Annonce
KLUMME

Maria Skuladottirs store ferie-opdagelse: 'Verden drejer stadig rundt, selv om jeg ikke skubber til den'

"Verden drejer ganske upåklageligt og konstant, selvom vi ikke skubber den rundt. Simpelt - men sandt," konstaterer denne uges lørdsgbandit. Foto: Maria Skuladottir

Jeg har trukket stikket og forsøger at sætte mine tanker fri. Min stræben efter at opnå denne frihed er som en dans.

Første dansefatning var klart en passioneret og ivrig tango. Med en altomsluttende forelskelsesrus over frihedens indtog, men også en mørk frustration og vrede over ikke at kunne slippe den energiske og travle hverdagspuls i min krop.

Heldigvis satte jeg mig selv i en omstændighed, der indebar en siddeplads i en tætpakket bil mod Skagens lys.

Annonce

Efter denne rejse op mod lyset og med selskabet af en datter, hvis lykke fandtes forenden af minigolfbanens 12. hul, dukkede den blødere valsefatning frem.

Hjemme i parcelhuset fremstår feriedansen nu mere dynamisk valsende med en overvægt af svævende og flydende bevægelser og enkelte udtryk fra latinoens ekspressivisme.

Som mange andre heldige arbejdsramte borgere i denne verden holder jeg en privilegeret ferie for at få opladet ny energi til livet og det arbejde, vi kaster os over. I feriepausen forsøger jeg også at give plads til nogle gamle og ufærdige tanker, som behøver ro og forståelse.

Lørdagsbanden

Lørdags-banden består af tidl. folketingsmedlem Karen J. Klint (S), direktør for DGI Huset Vejle Roland Christiansen, skuespiller Maria Skuladottir, festivalkaptajn Lars ”Charlie” Mortensen, områdedirektør i Sydbank Tina Kromann Lyngsø og provst Børge Munk Povlsen.

Indimellem spirer der nye tanker frem, og de får plads til at give indflydelse på min retning for de nye dage, der kommer. Ja … så længe vi trækker vejret, vil vi opleve en ny dag … En ny mulighed.

Disse ord skriver jeg uden tøven og med en meget ærlig erkendelse om, at jeg har brug for at minde mig selv om, hvad ferien gerne skulle indeholde for mig.

Ud over diverse sommerlandsudflugter og besøg hos og af familie og venner vil jeg også huske at bore huller i luften, så der kan skabes plads og lyst til nærhed og ro. Et allerede mærkbart succeskriterium for min ferie er, at jeg efter de første 10 dage er godt igennem Charlotte Weitzes roman Rosarium … som klart kan anbefales - en eksperimenterende thriller af den eventyrlige botaniske slags!

I år holder jeg ferie fra mange forskellige arbejdsforhold. Det i sig selv gør det udfordrende at trække stikket og fjerne fokus fra arbejdsopgaver, som jeg gerne lige ville planlægge, igangsætte, løse eller i andre energiske modeller.

Men stikket skal trækkes, og jeg tænker, at jeg taler ind til de mange andre arbejdsheste ude i det danske sommerland, når jeg minder os alle om, at verden drejer ganske upåklageligt og konstant, selvom vi ikke skubber den rundt. Simpelt - men sandt.

I de hektiske og intense øjeblikke, vi sommetider oplever os selv i på arbejdet, kan dette simple faktum være ret så uforståeligt. Når jeg forstår det helt ind i kernen, og mærker det i kroppen - så er jeg kommet lidt tættere på at have trukket stikket.

Det har været en hektisk og vildt udfordrende sæson 20/21 for mig. Ud over at holde ferie fra mit skuespillerfag og min undervisning, holder jeg også ferie fra min nyeste arbejdstitel som projektansat.

Tilbage i foråret 2020, lidt efter at coronas brutale indtog lammede hele verden, indledte jeg et fællesskab med tre tidligere kollegaer fra min tid som fastansat skuespiller på det gamle Fredericia Teater.

Dette samarbejde blev intensiveret i begyndelsen af dette år, da en spirende mulighed om at kunne gøre det hele virkeligt bød sig i Kolding Kommune. Mit forår har derfor nærmest været som besat af denne etablering af firmaet, som vi kalder KulturHåndværket, og foreningen, som vi kalder KulturKooperativet.

