Annonce
VEJLE

Margrethe har siddet på tronen i 50 år - og hun indviede Vejles store bro: Læs om hendes mange besøg på Vejle-egnen

Regentparret var senest på officielt besøg i Vejle i 2015. Arkivfoto: Michael Svenningsen
"Længe leve Hendes Majestæt Dronning Margrethe den Anden," lød statsministerens proklamation i Kongens København for 50 år siden. Vi dykker ned i arkivet og fortæller om dronningens mange besøg i Vejle og omegn.

Vejle-egnen: I dag er det nøjagtig 50 år siden, Jens Otto Krag som statsminister tre gange råbte ud over Amalienborg Slotsplads: "Kong Frederik den Niende er død. Længe leve Hendes Majestæt Dronning Margrethe den Anden."

Aftenen før, fredag den 14. januar 1972 klokken 19.50, kom meddelelsen om, at hendes far, kong Frederik, var død.

Dermed var Margrethe i helt bogstavelig forstand udråbt til dronning. Jens Otto Krag undrede sig over, hvorfor han skulle råbe det tre gange. Men det fik han forklaret af en af de tilstedeværende journalister:

Annonce

Traditionen kommer af, at kongen oprindelig skulle udråbes på de forskellige landsting rundt i landet. Og det skete, så alle kunne høre det - i princippet - ved, at det blev råbt mod hvert verdenshjørne, altså fire gange.

Men det giver ikke meget mening at stå med ryggen til slotspladsen og råbe ind i slottets sale. Derfor skulle beskeden om majestætskiftet siges tre gange.

Politikere tog fejl af folket

Dronningen har fortalt, at hun forberedte sig på, at med det korte varsel, den kolde januardag og på en lørdag kom der måske ikke så mange til denne ceremoni. En københavner med en næsten jysk beskedenhed.

Nogle politikere havde udtrykt frygt for, at ungdomsoprør og tidens almindelige obsternasighed ville få danskerne til at blive væk fra en historisk institution som kongehuset.

Nogle politikere havde udtrykt frygt for, at ungdomsoprør og tidens almindelige obsternasighed ville få danskerne til at blive væk fra en historisk institution som kongehuset. De politikere tog fejl af folket.

Fra artiklen

De politikere tog fejl af folket.

Fotos fra dengang viser en pakket slotsplads. Mellem 50.000 og 100.000 mennesker mødte op i en stille sympatitilkendegivelse og gav dronningen, hvad hun selv har kaldt en bølge at starte sin regenttid på.

Dronning Margrethe er ofte kommet til Vejle med det elegante kongeskib Dannebrog. Men hun har dog også benyttet både bil og helikopter. Arkivfoto: VAF

I det halve århundrede, der er gået siden, har regentparret jævnligt været på besøg her på egnen. I denne artikel når vi op på 15 besøg - mere eller mindre officielle. Der har også været helt diskrete besøg, som da udgravninger i Jelling Kirke i 1976 til 1979 afslørede en grav på kongeligt niveau - hvad enten det nu er Gorms skelet eller ej.

Annonce

Familiegravstedet i Jelling

De fleste gange er Vejle brugt som anløbshavn for det 80 meter lange, elegante kongeskib  Dannebrog fra 1931.

Kongefamiliens familiegravsted i Jelling har ofte været et mål på rejsen, naturligvis med kortere eller længere ophold i Vejle. Der har også været andre mål på egnen som eksempelvis Tørskind Grusgrav og Egtved, Billund Kommune samt Vejle Amt generelt.

Det sidste var en rundtur i forskellige dele af amtet, som fandt sted i 1997 i anledning af dronningens første jubilæum som regent - 25 år. Denne tur var speciel ved, at dronning Margrethe på grund af dårligt knæ ikke kunne rejse rundt. Programmet blev derfor gennemført af prins Henrik alene, der ved den lejlighed viste nye sider af sig selv i den ændrede ramme for besøgene.

Dronningen på besøg

Her er samlet et overblik over dronning Margrethes besøg på Vejle-egnen. Det er blevet til 15. Det er ikke helt sikkert, at listen er komplet.

