Annonce
Kultur

Mange nuancer af gråt: Fotograf tager ordet i brug

Fotografen Britta Egebjerg er aktuel med en lyrisk fotobog. Den hedder "Flydende Kyster". Foto: Leif Baun
Britta Egebjerg er en flittig leverandør af kunst i form af fotos til bøger. Nu er hun aktuel med en fotobog med håndplukket tekst.

Vejle: - Jeg fotograferer på følelse. Hvis jeg ikke føler et landskab, har det ingen værdi for mig. Jeg kan ikke bare tage ud og søge motiver i et område. Jeg gjorde en undtagelse, da jeg besøgte min barndommens grusvej i Uhre ved Brande. Da jeg stod der, tænkte jeg: "Det kan du ikke". Men så trak skyerne op, og der kom hen fugl fra min barndoms mark.

Sådan siger Britta Egebjerg om sit kameraarbejde.

At hun er fotograf på Vejle-egnen, ved vi blandt andet fra flere bøger, senest mastodonten fra Grejsdalen. Nu har hun udgivet sin egen fotobog. Den viser en tåget og grå verden i sort-hvid. Set gennem en linse på "automatisk", for det handler ikke om fototeknik, men om sanselighed og en egen indadvendt måde at se verden på.

Annonce

Tågen er et lydløst rum

- Jeg oplever det stærkest i tåge. Den er et lydløst rum, en tomhed fuld af masser, som jeg bliver omsluttet af. Via vejrtrækningen bliver det helt fysisk at sanse rummet. Der er meget lys i tåge, siger hun.

Når man taler sådan, er man så ikke en noget fremmed fugl på den gamle nøjsomme indrejyske hedeegn? Det mener Britta Egebjerg ikke. Ikke kun i hvert fald. For hun gjorde, som hun skulle. Spillede fodbold med de andre. Og var god til det.

Brittas blå bog

  • Britta Egebjerg er 52 år, født og opvokset i Uhre ved Brande.
  • I 1984 var hun aupairpige i Oslo i et år. Hun tog HF på Rosborg i 1985-86. Derefter var hun pædagogmedhjælper.
  • Via Kulturbutikken Bizar kom hun i praktik på kulturforvaltningen i Vejle Kommune med Willy Stolarzcyk som leder. Det kalder hun et skæbnemøde. Hun var i årene 1995-2006 ansat som kulturkonsulent. Derefter var hun chefkoordinator på Dansestudiet i Aarhus til 2013.
  • Hendes nye bog, Flydende Kyster, der lige er udkommet, er på 81 sider, trykt i 600 eksemplarer hos Jelling Bogtrykkeri og udgivet på dets forlag. Hver bog koster 250 kroner.

Med bogen vil hun vise, hvilken fælles menneskelig reference der ligger i landskabet, og hvilket sprog det repræsenterer. En sanselighed, som vi rammer ind i og som er genkendelig for hver af os. Landskabet kan fortælle ved at spejle os, så vi kan begribe os selv.

Annonce

Ord kommer lige efter fotos

Men fotografen gør en ting mere i denne bog: Tager ordet i brug. Hver af de 32 fotos udløser en tekstlinje på tre til seks ord, som er nøje udvalgte.

- Teksterne kommer efter billederne - og de kommer meget hurtigt. Så går jeg og summer og vender om på ordene. Jeg ordnørder også. Jeg vil gerne med færrest mulige ord udtrykke det usigelige, siger Britta Egebjerg om sin lyrik.

- Jeg er ikke en fotograf, der tager mange billeder. Jeg fotograferer alene på følelsen. På det dybe sug i kroppen, når de ydre og indre landskaber mødes, skaber forløsning i krop og sind, siger Britta Egebjerg om sit fotoarbejde. Foto: Leif Baun

Det specielle er, at alle enkeltlinjerne gentages til sidst i bogen, hvor de danner et sammenhængende digt med bogens titel - Flydende Kyster. Nogle af linjerne er i en anden rækkefølge sat sammen til salmen "Vinden vender mig hjem", som er sat i musik af Camilla Elving Hyttel og kan ses på Youtube.