I fællesskabet arbejder vi frem mod at finde en platform, som skal bæres af en model, hvor alverdens faglige ydelser inden for kulturen kan få et bæredygtigt liv.

Jeg har drømme om, at vi med et fællesskab af kunstneriske kræfter i KulturKooperativet vil kunne tydeliggøre alle de positive påvirkninger, kulturen har i vores samfund. Ja, og forhåbentlig også være med til at belyse de ukendte faktorer, som netop kulturen gør virkelige i vores skrøbelige velfærdsamfund.

De fleste af os er bekendt med den fællesskabende følelse, der findes, når vi befinder os som publikum til en koncert eller til et teaterstykke. Eller når vi er en del af menigheden til en gudstjeneste. Vi oplever en udstilling på et museum eller et galleri og betragter kunsten sammen med andre.

De aktiviteter, jeg nævner, er tilvalg, som sådan én som jeg lever af. Jeg er skuespilleren, du kan opleve i teatrets mørke. Jeg synger måske til dit bryllup, din mors begravelse, sammen med symfoniorkestrene til gallakoncerter, sammen med dit barn, for mig selv og i andre tænkelige konstellationer. Jeg kender til disse konstellationer og ved, hvordan kulturen her ”virker”.

Men en ny verden har åbenbaret sig for mig. Og jeg håber på, at jeg igennem et bredt kunstnerisk fællesskab kan få et råde- og roderum til at skabe, hvad der end måtte skabes af kultur.

Det, der optager mig mest, er et arbejde, hvor vi bruger kunsten og kulturen som et fælles tredje, der kan samle os mennesker på tværs af vores forskellige sociale skel. Jeg vil gerne være med i fællesskab, hvor vi dyrker det gode, der skabes mellem os mennesker i en forening gennem kultur.

Det er en åre fuld af guld og uden tvivl andre værdier, som jeg vil glæde mig til at fordybe mig videre ind i efter ferien.

Nu vil jeg til gengæld valse tilbage til min feriedans og holde en pause fra alle disse tanker og ideer, så muligheden for nye vinkler skabes. Jeg sætter mig og læser Astrid Lindgren for mine børn, tæller tissemyrerne i græsset, får sand mellem tæerne, rydder lidt op på loftet og drikker et koldt glas rosé.


Jeg læser Astrid Lindgren for mine børn, tæller tissemyrerne, får sand mellem tæerne, rydder lidt op på loftet og drikker et koldt glas rosé.


God sommer.

Annonce
Børkop For abonnenter

Kæmpe solcelleanlæg er måske på vej til kommunen: Vil fylde mere end 300 fodboldbaner

Danmark

Tirsdagens coronatal: Yderligere 46.590 coronatilfælde - tallet for indlagte når 918

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Opkøb: Juliane fra Vejle har styr på stængerne - og udvider nu forretningen

Vejle For abonnenter

Minister svarer på kommunaldirektørs fald under julefrokost: Eksborgmester trækker byrådet ind i sagen

Erhverv

Vejles 3F-formand står fast på kritik af avisafsløring: 'B.T. er gået langt over grænsen, og der har ikke været en finger at sætte på Pers arbejde'

LEDER For abonnenter

Du tager fejl, Martin: Selvfølgelig kommer en fagforeningsboss' privatliv medlemmerne ved. Det hedder demokrati, kammerater!

3F-formand stopper efter afsløringer om dobbeltliv: Her er det, du skal vide om sagen

Vejle For abonnenter

3F-formand til krisemøde, byråd trækkes ind i kommunaldirektørens fald, corona-smitten stikker fuldstændig af, stor rabat på kendt ejendom - og kritik af altmuligmand: Læs de seneste nyheder fra Vejle på blot fem minutter

Ny direktør skal vende minus til plus: Står det til Allan skal hele verden kende til Help Care Companys patenterede øjenskyl

Erhverv

Altmuligmand i Jelling er ked af avisartikel om snyd: 'Folk går og snakker om mig i byen'

Fængslet spionchef bruger ikke mulighed for appel til landsret

Vejle Boldklub

VB er rejst langt mod syd efter bedre vejr og baner: Træningen aflyst på grund af snevejr

Vejle Boldklub For abonnenter

VB-truppen har stadig mangler: Her er tre steder, VB skal forstærke sig

Jelling

Lasse Emils møde med familie fra Kenya gjorde stort indtryk: - Det nytter, når vi hjælper

Annonce