Annonce
Danmark

Mange SMV’er vil gerne ansætte akademikere

Annonce

Debat: Jens Ringsmose fra Syddansk Universitet (SDU) slog i Avisen Danmark et slag for, at små og mellemstore virksomheder (SMV’er) i højere grad skal få øjnene op for at ansætte akademikere.

Ringsmoses appel var velment, da det både ville gavne virksomhederne og akademikerne, men vi vil gerne tilføje nogle nuancer til fortællingen.

Vi anerkender fuldt ud, at akademikere kan bidrage med nye kompetencer, der kan skabe vækst og forretningsudvikling i mindre virksomheder, hvis ellers akademikerens studium har været skruet rigtigt sammen. Den typiske SMV lever i en verden med konkrete salgstal, konkrete problemer og dermed behov for konkrete løsninger – ikke lange teoretiske forslag. Men med over 22.000 ledige akademikere bør der være potentiale for at sætte turbo på udviklingen. Og det ér noget, vi arbejder for.

Dorte Kulle

Vi må bare også pege på, at der er uddannelsesmæssige barrierer hos akademikerne, og at der i høj grad mangler en smidig erhvervsstøtteordning, der kan gøre det lettere for en SMV at ansætte sin første akademiker.

Akademikere har som udgangspunkt ikke blikket rettet mod automekanikeren, cateringselskabet eller glarmestervirksomheden uden for de store universitetsbyer, når de starter deres jobsøgning. Men arbejdsmarkedet for akademikere bør også inkludere yderområderne i Danmark.


Akademikere har som udgangspunkt ikke blikket rettet mod automekanikeren, cateringselskabet eller glarmestervirksomheden uden for de store universitetsbyer, når de starter deres jobsøgning. Men arbejdsmarkedet for akademikere bør også inkludere yderområderne i Danmark.


Ifølge en analyse fra Danske Regioner bliver i gennemsnit 71 pct. af de nyuddannede med en videregående uddannelse boende i den landsdel, de er uddannet i. Det er altså svært for den gennemsnitlige akademiker at forestille sig at flytte fra fx lejligheden på Østerbro til Haslev, hvor rørfabrikken ligger. Det er forståeligt, for under studiet bliver de typisk klædt på til det store og veletablerede akademikerarbejdsmarked i store virksomheder og organisationer.

Universiteterne har derfor et ansvar for at introducere de kommende dimittender for arbejde eller praktik i en SMV og bruge mere tid på cases fra mindre virksomheder. Så det er glædeligt, at SDU tager opgaven alvorligt og er trukket i arbejdstøjet.

Man må også forstå, at nogle SMV’ere betræder nyt land, når de ønsker at ansætte en akademiker. Af den grund er en gennemskuelig og enkel erhvervsstøtteordning, der kan give støtte til at ansætte den første akademiker, en nødvendighed for de gode match, der kan skabe både vækst og varig beskæftigelse. Der eksisterer ordninger i dag, men en mindre virksomhedsejer skal ikke møde ret mange komplicerede ansøgningskrav, før han eller hun giver op og går tilbage og passer sin virksomhed.

Det kræver en åbenhed fra begge parter at bygge bro. Lykkes det, er der store gevinster at høste.

Så kære akademikere, vi er ikke tøvende. Vi byder jer velkommen med åbne arme.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Jesper hænger syv kilometer julebelysning op hvert år: Han giver et stjernegodt råd til vejlenserne

Annonce