Annonce
Vejle

Man behøver ikke dø på første klasse - men det kunne da være dejligt: Vejles hospice opfylder patienternes sidste drømme

Frivilligkoordinator Hanne Kaaberbøl og hospicechef Lone Jensen fik tid til at stikke hovederne sammen under receptionen. Foto: Mie Sparre
Sct. Maria Hospice mødes af og til af fordomme om, at her dør de rige på første klasse. At blive kaldt "første klasse" tager hospice som en ros. Men ingen skal tro, at det kræver rigdom at blive lukket ind.

Vejle: - Gennem årene har jeg hørt udsagn som: "Man behøver måske ikke dø på første klasse", fordi nogle stadig - fejlagtigt - tror, at Sct. Maria Hospice er et luksus-tilbud forbeholdt samfundets rigeste. Til det er der kun at sige: "Jamen det kunne da være dejligt, hvis man kunne dø på første klasse".  Og det er netop det, ledelsen og medarbejderne og de frivillige og støtteforeningen arbejder for at gøre til virkelighed hver eneste dag her på Sct. Maria Hospice. Og det vil jeg gerne sige jer en stor tak for.

Sådan lød det fra tidligere borgmester Arne Sigtenbjerggaard (V), da han torsdag som bestyrelsesformand holdt tale for markere Sct. Maria Hospice' 25-års jubilæum.

Receptionen blev holdt forsinket på grund af corona, og formanden forklarede, at bestyrelsen og hospicechef Lone Jensen overvejede helt at droppe fejringen på grund af alle restriktionerne.

Annonce

- Men vi syntes alligevel, de var værd at fejre, og vi greb chancen for en reception i august, fordi vi trods alt gerne ville markere dagen, sagde Arne Sigtenbjerggaard.

- Så må vi vente med den helt store fest til om fem år, når vi kan fejre 30-års jubilæum, tilføjede han.

Deltagerne i receptionen, som også talte patienter og pårørende, lyttede til hospicechef Lone Jensens tale. I forgrunden er det fra venstre bestyrelsesmedlem Preben Jensen, der også sidder i regionsrådet, frivillig på hospice Svend Berg og formand Arne Sigtenbjerggaard. Foto: Mie Sparre

Hospice arvede en guldsmedeforretning

Noget af det, der er med til at forsøde hverdagen for de 12 patienter, der kan være indlagt på hospice ad gangen er ting, som personale og frivillige kan anskaffe takket være donationer.

Da hospice blev grundlagt, blev donationerne brugt til drift, men siden amtet og i dag regionen har indgået driftsaftale med stedet, er alle gaver blevet brugt til "flødeskum".

- Vi bliver heldigvis betænkt med både små og store donationer, og vi siger tak for hvert eneste bidrag. Jeg vil gerne nævne et af de mere usædvanlige bidrag, som kom fra en guldsmed, som efterlod os hele sin forretning, da han døde. Hospice fik rub og stub, så det var både guld og sølv, butikken og de ansatte og selv firmabilen. Det var en af de mere specielle opgaver for bestyrelsen at få den donation lavet om til penge, fortalte Arne Sigtenbjerggaard.

Helt centralt i både hans og hospicechef Lone Jensens taler i anledning af jubilæet var, at det er værd at fejre, at det er lykkedes Sct. Maria Hospice at holde fast i de værdier om nærhed og menneskelighed, som hospice i sin tid blev grundlagt på.

Annonce

Der er nye patienter på vej

- Der var en bred folkelig opbakning til hospicet lige fra begyndelsen, og denne opbakning, som fortsat lever, er unik for Sct. Maria, sagde hospicechef Lone Jensen.

Hun fortalte, hvordan det har været en kæmpe gave for hende som forholdsvis ny chef - hun har bare siddet to år på posten - at komme til at hus med et varmt bankende hjerte, som såvel husets personale, de frivillige og en aktiv støtteforening bidrager til.

- Vores grundlæggende værdier lever videre, men der er også sket forandringer undervejs, og vi skal være klar til flere forandringer. Eksempelvis vil vi i fremtiden skulle tage imod nye patientkategorier, tilføjede Lone Jensen.

Hidtil har det primært været patienter med kræft, der har fået en hospiceplads i deres allersidste tid.

- Vi skal selvfølgelig også være det sted, hvor patienter med KOL, hjertesygdomme og andre lidelser kan komme, når de er erklæret terminalt syge og visiteret til en hospiceplads. Det kan være, at nogle måske er her i en periode, og så vender hjem igen, og det kan være, at de først kommer i deres allersidste tid. Vi skal kunne rumme dem alle med den respekt for deres baggrund, der er en af vores grundlæggende værdier, sagde Lone Jensen.

Annonce

De frivillige er med til at skabe varme

Foruden alle ansatte, bestyrelses- og støtteforeningsmedlemmer deltog rigtig mange frivillige i receptionen, der blev holdt i spise- og opholdsafdelingen.

Else Dalsgård fra Vejle har været en del af gruppen på cirka 40 frivillige, lige siden hospice blev indviet 1. november 1995.

