Annonce
Jelling

Mange ville have fat i ny bog: Lokalhistorie kan også opleves med mundbind på

Journalist og forfatter Leif Baun er på pletten med endnu en bog om Jellings lokalhistorie. Denne gang handler det om byens huse og mennesker fra 1860 til 1960. Bogen udkom 3. december 2020. Foto: Anders Kynde
Over 100 personer ville på udgivelsesdagen have fingrene i Leif Bauns nye bog "Jelling - husene og deres mennesker 1860-1960".
Annonce

Jelling: Da Leif Baun for fire år siden præsenterede bogen "Jelling - byen der forsvandt", var der så mange mennesker i Byens Café, at der ikke var siddepladser nok til alle.

Samme opbakning blev forhindret af coronarestriktionerne, da Jelling Lokalhistoriske Forening torsdag eftermiddag havde inviteret til salg af Leif Bauns nyeste bog, "Jelling - husene og deres mennesker 1860-1960".

Asta-Marie Schønberg drev i 40 år Møllers Salon, som var placeret i Gormsgade. Foto: Anders Kynde

Men på trods af mundbind, håndsprit og afstand skulle mange lige forbi Byens Café - hvor Leif Baun sad klar ved første bord for at signere bøgerne - og købe et eksemplar eller to med hjem.  Nogle slog sig efterfølgende ned i caféen for at bladre bogen igennem.

Blandt de fremmødte var Hanne Nielsen. Hun har boet i Jelling siden 2003, men har haft et fint kendskab til byen i lang tid før tilflytningen.

- Vi meldte os ind i Lokalhistorisk Forening, da vi kom til byen, fordi vi synes, det er spændende at opleve, hvordan Jelling engang så ud. Det er selvfølgelig en helt anden by i dag, end den var tidligere, men det er jo en del af udviklingen, sagde Hanne Nielsen, som også har læst flere af Leif Bauns tidligere bøger.

Bogsalget foregik i Byens Café. Foto: Anders Kynde

Også Asta-Marie Schønberg (født Møller) kiggede forbi for at købe den 376 siders lokalhistoriske bog.

- Jeg har bidraget med flere oplysninger til bogen, fordi Leif Baun mente, at jeg måtte have noget viden om byen, da jeg i 40 år har drevet frisørsalonen Møllers Salon i Gormsgade, forklarede Asta-Marie Schønberg, der er født og opvokset i Jelling, men i dag bor i Vejen.

Annonce

Ny chance

120-125 bøger blev solgt i løbet af de to timer, som bogsalget varede torsdag eftermiddag.

- Det var en god start. Der var en god stemning, og bogen fik mange gode ord med på vejen, fortalte Conny Bæk Hansen, bestyrelsesmedlem i Jelling Lokalhistoriske Forening og stor drivkraft bag bogen.

Kunne man ikke nå at få købt et eksemplar, er der en ny chance. Således har Lokalhistorisk Forening lørdag 12. december fået plads i Superbrugsen i Jelling fra klokken 10 til 14. Her vil Leif Baun står klar sammen med andre folk fra foreningen.

Også det nyligt udkomne årsskrift Svundne Tider med lokalhistoriske artikler fra blandt andet Hvejsel, Skovdallund, Vindelev, Bjerlev og Jelling kan erhverves.

Toårige Astrid Back Hjortsballe var taget med reservebedstemor 67-årige Karen "Smed" Nicolajsen til bogsalget. Foto: Anders Kynde
Bogen gennemgår hus for hus i den periode, hvor Jelling var på top 20-listen over stationsbyer i Jylland. Foto: Anders Kynde


Det er selvfølgelig en helt anden by i dag, end den var tidligere, men det er jo en del af udviklingen.

Hanne Nielsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Konspirationsteorierne er for alvor kommet til Vejle: 'Jeg kunne bare ryste på hovedet'

Vejle

Det måtte komme: Første vejlensere smittet med engelsk corona-variant

Coronavirus

Live:  Rekordmange smittede plejehjemsbeboere døde sidste uge

Annonce