Annonce
Erhverv

Mangler du en dims, så lav den selv: I FabLab kan alle være iværksættere

Ana Catarina Cabral og Michael Hviid Nielsen leder FabLab og FabAdvice i Spinderihallerne. Her kan alle gratis udfolde sig kreativt. Tilbuddet har åbent for sidste gang inde sommerferien i den kommende uge. Den 20. august er første åbningsdag efter sommerferien. Foto: Yilmaz Polat.
Går du med en luftig idé til et produkt, er der mulighed for at få projektet prøvet af i Spinderihallernes Fabrikations Laboratorium.
Annonce

Vejle: Hver tirsdag mellem klokken 14 og 20 og hver torsdag mellem klokken 9 og 12.30 kan iværksættere og helt almindelige borgere i Vejle møde op i Spinderihallerne og få forvandlet en lugtig idé til et fysisk produkt.

Da er der åbent i FabLab, der er et gratis tilbud.

- Tirsdag er der åbent for alle borgere i Vejle. Det kan være en iværksætter, der skal have lavet en prototype, eller en borger, der vil bruge vores 3D-printer til at lave en dims til hjemmet eller sit eget tryk til en t-shirt. Man er også velkommen til bare at kigge forbi og få en snak og se vores maskiner og måske få inspiration til et senere besøg. Mens tirsdag er for alle, er torsdagstilbuddet mere for iværksættere og virksomheder, fortæller de to medarbejdere, der tager imod i værkstedet, Ana Catarina Cabral og Michael Hviid Nielsen.

Fablabs over hele verden

Udover Vejle er der i Danmark FabLabs i Middelfart, Skanderborg, Odense, Næstved, Roskilde og København (3).

hjemmesiden fablabs.io kan du lære mere om netværket og finde kort over samtlige 1600 fablabs i hele verden.

For at blive godkendt som fablab, skal stedet leve op til en række betingelser. Blandt andet skal stedet være tilgængeligt for alle og der skal være adgang til en række bestemte maskiner.

Annonce

Del af globalt netværk

Idéen om FabLabs - forkortelsen står for Fabrikations Laboratorium - stammer fra det tekniske universitet i Boston, MIT, hvor en professor besluttede at gøre sit instituts maskinpark tilgængelig for brugere udenfor universitetet.

Det viste sig at være en god idé, og siden lanceringen i 2009 har tanken bredt sig, og i dag findes der 1600 FabLabs i stil med det i Spinderihallerne spredt ud over hele verden.

- Selve grundtanken og kernen i FabLab er at stille maskiner og knowhow gratis til rådighed for lokalsamfundet og det skal man leve op til for at kunne kalde sig FabLab og være en del af det verdensomspændende netværk. Netværket betyder, at man kan gå ind i et hvilken som helst FabLab i hele verden og møde de samme maskiner, som vi har her i Vejle. Det vil sige, at man kan gemme sine oplysninger om et projekt, man har arbejdet på i Vejle, og arbejde videre med det i Argentina eller Frankring, fortæller Michael Hviid Nielsen.

Udover FabLab i Vejle findes der otte andre FabLab i Danmark - til sammenligning er der syv FabLab i Island og to på Honolulu.

Det er gratis at benytte FabLab i Spinderihallerne og stedets maskiner. Der skal kun betales for materialerne.

Virksomheder og iværksættere, der bruger stedet med kommercielle formål for øje, skal dog også betale for brugen af maskinerne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Vejle rutsjer lidt ned, men har bidt sig fast i Top 20 over erhvervsvenlige kommuner

Danmark

Er der en ledig plads i din boble?

Annonce