Annonce
Billund

Marianne og Heidi cyklede hjem fra New Zealand: Der er en frihed i at vælge hvilken grusvej, man vil køre ad

Cykelmyggene Marianne og Heidi Nielsen har cyklet den halve verden rundt - fra New Zealand til Danmark. De er vilde med at cykle og rejse.Foto: Martin Ravn
Heidi og Marianne Nielsen har tilbagelagt tusindvis af kilometer på cykel. De har været i over 50 lande. At rejse på cykel giver dem frihed, stilhed og et nært møde med andre kulturer og mennesker. Og så er den store verden et langt venligere sted, end den beskrives i medierne.

Billund/Bredsten: Marianne og Heidi Nielsen cykler ud i verden igen og igen. 52-årige Marianne Nielsen har besøgt mere end 60 lande, og Heidi Nielsen på 46 år følger hende lige i hælene med cirka 55 lande.

I de seneste 13 år har de fulgtes ad - som ægtepar, rejsekompaner og cyklister. Lige nu bor de i hus i Bredsten, som de købte, mens de cyklede hjem fra New Zealand for godt halvandet år siden.

I halvandet år cyklede de fra land til land fra New Zealand til Danmark - de slog en streg på kortet og fulgte den så mere eller mindre.

Det er den længste tur, som parret har været på - om der venter endnu én, ved de ikke endnu. De har lært, at man aldrig skal sige aldrig, og kærligheden til vejen, cykelsadlen, friheden, stilheden og den tidløse livsstil er stor.

Lige nu "nøjes" de dog med mindre ture af tre ugers varighed - således har de netop cyklet i tre uger på Taiwan, og til næste år venter en rejse til øerne Mauritius og Reunion i det Indiske Ocean - mindre øer, der ligger ud for den større østafrikanske ø Madagaskar. Her skal de dog ikke cykle, men hike og snorkle - aktiviteter, der også har en plads i hjertet hos de to kvinder.

Annonce
Der sker noget med os i regnvejr. På mange måder er det her, vi har det allersjovest. Når det styrtregner, kan vi godt finde på at synge "Singing in the Rain". Man bliver helt høj af det. Vi kan også ende med at blive en dag mere, hvis det er meget regnfuldt, men det sker sjældent.

Heidi Nielsen, cykelmyg

Cyklen er en døråbner

Parcelhuset i Bredsten ligner et helt almindeligt dansk parcelhus, men indholdet adskiller sig - for eksempel er der ikke noget fjernsyn. Til gengæld har de hver tre en halv cykel i garagen - der er en racer, en mountainbike, touring cyklen og en tandemcykel. Der er også en enkelt bil.

Begge arbejder de i Billund Lufthavn ved henholdsvis check in og billetkontoret. Her har de skiftende arbejdstider, og den, der skal møde tidligst, kører i bilen, mens den anden snupper cyklen. På hjemvejen skifter de så, så den anden også får 22 kilometer ud af dagen.

De to har altid godt kunnet lide at cykle, bevæge sig - og rejse - først var det som rygsækrejsende, men da de læste bogen 8000+ af Göran Kropp, en svensk eventyrer, der cyklede til Nepal, besteg Mount Everest og cyklede hjem igen, satte det noget i gang i dem.

- Det var fascinerende, og vi tænkte, at det kunne vi også gøre - i mindre skala, fortæller Marianne Nielsen, og sådan gik det til, at de tog på deres første tur, som de troede, skulle blive den længste. De cyklede til Nepal, besteg et mindre bjerg, Island Peak - og tog derefter på badeferie i Malaysia - altsammen på et halvt år.

- Det er en døråbner at cykle. Som rygsækrejsende kommer folk ikke hen og snakker med dig, men når du kører igennem deres landsby på cykel, sker der noget i hele byen. Vi møder kulturen, befolkningen og deres liv på en helt anden måde, fortæller Marianne Nielsen - og endnu har de to ikke oplevet ubehagelige episoder.

- I Vietnam og Laos blev vi behandlet som rockstjerner, selvom det bare var os to på cykel, ler Heidi Nielsen.

Og da de netop havde krydset den kazakhstanske grænse, stoppede en bil pludselig umotiveret på vejen, og føreren spurgte, om de var i problemer og manglede penge. De to kvinder afslog selvfølgelig.

I mudder til knæene

Cyklen giver dem frihed. I en bus følger man med, men på cykel vælger de selv vejen.

- Man udnytter det selvfølgelig ikke altid, men man kan, og på den måde behøver man ikke følge i alle andres fodspor, forklarer Heidi Nielsen.

I Kina oplevede de for eksempel at cykle langt i et industrikvarter, hvor der ikke kom turister. Der er dog også befærdede cykelruter rundt om i verden, hvor cykelturismen tager til.