- Jeg havde dengang fået bevilget otte måneders uddannelsesorlov, og jeg kan huske, at jeg tænkte: "Jeg vil gerne give noget tilbage til samfundet som tak", fortæller hun.

- Selvom jeg altid har arbejdet inden for sundhedssektoren, er det ikke det, jeg trækker på som frivillig. Vi har nemlig ikke noget at gøre med plejen. Den står personalet for. Vores opgave som frivillige er derimod at skabe så hjemlige og varme rammer som muligt, siger Else Dalsgård.

- Det giver rigtig stor mening for mig at komme her, også selvom jeg måske bare arbejder i haven eller sidder og drikker kaffe. Det hele er med til at give liv og varme i huset, fortæller hun.

Man kan læse mere om hospice og hvordan man bliver frivillig på Sct. Maria Hospice' hjemmeside.

Vi skal selvfølgelig også være det sted, hvor patienter med KOL, hjertesygdomme og andre lidelser kan komme, når de er erklæret terminalt syge.

Lone Jensen
Else Dalsgård har været frivillig på Sct. Maria Hospice lige siden starten. Hun ses her ved den særlige Sct. Maria-rose, som er blevet udviklet i anledning af jubilæet, og som blev uddelt til de frivillige og alle andre, som deltog. Foto: Mie Sparre
Den forsinkede fejring af Sct. Maria Hospice' 25-års jubilæum blev markeret med kaffe og lagkage. God mad og opfyldelse af patienternes ønsker om livretter er en vigtig del af husets værdigrundlag.  Og det skyldes corona-restriktioner, at det fine porcelæn var erstattet af éngangs-service. Foto: Mie Sparre

Hospice nummer to

  • Sct. Maria Hospice var blot landets andet hospice, da det blev indviet i 1995. 
  • Dengang fandtes kun Sankt Lukas Hospice i Hellerup, så de vejlensiske initiativtagere var i høj grad frontløbere.
  • En stor indsats fra frivillige kom fra starten til at præge tilbuddet, der fik sit navn fra det gamle Sct. Maria Hospital på Blegbanken, hvor hospice lå frem til 2013.
  • Sct. Maria Hospice har i dag en driftsaftale med regionen. Der er visitation til pladserne og alle bliver indlagt gratis.
  • I 2013 flyttede Sct. Maria Hospice til sin nuværende adresse på Karl Bjarnhofs Vej i Bredballe. Her er indrettet 12 patientstuer og en række behandlings- og opholdsrum, der alle har udsigt til have og træer.
  • Danmark har i dag 19 hospicer med sammenlagt 257 pladser.


Arne Sigtenbjerggaard, Vejles tidligere borgmester, er i dag formand for hospicebestyrelsen. I sin tale anbefalede han at læse bogen "De første 10 år", hvor tidligere redaktør Vagn Nygaard har skrevet om de lokale kræfter og politiske kampe, der lå forud for tilblivelsen af Sct. Maria Hospice. Foto: Mie Sparre
Annonce
Vejle

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Vejle For abonnenter

Konkurstruet daginstitution reddet to dage før lønningsdag: 'Det ville være en særdeles alvorlig situation'

Danmark

Onsdagens coronatal: 1871 nye smittede det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
VEJLE For abonnenter

92-årige Jørn kan fortsat hverken komme ind eller ud af sit 'handicapfjendtlige' hjem: - Hvis der opstår brand, når jeg nok ikke ud

Jelling For abonnenter

Borgmesteren holdt på hemmeligheden i en uge: 51 millioner kroner bliver drysset ud over Jelling - læs hvordan monumentområdet skal gøres færdigt

Hedensted

Deltag i debatten: Hvordan løser vi problemet med uro og hærværk i Hedensted?

Billund For abonnenter

Forældre råber op efter skolehelvede for 10-årige Kristian: Er det sådan, børn med en diagnose skal behandles?

Vejle

Se video: De ønsker mere hjælp og mindre bureaukrati - her er løfterne fra fire byrådsaspiranter til mennesker med handicap

Vejle For abonnenter

Landsby opgiver at skaffe penge til ny dagligvarebutik - nu rettes det sidste spinkle håb mod de store discountkæder

Vejle

Finalefeltet til Årets Bil er nærmest helt elektrisk: Se hvilke syv biler, der kvalificerede sig

Vejle

Energipriser på himmelflugt: Sådan bliver regningen for 60.000 varmekunder i Vejle, Fredericia og Kolding

Danmark

Vild forvirring om MitID: Køber nye pas og telefoner for at få det til at virke - det er helt misforstået

Hedensted

Fakkeltog aflyst i sidste øjeblik: Arrangører er bange for at optrappe konflikt

Egtved For abonnenter

Livsfarligt våben lå frit tilgængeligt, og medarbejdere kunne risikere at falde i gylletank: Landmand får adskillige påbud for ikke at sikre forsvarlige arbejdsforhold

Hedensted

Politiet om sognegårdsballade: - Det stikker af, og vi skal have det stoppet

Annonce