Annonce
Ikast-Brande

Mamrelund – et smukt område i Brande

En stolt Edith Nielsen på tur rundt i Mamrelund - hendes og ægtefællens livsværk. Foto: Ejgil Jessen Hansen
95-årige Edith Nielsen har været med til at skabe det idylliske område Mamrelund.

Brande: Mamrelund er et område, der betyder noget helt særligt for Edith Nielsen, for det har hun sammen med sin nu afdøde ægtefælle Thomas Nielsen været med til at skabe, og hun vil gerne vise det frem. Det nævnte hun, da hun blev interviewet i forbindelse med sin 95 års fødselsdag for nylig.

Edith Nielsen er stadigvæk rask og rørig, og rigtig mange minder kom frem på en spadseretur med avisens udsendte.

Annonce

Faldefærdigt hus

I 1964 flyttede Thomas og Edith Nielsen ind i et faldefærdigt hus på Blichersvej. De var startet med en lille landejendom ved Blåhøj, hvor de havde fået seks børn. Huset på Blichersvej blev deres hjem i 10 år, og de fik her barn nummer syv. Herefter byggede de nr. 42, også på Blichersvej.

Ægteparret havde på det tidspunkt startet cementstøberiet på Industrivej, og de havde erhvervet ”Engen”. som var det areal, hvor Landsbyen ligger, samt det areal, der ligger mellem Porsbakken og den nedlagte bane. Det er dette areal, der i dag hedder Mamrelund.

Thomas og Edith Nielsen kunne se muligheden for at lave et smukt boligområde, og i 1978 gik de i gang.

Thomas Nielsen startede med at kloakere hele området. Han gjorde det med støtte fra en af sine døtre Annamarie, der havde noget viden på det felt. Dernæst gik de i gang med husene. Edith Nielsen var arkitekten og tegnede husene og arealet, som det skulle se ud.

God med tommestokken

Thomas var - som Edith siger - god med en tommestok, så han målte og regnede ud. Parret fik det hele godkendt af myndighederne og støbte herefter fundamentet til det første hus, nr. 78. Herefter fulgte de næste huse ni i rækken. Fem huse på hver 90 kvadratmeter og fem på 80 kvadratmeter.

Edith fortæller, at de blev advaret af mange, som mente, at der var for mange myg i det lavtliggende område, men det blev ikke et problem. Thomas sørgede for, at den nærliggende sø blev renset. Dyndet blev lagt op på det areal, hvor der nu er et smukt græsareal.

Bækken fik de ligeledes renset, og der blev opsat en stenmur langs bækken. Vejen langs husene blev belagt med SF-sten. Dem havde de selv produceret på deres cementstøberi. Det var Edith, der lagde dem. Hun synes ikke, det var så hårdt, og som hun siger:

- Jeg ville gerne bruge mine hænder.

Men det var en travl periode. Hun fortæller, at ofte stod Thomas op klokken tre eller fire om natten og gik i gang med forskellige gøremål.

De 10 huse blev hurtigt solgt. Edith Nielsen fortæller, at der var vild rift om dem. Der blev solgt tre på en uge.

Byggeriet af husene på Mamrelund og alt det arbejde, der blev gjort for at gøre området smukt og indbydende, kalder Edith for ægteparrets livsværk, og hun tilføjer med stolthed i stemmen:

- Det ser stadigvæk ud, som det blev fikset den gang. Jeg synes, at det hele ånder af idyl – dernede i Mamrelund.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Optimisten fra Vejle: Det ligger til mig

Annonce