Annonce
Give

Mange takker ja til den gratis influenzavaccination

Praktiserende læge Kirsten Vaarst, Lægehuset i Give, tog sig lige en pause i vaccinationsprogrammet for at fortælle om erfaringerne med de gratis influenzavaccinationer. Erfaringer skal dog ændres, efter også Danmarks Apotekerforening er begyndet at tilbyde denne service. Foto Børge Larsen
Ind imellem var der tendens til kø i Lægehuset i Give, da der onsdag var første runde af gratis vaccination. Men ventetiden var væsentlig kortere end ved en normal konsultation.

Give: Det hører til sjældenhederne, at patienterne i landets lægehuse ikke når at få overtøjet af, inden de bliver kaldt ind.

Tværtimod er der som regel ganske god tid til at få overtøjet hængt på bøjle og derefter læst i klinikkens samling af gamle ugeblade. Men den normale procedure var der ingen, der nåede igennem i Lægehuset i Give, da der onsdag eftermiddag var første runde i den gratis influenzavaccination af udvalgte patientgrupper.

Faktisk nåede de færreste blot at få hængt overtøjet op, inden de blev kaldt ind. Men der var også mange til at vaccinere de, der havde taget mod tilbuddet.

- Vi er fem læger i gang. Desuden er sygeplejerskerne og laboranterne også i gang, for de er uddannede til at kunne vaccinere. Og vaccinationen er ret ukompliceret, og det er det eneste, patienterne kommer for lige nu, så det tager ikke lang tid, siger læge Kirsten Vaarst.

I dag er det faktisk printeren, der udgør flaskehalsen i flowet af vaccinationer. Der skal printes papirer ud på alle de patienter, der ikke falder ind under hovedkategorien for den gratis vaccination: At være fyldt 65 år.

Annonce
Mange forsøgte at hænge pvertøjet på bøjle før de blev kaldt ind til influenzavaccinationen. Det lykkedes ikke for alle: Foto: Børge Larsen

Andre kriterier

Men der kan være andre årsager til, at det er sund fornuft i at få en gratis vaccination mod den kommende vinters forventede mest udbredte influenza.

Det kan være en kronisk sygdom, hvor en lægefaglig vurdering siger, at alderen er underordnet. Det kan være svært overvægtige, det vil sige et BMI på over 40. Det kan være en førtidspensionist eller det kan være en ægtefælle/samlevende til en kronisk syg.

- I det sidste tilfælde er det for at undgå, at ægtefælle skal komme hjem med en omgang influenza til sin kronisk syge ægtefælle eller partner, lyder det fra Kirsten Vaarst.

Det er ikke første vintersæson, lægerne landet over tilbyder gratis influenzavaccination. Alligevel er det lidt anderledes i år, for der er kommet andre aktører på banen. Lægerne er ikke længere ene om at tilbyde gratis vaccination mod det, eksperterne regner med bliver den eller de mest udbredte influenzatyper i den kommende vinter.

På mange af landets apoteker kan man nu også tilbyde den samme service. Det gør de gennem deres interesseorganisation Danmarks Apotekerforening.

For mange skud

Kirsten Vaarst fortæller, at den nye aktør har gjort det lidt vanskeligere for lægerne at købe rigtigt ind. De ved simpelthen ikke, hvor mange patienter, der vil tage mod deres tilbud eller mod apotekernes tilbud.

- Vi plejer at ligge på omkring 300 patienter på den første dag, hvor vi tilbyder gratis influenzavaccination. Lige nu ser det ud til, at vi også lander der i år. Men vi ved det ikke, og vi vidste intet om apotekernes engagement i vaccinationsprogrammet, da vi bestilte vaccinen hjem fra Statens Seruminstitut. Vaccinen kan ikke returneres og den kan heller ikke bruges senere, siger Kirsten Vaarst.

Imens fortsætter strømmen ind og ud af lægehuset med uformindsket styrke. Er vaccinationen ukompliceret, hvilket i dette tilfælde vil sige at patienten "kun" er over 65, er patienten ude næsten inden vedkommende kom ind.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Unik flyvetur i lukket luftrum: Se lufthavn fra oven

Annonce