- I 2015 kørte vi på en rute, hvor vi mødte 30 cyklister. To år efter fløj de forbi os - måske mødte vi over 100 cyklister, fortæller Marianne Nielsen, der godt kan lide at bevæge sig frem på cykel.

- Vores krop kan meget mere, end vi tror. I dag er det næsten blevet sådan, at det er ekstremt at bevæge sig - for eksempel at cykle 22 kilometer på arbejde, men det tager en god time, og efter et bad er man frisk og klar til en god arbejdsdag, påpeger Marianne Nielsen. Således sparer de penge, som de i stedet kan spare op til at rejse for.

På turene camperer de helst - fordi det er hyggeligt.

- Og selvom vi har været gift i 13 år, har vi altid noget at snakke om. Vi gemmer os for det meste lidt af vejen, men nogle gange er det ikke muligt, så vi har også haft teltet slået op på en platform lige ud til vejen, siger Marianne Nielsen.

Det er sjældent, de to har dårlige cykeldage, men de forekommer:

- Vores første cykeldag i Bulgarien var det både koldt og blæsende, og det regnede, og vi kørte forkert, og til sidst var vi gennemblødte. Vi fandt ikke vores bed and breakfast og endte i en blindgyde ved en sø omhyllet af dis og stod i mudder til knæene, fortæller Marianne Nielsen.

Marianne og Heidi Nielsen

Heidi og Marianne satte ud på deres første store tur i 2009, hvor de tog et halvt års orlov fra deres jobs på Billund Lufthavn og cyklede mod Nepal.

For halvandet år siden kom de hjem fra en endnu længere rejse. Her begyndte de cykelrejsen i New Zealand og cyklede hjem til Danmark - en rejse på halvandet år. Før rejsen solgte de det meste af det, de ejede. På vejen hjem købte de hus i Bredsten.

Når der opstår alvorlige problemer med cyklerne undervejs, har de en hotline til en god ven, der er cykelmekaniker.

Marianne er udover en ivrig cyklist også en glad løber og laver gerne videoklip til Youtube, mens Heidi går op i Tour de France, sportsresultater og fodbold.

Lige nu holder de to, der kalder sig cykelmyggene, foredrag om deres rejser, som man kan læse mere om på danishworldventures.dk

Ikke så slem en verden

Og lige der var det ikke sjovt længere.

- Vi rystede af kulde, men der var ikke andet at gøre end at få teltet op, putte luft i luftmadresserne, lave suppe og kravle i soveposerne.

Om morgenen vågnede de op til høj, klar himmel, stille vejr og den smukkeste udsigt, som ikke havde været synlig dagen før. De har også oplevet sygdom, dehydrering og udmattelse.

- Men man lærer at tackle det, og man kan klare meget mere, end man tror, siger Marianne Nielsen.

I gennemsnit cykler de to 70-80 kilometer om dagen, og den modgang, de har mødt undervejs og alt, hvad de har set, har givet dem et andet syn på hverdagen i Danmark.

- Vi kan ikke brokke os over småting, og vi har lært, at den store verden ikke er så slemt et sted, som det nogle gange ser ud til i medierne, forlyder det fra Marianne Nielsen.

Cyklerne fylder i Marianne og Heidis liv. Fjernsyn har de til gengæld ikke.Foto: Martin Ravn

Ingen gæld

For dem begge var det en stor ting at tage afsted og kun eje det, de havde i hænderne.

- Det var så rart ikke at stå i gæld til nogen og vide, at der ikke ville komme nogen regninger ind, griner Heidi Nielsen, der synes, at det er vigtigt at leve sit liv.

- Der er et stort savn af familie og venner, og det kan virke egoistisk at tage afsted for nogle, men man kan jo ikke leve via andre mennesker, siger Heidi Nielsen, der beskriver rejserne som parrets børn.

Børn får de nemlig ikke selv.

- Jeg er da blevet forsøgt gift væk for 20 geder på et tidspunkt, smiler Marianne Nielsen. Ingen af dem skilter med, at de er gift og ofte fortæller de, at de er søskende eller venner.

- Men dér, hvor vi har stået ved, at vi er gift, har det kun været positivt - også i muslimske lande, fortæller Marianne Nielsen.

De to kvinder holder i øjeblikket foredrag om deres rejser og oplevelser på verdens veje.

Marianne og Heidi skiftes til at cykle på arbejde og til at køre i bilen. Det holder dem i form til nye udfordringer.Foto: Martin Ravn
Efter en rejse kan de to godt finde på at stå foran en reol med rejsebøger, lukke øjnene og pege på næste destination.Foto: Martin Ravn
At cykle er ensbetydende med frihed for parret Marianne og Heidi Nielsen.Foto: Martin Ravn
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Tøjbutik i Vestergade lukkes

Annonce