Annonce
Vejle

Mareridtet er langtfra slut: Byrådsflertal for at anke Jytte Jensens sag

Byrådet traf beslutningen om at anke afgørelsen i Jytte Jensen-sagen for lukkede døre. 19 ud af 31 byrådsmedlemmer gik ind for at byrettens afgørelse skal videre til landsretten. Arkivfoto: Yilmaz Polat
19 ud af Vejle Byråds 31 medlemmer mener, at byrettens afgørelse skal prøves i landsretten.
Annonce

Vejle: Sexmisbrugte Jytte Jensens livslange mareridt er langt fra slut.

Et flertal på 19 ud af Vejle Byråds 31 medlemmer sagde ja, da de onsdag blev spurgt, om byrettens kendelse om erstatningsansvar skal ankes til landsretten.

Dermed står det klart, at sagen nu er på vej videre til Vestre Landsret.

Her skal dommerne afgøre, om Vejle Kommune skal betale erstatning til den i dag 53-årige Jytte Jensen, der som barn blev voldtaget af sin far.

Retten i Kolding kom 15. oktober frem til, at Vejle Kommune tilbage i 1980'erne ikke beskyttede Jytte Jensen i tilstrækkeligt omfang. Derfor har hun ifølge byretten krav på erstatning. Hvor meget er op til en efterfølgende erstatningssag.

Sagen kort

  • 15. oktober afgjorde Retten i Kolding, at Vejle Kommune skal betale erstatning til Jytte Jensen, fordi kommunen i starten af 1980'erne "tilsidesatte sine forpligtelser ved ikke at træffe de fornødne foranstaltninger for at sikre hende mod de seksuelle overgreb, hun blev udsat for at sin far," som det hedder i dommen.
  • Dermed satte retten et foreløbigt punktum i en sag, der efterhånden har strakt sig over otte år.
  • Allerede i 2011 bebudede Jytte Jensen og hendes advokat, at man ville stævne Vejle Kommune for 2,7 millioner kroner i erstatning for blandt andet tabt arbejdsevne - en sen konsekvens af det misbrug, faderen blev idømt tre års fængsel for i 1986.
  • Afgørelsen har trukket ud, fordi både byretten og landsretten i første omgang slog fast, at sagen var forældet efter de daværende regler. De blev siden ændret af Folketinget - i 2018.
  • Byretssagen handlede i første omgang om at få slået fast, om kommunen er erstatningspligtig.
  • Senere følger en sag om erstatningens størrelse. Her afventer man blandt andet en vurdering fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring.
Annonce

Sagen fortsætter

Med byrådets flertalsafgørelse fortsætter sagen nu i retssystemet. Afgørelsen fra Retten i Kolding er i princippet allerede indbragt for Procesbevillingsnævnet.

Nævnet beslutter formelt, om sagen skal gå videre til landsretten. Men Vejle Kommunes politikere havde mulighed for at trække ankeanmodningen.

Det skete ikke, og på forhånd har kommunens - eller mere præcist kommunens forsikringsselskabs advokat, Jens Andersen-Møller - i en seks sider lang skrivelse argumenteret for, hvorfor sagen bør gå videre til landsretten.

Annonce

Advokater er dybt uenige

Advokaten mener blandt andet ikke, at modparten - altså Jytte Jensens advokat - har løftet bevisbyrden i forhold til kommunens svigt: Notaterne til kommunen om, at faderen ikke kunne forstå, at man ikke måtte gå i seng med sine børn, var ikke nok.

Advokaten peger generelt på manglende dokumentation, fordi vigtige papirer er kasseret, og fordi det er svært at afhøre vidner så mange år senere.

Jytte Jensens advokat, Lars Sandager, har også skrevet til Procesbevillingsnævnet. I sin to sider lange henvendelse afviser han sin kollegas argumentation.

Samtidig peger han på, at hvis kommunen vil anke, skal det være den samlede erstatningssag. Anken bør med andre ord afvente, at Retten i Kolding har afgjort, hvor stor erstatning Vejle Kommune skal betale til Jytte Jensen.

Nu venter hovedpersonen så igen - i første omgang på, om sagen går videre til landsretten. Når Procesbevillingsnævnet har besluttet det, skal der fastsættes en dato for behandlingen i den højere retsinstans.

Så følger selve domstolsbehandlingen med retsmøder og senere domsafsigelse. Og i sidste ende kan den nu otte år gamle erstatningssag ende i Højesteret, hvis den bliver vurderet til at være principiel nok.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Hedensted

Ny meningsmåling ryster posen i byrådet: Hver tredje vælger vil forlade V

Coronavirus

Live: En typisk minkavler får udbetalt over 11 millioner kroner - se tallene her

Billund For abonnenter

Hun røg ud af byrådet: Ruth vil stadig sidde for bordenden

Annonce