Annonce
Vejle

Mange veje er ødelagt: Byrådsmedlem kræver flere penge på asfaltkontoen

Vejlevej op mod Bredsten er en af de veje, der virkelig giver teknikerne hovedbrud i disse dage. Vandet har fået underlaget til at skride. Foto: Mette Mørk
Teknisk udvalgs konservative næstformand vil have sløjfet beslutningen om at bruge busbesparelse på andet end asfalt.

Vejle: Den drivvåde februar bliver nu et emne på lokalpolitikernes forhandlingsbord.

Tirsdag skal Vejle Byråds tekniske udvalg have en orientering om, hvad vandmængderne har forårsaget af ødelæggelser på gader og veje. Chefen for kommunens afdeling for Vej & Park, Lars Bolander, vil forsøge at give de syv politikere et overblik over situationen. Men på forhånd opfordrer et udvalgsmedlem til handling.

Næstformand Kim Hesel (K) vil have omgjort en beslutning, udvalgets flertal traf for tre uger siden. Her fordelte de seks øvrige medlemmer en besparelse på bybusdriften på 14 millioner kroner over de kommende knap tre år.

De syv millioner kroner fik lov at blive på asfaltkontoen, hvor de ellers tidligere på året blev barberet væk. Men det var og er ikke nok for Kim Hesel. Han har regnet sig frem til, at der kun bruges 25 procent af det nødvendige beløb til vejvedligeholdelse i 2020.

Annonce

Lukkede veje

  • Da Vejle Kommune fredag gjorde status over ødelæggelser og spærringer af veje, var facit, at der var problemer på 17 veje.
  • Mandag morgen havde kommunens vej- og parkchef, Lars Bolander, ikke fuldstændigt overblik over, om der var sket markante ændringer i weekendens løb.
  • Ifølge Lars Bolander har han i sine 20 år i branchen aldrig oplevet så mange og forskelligartede skader på veje og rabatter.
  • En af de værste skader er sket på Vejlevejs-bakken på vej op mod Bredsten. Her er materialet under vejbanen skredet, og vejen er lukket på ubestemt tid.

Ukendt endelig regning

- Og de ødelæggelser, vandet har forårsaget, gør det jo kun endnu mere aktuelt, siger Kim Hesel.

Ifølge næstformanden har forvaltningen nævnt et meget foreløbigt beløb på syv-otte millioner kroner. De kommer oven i det beløb på 31 millioner kroner, som forvaltningen på forhånd havde regnet sig frem til var nødvendigt for at vedligeholde kommunens veje.

Lars Bolander ønsker ikke at sætte konkrete tal på regningen, fordi politikerne skal orienteres først. Desuden har man heller ikke det endelige overblik. Men eksempelvis kan den store skade på Vejlevej ved Bredsten blive en dyr affære.

- Vi har allerede besluttet, at det er nødvendigt at grave en del materiale væk for at få stabiliseret vejen. Andre steder er det måske nok at forsegle de revner, der er kommet i asfalten. Meget afhænger af, om geoteknikerne vurderer, at selve vejkassen under asfalten har taget skade, siger Lars Bolander.

Byrådet skal inddrages

Allerede før tirsdagens orientering har Kim Hesel foreslået, at man bremser flertallets beslutning fra mødet 4. februar. Det er nogenlunde samme forslag, han allerede har fået på dagsordenen for byrådets møde på onsdag.

- Men det trækker jeg, hvis udvalget træffer en ny beslutning tirsdag, siger Kim Hesel.

Det, tror han ikke selv på, vil ske. Derfor bliver det op til hele byrådet at drøfte Vejle Kommunes asfaltbudget og på den måde efter Kim Hesels opfattelse tage medansvar, hvis kommunens veje forfalder, fordi der bruges færre penge, end forvaltningen skønner nødvendigt.

Cowi advarede i 2013

Diskussionen om penge til asfalt kontra eksempelvis busdrift eller andre kommunale formål er langt fra ny. I årevis har eksperter fra blandt andet det rådgivende ingeniørfirma Cowi advaret om, at besparelser på vedligeholdelsen af vejene bliver dyr i sidste ende.

Tilbage i 2013 lød vurderingen, at landets kommuner i alt kunne spare sammenlagt tre milliarder om året ved at sørge for den nødvendige vedligeholdelse. Ifølge Cowi var tommelfingerreglen, at hver gang kommunen sparede en million kroner på asfaltvedligeholdelse, kostede det i sidste ende samfundet fem millioner kroner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

41 bilister snuppet i færdselskontrol: Havde alt fra mobil i hånden til stoffer i blodet

Vejle

Ingen skibs-viser til folket i år

VB

VB siger farvel til norsk offensiv-spiller

Annonce