Annonce
Jelling

Mange føler sig utrygge i trafikkryds: Et spørgsmål om tid inden det går galt

Det kan være lidt af et kaos i krydset på Mølvangvej, hvor Kollegievej og Fårupvej mødes. Foto: Anders Kynde
Tre uheld siden 2012 i et centralt kryds i Jelling får ikke alarmklokkerne til at ringe hos Vejle Kommune, der har gjort flere tiltag for at forbedre sikkerheden. Alligevel er lokalbefolkningen utrygge ved at køre gennem krydset.

Jelling: - Det er et spørgsmål om tid, inden det går grueligt galt.

Sådan siger Gitte Knudsen, der er nabo til krydset på Mølvangvej, hvor Fårupvej og Kollegievej mødes. Fra hjemmet kan hun holde øje med krydset, og ofte oplever hun farlige situationer, fortæller hun.

Det oplever hun på trods af, at Vejle Kommune flere gange har forsøgt at forbedre sikkerheden i krydset. Og hun er ikke den eneste, der er utryg ved krydset. Siden avisen i sidste måned skrev om, at Jelling Lokalråd havde sat fornyet fokus på trafiksikkerheden, er der kommet adskillige reaktioner.

- Jeg oplever jævnligt biler, der bare suser lige over krydset uden overhovedet at ænse, at der er et kryds. Mit indtryk er, at det ofte er turister og andre der ikke kender byen, som suser over, siger Gitte Knudsen.

Annonce

Det siger de lokale

  • Jens Høy Møller-Christensen: Jeg bor på Mølvangvej og stopper næsten hver gang, jeg skal igennem krydset og hen til Super Brugsen. Der er så mange, der bare kører direkte over, selvom der er ubetinget vigepligt. På et tidspunkt oplevede jeg en lastbil, som kørte over med fuld fart, og vi var i bil cirka 10 meter fra at blive knust.
  • Anne Hebo: Vi er bosat meget tæt på krydset og hører, om end ikke dagligt, så meget ofte, høje hvinende opbremsninger og dyt. Flere gange har vi været direkte vidne til nær-ved-ulykker og set udfaldet af nogle af de gange, hvor det er gået galt.
  • Heine Dupont: Krydset er ikke særligt farligt på den måde, hvor folk kommer slemt til skade. Dertil kører folk for langsomt. Til gengæld er krydset uforståeligt for rigtig mange, hvorfor der hele tiden opstår situationer, hvor folk ikke kan finde ud af at køre frem, selv om det er deres tur.

Uddrag af kommentarer til avisens seneste artikel om emnet.

Uopmærksomhed er oftest årsagen

Hos Vejle Kommune har Camilla Mølgaard fra Anlæg & Infrastruktur-afdelingen i flere år haft fokus på krydset.

- Vi hører, at folk er utrygge, fordi der er trafikanter, der overser vigepligten. Vi har været ude at kigge på krydset rigtig mange gange. Politiet har også været der for at observere. Men vi har svært ved at se, hvad der reelt er udfordringen. Dermed ikke sagt, at man ikke kan være utryg ved at køre i krydset, siger Camilla Mølgaard.

- Det, vi har at forholde os til, er de ulykker, der er sket. Her kigger vi på, hvordan og hvorfor de er sket. Det kan være noget trafikalt, men det kan simpelthen også bare være folks uopmærksomhed. Og sådan er det i de langt fleste tilfælde, siger hun.

Kan man gøre mere for at sikre krydset?

- Vi er selvfølgelig åbne for at kigge på henvendelser, men jeg tror ikke, vi kan gøre meget mere. Vi kan ikke bygge os ud af alle ulykker. Vi kan sørge for god skiltning, afmærkning og lignende. Men vi kan ikke ændre på, at folk er uopmærksomme. Langt de fleste ulykker handler om andet end de vejtekniske forhold, siger hun og henviser til, at ifølge Rådet for Sikker Trafik sker 9 ud af 10 uheld på grund af menneskelige fejl.

Lokalråd kæmper videre

Hos Jelling Lokalråd vil man fortsat forsøge at få Vejle Kommune til at forbedre sikkerheden i krydset.

- Vi ved, at der er mange såkaldte nær-ved-ulykker, men jeg går ikke ud fra, at de bliver registreret af politiet. Derfor kan man ikke se i statistikkerne, at der skulle være særlige problemer i krydset. Så vi kan ikke gøre så meget andet end at rejse det, hver gang vi har møder med kommunen. Og det har vi også gjort næsten hver gang, siger Signe Grønvall, medlem af Jelling Lokalråd.

Som krydset er udformet nu, hvor man har ubetinget vigepligt, hvis man kommer fra Kollegievej eller Fårupvej, virker det ikke logisk, mener hun. Men hvad der helt præcist kan gøres, vil hun lade andre om at undersøge.

- Vi anbefaler ikke en specifik løsning. Det er politiet og kommunen, der har forstand på det, siger Signe Grønvall.

Følg med i Vejle Amts Folkeblad på mandag, når vi præsenterer fire mulige forbedringer af trafiksikkerheden i krydset på Mølvangvej.

Hvem kører først? Mange trafikanter føler sig utrygge i krydset, og derfor er særligt de lokale i Jelling meget påpasselige. Foto: Anders Kynde
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Ung spritbilist blev afsløret i McDrive

Vejle

Sidder du også i haven i stedet for på festivalpladsen? Lyt til noget nyt - hvis du tør

Annonce