"Min bund er al grund", lyder en tilfældigt valgt linje.

Flydende, bløde billeder, håndholdte ord ... er det en meget feminin bog?

- Jeg har fået reaktioner fra mænd, der er bjergtaget af billeder og ord. De har også et sprog, det er ikke en kunstform, men landskabet, og dermed er der også en indgang, som ikke er specielt kvindelig eller feminin, siger Britta Egebjerg.

Annonce

Vil ikke men skal være kunstner

Hun er kunstner, ikke fordi det vil hun gerne, men fordi det skal hun for at være det menneske, hun gerne vil være. Det er blevet en indre nødvendighed. Udløst af næsten samtidige "livshændelser" som mors dødsfald, skilsmisse, sygemelding med stress og fyring fra jobbet samt flytning fra Aarhus til Vejle. Det kommer der et forandret menneske ud af.

- Jeg er flittig på min egen måde. Det gælder om at finde form på tingene og få et produkt ud af det, man laver. Der kan jeg trække på mine tidligere jobs, siger hun.

Annonce

Kunst og penge

Det handler om foredrag og formidling. Om at coache andre i firmaet Kunstpenge. Samt udstillinger. Bogens billeder i stort format vises på en salgsudstilling hos Galleri Platz i Nørre Aaby med åbning onsdag den 8. januar og frem til 27. februar.


Mine korte lyriske tekster er en nødvendig følelsesmæssig opsummering for, at jeg kan forstå ”hvad skete der lige dér”. De er en måde, i filtreret og renset tilstand, at finde mening i mine oplevelser.

Fra Britta Egebjergs hjemmeside


Omslaget til Britta Egebjergs nye fotobog. Affotografering: Leif Baun

Og fuglen - fremmed eller ej - vender tilbage til hjemegnen, når sognepræst Arne Holst-Larsen ved en billedgudstjeneste i Brande Kirke 4. november klokken 19.30 prædiker over et af bogens billeder, der har titlen "Faldet toner ud i opstigningen".

Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Politiet tror, at mindst 11 brande er påsatte: Der har været ild i naturen omkring Egtved flere gange i årets første måneder end i hele 2021

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Billund

18-årig fik lumre sex-beskeder fra sin chef: - Episoden er yderst beklagelig

Egtved For abonnenter

Engang var det et helligt hus, men snart fyldes det med andre interesser: Bobby skal dog lige på jagt efter skejser først

Give

Mangeårigt byrådsmedlem var 'saftsuseme' skuffet efter sidste valg: I dag har han forliget sig med, at hans faste plads i lokalpolitik formentlig er fortid

Vejle Boldklub For abonnenter

VB henter nyt: Derfor ligner sommerens første forstærkning rent faktisk en forstærkning og ikke en lottekupon

Færre fugle, døve marsvin og flere invasive arter ved Vesterhavet: Forsker kalder planerne om 10.000 vindmøller i Nordsøen for 'verdens største marinbiologiske eksperiment'

Erhverv

Steffen går til stålet med ny butik i Vestbyen: Stjernekok kiggede forbi

Erhverv For abonnenter

Annette sælger butikken i Foldegade: 'Jeg savner simpelthen at komme til at bruge mine hænder igen. Nu skal det være'

Ekstremerne vinder i jagten på talent: Hvis du vil være noget for alle, er du ikke noget for nogen, mener Odense-direktør

Vejle

Morten D. D. boykotter DR: - I behøver ikke ringe en anden gang

For abonnenter

Meningsmager Gitte Seeberg: Vi vil ikke være til grin for vores egne penge, kære politikere - hvorfor koster benzin dobbelt så meget herhjemme som i USA?

Vejle Boldklub

Så er den første nye på plads hos VB: Henter gammel kending og styrker midtbanen

Erhverv For abonnenter

Anders fik sin drømmeuddannelse i Hedensted, men nu bliver tilbuddet lukket: Der er for få studerende

Kultur

Butikken er forvandlet: Bydel får eget kulturhus med bibliotek, spilarkade og foredragssal

Annonce