 • 22.05.1974 Indvielse af Vingstedcentret.
 • 08.07.1974 Besøg i Jelling - 10.07.1974 afgang fra Vejle med kongeskibet.
 • 01.07.1980 Indvielsen af Vejlefjordbroen.
 • 13.07.1983 Prins Henriks båd døbes Marguerite på Børresens Bådebyggeri.
 • 26.07.1983 Premiere på filmen om udgravningerne i Jelling Kirke ”…og gjorde danerne kristne”.
 • 01.07.1991 Indvielsen af Tørskind Grusgrav og besøg i Egtved.
 • 21.06.1992 Sølvbryllupsbesøget blandt andet i Jelling.
 • 12.09.1993 Åbning af arkæologikongressen ”Da klinger i muld”.
 • 04.09.1997 25 års jubilæum på tronen, Henrik gennemfører, mens dronningen bliver om bord på kongeskibet og passer sit dårlige knæ.
 • 30.08.2000 Besøg i anledning af genbegravelse i Jelling Kirke af de knogler, man formoder, er resterne af kong Gorm.
 • 03.12.2000 Besøg i anledning af genindvielse af Jelling Kirke og indvielse af Kongernes Jelling.
 • 06.09.2002 Besøg i Sct. Nicolai Kirke, gågade mv. 675-års købstadsjubilæum.
 • 03.09.2012 Kongeskibet lægger til i Vejle, hvor der er modtagelse, selvom det primære mål for besøget er Billund Kommune.
 • 10.09.2013 Indvielse af Monumentområdet i Jelling.
 • 02.09.2015 Regentparret er på officielt besøg Vejle som led i det årlige sommertogt.

Det første besøg fandt sted 21. maj 1974. Det handlede om indvielsen af Vingstedcentret.

Dronning Margrethe stod for indvielsen af Vingstedcentret 21. maj 1974. Da havde hun været dronning af Danmark i næsten to et halvt år. Affotografering: Leif Baun

Måske er det første gang, Vejle-egnen har Margrethe som gæst. Kongefamilien var ganske vist på besøg i september 1949. Men da var Margrethe ikke med, "for hun går jo i skole nu," som avisen den gang skrev om den da ni-årige pige.

Kong Frederik og dronning Ingrid var også i Vejle i 1965, hvor de havde prinsesse Benedikte med.

Annonce

Helikopterlanding på fodboldbane

Besøget på egnen i 2013 adskilte sig fra de andre begivenheder ved, at dronningen kom flyvende i helikopter og landede i på en fodboldbane ved Gormshallen i Jelling, hvor hun skulle indvi Monumentområdet.

Dronningen indvier Vejlefjordbroen sammen med trafikminister Jens Risgaard Knudsen (S). Fotoet er mildest talt ikke et af de teknisk flotteste billeder, avisen har haft på forsiden gennem årene, men det er der en helt særlig forklaring på. Snoreklippet fandt sted nærmest efter avisens deadline. Der var ikke tid til at køre gennem byens også dengang kaotiske trafik og heller ikke til at stå og fremkalde film og kopiere foto. Derfor blev billedet taget med et polaroidkamera, som spyttede et færdigt foto ud, der kunne sendes med en motorcyklist gennem byen, så det kunne nå med i avisen samme eftermiddag. Affotografering: Leif Baun

Det hidtil seneste besøg fandt sted som en del af det royale sommertogt i september 2015.

Under besøget i 2015 standsede dronningen foran garnspolerne, der fortæller om spinderibyens historie. Arkivfoto: Benny F. Nielsen


Annonce
Navne For abonnenter

Lægerne sagde, hun var for ung til at dø, men de kæmpede forgæves: Anja døde med sønnen Christian ved sin side

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

8. klasse møder Gert: 'Jeg kender flere, der er døde her, både af stoffer og alkohol, og det er noget, man ikke lige glemmer'

Hedensted For abonnenter

Flere investorer klar: Men sportel-visionen træder fortsat vande uden tidsplan

Vejle

Når turen kommer til Vejle: Sådan vil man løse parkeringsudfordringerne

Erhverv

Niels dropper sit 25-års jubilæum og lukker firmaet på grund af kronisk sygdom: Nu vil han cykle til Prag

Løvkvist: Det er nu Messerschmidt skal fortsætte med at gå, ellers tager helvedet ham

Kultur For abonnenter

Rockklubben har talt: To kvinder rendte med guldet i musikåret 2021

Chefen kalder sine medarbejdere for nørder i alt fra sten og stål til træ og polster - møbelfabrikken Mølballe har vokseværk

Alarm 112 For abonnenter

Vejle i 70'erne: Kvinde mistede livet, da hun ramte skolebus med 45 elever

Hver anden dansker gør intet for at spare på strømmen

Vejle

Opfordring til at droppe demonstrationer blev benzin på bålet: 'Nu vil vi tale endnu mere med pressen og sætte endnu flere skilte op'

VEJLE For abonnenter

Marc Oliver mistede sin fireårige datter, da hans kæreste rejste til udlandet og sendte ham en skæbnesvanger besked: Nu har han udgivet et album, hvor han synger om savnet af sin lille pige

KLUMME

Provsten kæmper stadig med mors gode råd: 'Hold dig nu til sandheden, Børge!"

Annonce