Annonce
Ikast-Brande

Mange i Ikast-Brande går på seniorpension

Seniorpensionen har tiltrukket en hel del ældre borgere i Ikast-Brande Kommune. 93 personer har nu fået tildelt denne pension. Arkivfoto: Morten Pape
Ud af 103 ansøgninger om seniorpension fik 93 personer tilkendt pensionen. Mere end dobbelt så mange som forventet.

Ikast/Brande: Da den tidligere regering fik gennemført seniorpensionen var vurderingen, at cirka 6200 personer på landsplan ville være omfattet af ordningen i 2020 stigende til cirka 17.200 fuldtidspersoner i 2025, når ordningen er fuldt indfaset.

I forhold til indbyggertallet i Ikast-Brande ville det svare til 43 personer nu og 119 fuldtidspersoner i 2025.

Men ordningen har vist sig at være meget mere populær, end myndighederne havde regnet med.

Annonce

Inden administrationen af ordningen ved årsskiftet overgik til den selvejende institution ”Seniorpensionsenheden”, som er en underafdeling af ATP, havde Ikast-Brande Kommune imidlertid modtaget 103 ansøgninger om seniorpension.

Heraf fik 93 tilkendt pension, mens ni fik afslag, enten fordi de formelle betingelser ikke var opfyldt, eller fordi de blev vurderet som værende i stand til at arbejde mere end 15 timer om ugen.

Den sidste ansøgning fra oktober 2020 er i skrivende stund ikke færdigbehandlet.

Der er således tilkendt mere end dobbelt så mange seniorpensioner i Ikast-Brande Kommune som estimeret af forligskredsen.

Ligeligt fordelt

Med 49 kvinder og 44 mænd er kønsfordelingen i tildelingerne nogenlunde ligelig, men der er tilkendt seniorpension til markant flere i aldersgruppen 61-63-årige (69 procent) end til de 64-65-årige (22 procent).

Ryglidelser og psykiske sygdomme står til sammen for halvdelen af tildelingerne, mens såkaldte artropatier såsom ledsygdomme og gigt er baggrunden for yderligere en femtedel af tildelingerne.

Blandt de brancher, der er ”hovedleverandører” af seniorpensions-modtagere, finder man hotel- og restaurationsbranchen med 20 procent, sundhed, omsorg og personlig pleje (13 procent) og transport- og lagerarbejde (15 procent).

Seniorpension tilkendes, når en person har mindre end seks år til folkepensionsalderen, har haft en langvarig tilknytning til arbejdsmarkedet med mindst 20-25 år beskæftigelse, og arbejdsevnen er varigt nedsat til højest 15 timer om ugen i forhold til seneste job.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Ikast-Brande

EM på storskærm

Sport For abonnenter

Kommentar: Der er ingen vej udenom - Uefa eller Hjulmand taler usandt

Alarm 112 For abonnenter

44-årig mand tiltalt i grov sag om voldtægt af børn under 12 år

Alarm 112

Nej, den flinke mand var ikke fra politiet: Nyt forsøg på at narre penge fra folk

Annonce