kommer tættere på det ukendte. Så er jeg blot heldig, at nogle af malerierne kan sælges, siger han med et smil.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Hedensted

Ny meningsmåling ryster posen i byrådet: Hver tredje vælger vil forlade V

Billund For abonnenter

Hun røg ud af byrådet: Ruth vil stadig sidde for bordenden

Coronavirus

Live: En typisk minkavler får udbetalt over 11 millioner kroner - se tallene her

Annonce